Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология 1 и 2 модуль.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.34 Mб
Скачать
    1. Психіка та її головні ознаки. Психіка – це здатність живих істот активно відображать об’єктивний світ як невідчуженний від них образ світу та саморегулювання на цій основі своєї поведінки

ВИНИКНЕННЯ ПСИХІКИ. Психіка є результатом довготривалого розвитку матерії. Суттєво, що любі форми матерії мають таку свою невід’ємну властивість як рух, тобто рух – це спосіб існування матерії. Саме в русі виникає така його необхідна сторона як відображення, бо інакше рух мав би тільки хаотичну спрямованність. Оскільки рух може виступати у механічному вигляді, фізичному, хімічному та біологічному, то й відображення буває механічним, фізичним, хімічним та біологічним. На певному етапі розвитку живої матерії виникає психіка як якісно нова форма відображення і яка породжує принципово нові механізми, що обумовлюють появу нових форм руху – поведінки живих істот.

В загальному сенсі походження психіки пояснюється наступним чином. Пси-хіка сформувалась у процесі взаємодії найпростіших живих істот з навколишнім середовищем, завдякі чому суттєво вдосконалилась регуляція цього процесу, що забезпечило ефективну життєдіяльність твариного світу. Психіка виникла як необхідний механізм сигналізації, орієнтації, організації поведінки живих істот, що поліпшувало умови їхнього життя. Розвиток психіки здійснювався як доцільний процес і проходив ряд етапів, набуваючи на кожному з них якісно нових ознак (див. схему):

найпростіші

кишковопорожнині

черви

комахоподібні

риби, амфібії,рептилії

птахи

ссавці

мавпи

людина

ТАКСІСИ - стереотипне просторове

переміщення найпростіших організмів

в бік кращих умов середовища

РЕФЛЕКСИ - проста стереотипна

опосередкована нервовою системою

безумовна реакція организму на

специфічний подразник

ИНСТИНКТИВНА ПОВЕДІНКА -

вроджений, складний акт поведінки,

загальний для всіх представників виду,

заснований на безумовних рефлексах

НАУЧІННЯ –накопичення в процесі

онтогенезу индивідуального досвіду,

що має форму вироблених умовних

зв'язків і відбивається в зміні інстинк-

тивної поведінки