Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник_Облік та аудит комерційних банків.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

8. Облік нематеріальних активів

Характерною особливістю об'єктів нематеріальних активів є тривалий період їх використання і поступова передача вартості через нарахування зношування на витрати банку за нормами, визначеними банком експертним шляхом, враховуючи термін їх використання. Якщо цей термін визначити неможливо, то норми зношення запроваджуються з розрахунку на десять років (але не більше терміну діяльності установи банку). Для їх обліку передбачено активний рахунок № 4300 «Не­матеріальні активи».

Аналітичний облік ведеться в книзі пооб'єктного обліку нематеріальних активів стосовно показників: початкової вартості, строку корисного використання, суми щомісячно нараховуваного зношення і залишкової вартості об'єкта.

Нематеріальні активи можуть купуватися, отримуватися без­коштовно, а також безоплатно передаватися і реалізовуватися, що в об­ліку відображається відповідними бухгалтерськими проводками. Розглянемо їх.

Придбання об'єктів нематеріальних активів. В їх вартість входить і податок на додану вартість, який згідно з чинним законодавством не відшкодовується банкам, як це здійснюється для торгівлі й виробничих підприємств, з бюджету, а покривається за рахунок власного прибутку. Тому:

  • якщо це об'єкт виробничого призначення, то на його величину зменшується вартість об'єкта, що включається до складу основних засобів, щоб не завищувати в подальшому нарахування зношення, які відносять на собівартість банківських послуг;

  • якщо це об'єкт невиробничого характеру, призначений для культурно-побутового і соціального обслуговування працівників банку, то ПДВ включається у вартість об'єкту цих основних засобів. При цьому нараховувана в подальшому амортизація буде віднесена за рахунок власного прибутку (ФЕС).

Придбання в обліку відображають наступним чином:

а) наприклад, продавцю здійснено попередню оплату згідно з угодою за програмне забезпечення ЕОМ:

Д-т рахунку № 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»;

К-т рахунку № 1200 «Коррахунок у Національному банку України»;

б) при надходженні від продавця програмного забезпечення ЕОМ згідно з рахунком-фактурою або накладною, вартість якого включає в себе і податок на додану вартість:

Д-т рахунку № 4310 «Капітальні вкладення за не введеними в експлуатацію нема­теріальними активами»;

К-т рахунку № 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних ак­тивів та основних засобів»;

в) програмне забезпечення вводиться в експлуатацію і зараховується до складу нематеріальних активів (оприбуткування в межах основних засобів):

Д-т рахунку № 4300 «Нематеріальні активи»;

К-т рахунку № 4310 «Капітальні вкладення за незведеними в експлуатацію нема­теріальними активами».

Безоплатне придбання нематеріальних активів. Нематеріальні активи можуть надходити у вигляді дарунка від фізичних та юридичних осіб. Безоплатне отримання їх враховується за цінами, визначеними експертним шляхом, чи за даними документів приймання-передачі.

На підставі акту приймання-передачі вартість безкоштовно отри­маних нематеріальних активів відображається проводкою:

Д-т рахунку № 4300 «Нематеріальні активи» (відповідний субрахунок);

К-т рахунку № 6490 «Позитивний результат від продажу основних засобів» (та нематеріальних активів).

Облік зношення нематеріальних активів у системі рахунків бухгалтерського обліку. Протягом терміну експлуатації об'єктів нематеріальних активів банк щомісяця розраховує суму їх амортизації (зношення) і відносить її на витрати банку. Нарахування зношення не припиняється, якщо об'єкти перебувають у запасі. Для розрахунку зношення повинна бути відома вартість об'єктів і визначена для неї норма у відсотках. Нарахування зношення припиняється при досягненні її рівня до балансової вартості об'єкта нематеріальних активів. Для нарахування зношення складають проводку:

Д-т рахунку № 742 «Витрати на утримання та експлуатацію основних засобів та нематеріальних активів», субрахунок № 7423 «Аморти­зація»;

К-т рахунку № 4309 «Знос нематеріальних активів».

Облік вибуття об'єктів нематеріальних активів. Вибуває пов­ністю амортизований (зношений) об'єкт, розмір зношення якого досяг балансової вартості об'єкта:

К-т рахунку № 4300«Нематеріальні активи» (відповідний субрахунок).

Списання з балансу неповністю зношеного об'єкта немате­ріальних активів (наприклад, будівлі виробничого призначення):

а) на суму зношення:

Д-т рахунку № 4309 «Зношення нематеріальних активів»;

К-т рахунку № 4300 «Нематеріальні активи»;

б) на балансову вартість:

Д-т рахунку № 7490 «Негативний результат від продажу основних засобів» (та нематеріальних активів) або № 3552 «Нестачі та інші нарахування на працівників банку»;

К-т рахунку № 4300 «Нематеріальні активи».

Реалізація нематеріальних активів. Тут може виникати різниця між балансовою вартістю і ціною реалізації на перевищення виручки (як доходу). Наприклад, реалізовано об'єкт за 1500 грн. при балансовій вартості 1000 грн. і зношенні 200 гри., складається бухгалтерська проводка:

а) на суму зношення:

Д-т рахунку № 4309 «Знос нематеріальних активів» 200 грн.

К-т рахунку № 4300 «Нематеріальні активи» 200 гри.

б) на суму перевищення:

Д-т рахунку № 3519 «Інша дебіторська заборгованість за господарською діяльністю банку» 1 500 грн.

К-т рахунків: № 4300 «Нематеріальні активи» 800 грн. № 6490 «Позитивний результат від продажу основних засобів» (та нематеріальних активів) 700 гри.

в) на надходження оплати:

Д-т рахунку № 1200 «Коррахунок у Національному банку України» 1 500 грн.

К-т рахунку № 3519 «Інша дебіторська заборгованість за господарською діяльністю банку» 1 500 грн.

Якщо ж виручка нижча балансової вартості, то вона відобра­жається на рахунку № 7490 «Негативний результат від продажу основ­них засобів». Наприклад, якщо балансова вартість об'єкта становить 1 500 грн., зношення—400 грн., а виручка—1 000 грн., то складається бухгалтерська проводка такого змісту:

Д-т рахунків:

№ 1200 «Коррахунок у Національному банку України» 1 000 грн., № 4309 «Зношення нематеріальних активів» 400 гри.,

№ 7490 «Негативний результат від продажу основних засобів» (та нематеріальних активів) 100 гри.

К-т рахунку: № 4300 «Нематеріальні активи» 1 500 грн.

Безоплатна передача нематеріальних активів відображається такими ж бухгалтерськими проводками, як і їхня реалізація.

При безкоштовній передачі нематеріальних активів операції відображаються через реалізацію з нарахуванням, згідно з чинним законодавством, податку па додану вартість із залишкової вартості.

При інвентаризації нематеріальних активів як таких, що не мають матеріально-фізичних ознак, їх наявність встановлюється за документами, що були підставою для оприбуткування, а також за документами, якими підтверджуються майнові права. Програмне забезпечення обчислювальної техніки перевіряється за наявністю відповідних носіїв, пояснень та інструкцій щодо їх застосування, а також експлуатаційним випробуванням у роботі. За усіма нема­теріальними активами інвентаризаційною комісією встановлюється наявність розпорядчого документа керівника установи про затвер­дження термінів використання нематеріальних активів і норми їх зношення (амортизації).

Принципи методичного відображення в обліку результатів інвентаризації нематеріальних активів аналогічні методиці з основними засобами.