Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология 1 и 2 модуль.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.34 Mб
Скачать

Другий мікомодуль: психічні процеси та стани.

Важливою стороною психіки людини є психічні процеси, що забезпечують пізнання оточуючої її дійсності. В загальному вигляді взаємодія різних психічних пізнавальних процесів викладена в наступній схемі:

У СПРИЙМАННЯ МИСЛЕННЯ У

В ВІДЧУТТЯ УЯВА В

А П А М ‘ Я Т Ь А

Г ЧУТТЄВА ЛОГІЧНА Г

СТУПІНЬ ПІЗНАННЯ СТУПІНЬ ПІЗНАННЯ

А А

ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ

СХЕМА ПІЗНАВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ

2.1. Відчуття та сприймання.

Пізнання оточуючої людину дійсності починається з відображення цієї дій-сності його органами почуття. Таке відображення зветься чуттєвим пізнанням і складається з двох рівнів – рівня почуття та рівня сприймання.

ВІДЧУТТЯ – ЦЕ НАЙПРОСТІШИЙ ПСИХІЧНИЙ ПРОЦЕС, ЯКИЙ ПОЛЯГАЄ В ВІДОБРАЖЕННІ ОКРЕМИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРЕДМЕТІВ І ЯВИЩ МАТЕРИАЛЬНОГО СВІТУ, А ТАКОЖ ВНУТРІШНІХ СТАНІВ ОРГАНІЗМУ ПРИ БЕЗПОСЕРЕДНЬОМУ ВПЛИВІ МАТЕРІЛЬНИХ ПОДРАЗНИКІВ НА ВІДПОВІДНІ ОРГАНИ ЧУТТЯ – РЕЦЕПТОРИ

Завдяки відчуттям нам відкриваються кольори та звуки, пахощі і смаки, вага, тепло чи холод речей, з якими ми маємо справу та таке інше. Крім того, відчуття дають інформацію про зміни у власному тілі: людина відчуває порушення у функціонуванні внутрішніх органів, положення і рух свого тіла й окремих його частин.

В цілому загальне значення відчуттів полягає в наступному:

ВІДЧУТТЯ Є ПЕРВИННОЮ ФОРМОЮ ПСИХІЧНОГО ЗВ’ЯЗКУ ОРГАНІЗМУ ІЗ СВІТОМ І В ЦІЙ ЯКОСТІ ВОНО Є НЕОБХІДНИМ ДЖЕРЕЛОМ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ОТОЧУЮЧУ ОРГАНІЗМ ДІЙСНІСТЬ;

ВІДЧУТТЯ Є ПОЧАТКОВОЮ ФОРМОЮ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ;

ВІДЧУТТЯ, ЯКІ ІДУТЬ ВІД ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ, ВИЗНАЧАЮТЬ САМОПОЧУТТЯ ЛЮДИНИ, ЇЇ ЕМОЦІЙНИЙ ТОНУС.

Відчуття – це активний процес, бо в ньому відображаються не тільки зовні-

шні подразники, а й стан нервової системи та індивідуальні особливості людини. Анатомо-фізіологічною структурою відчуття є аналізатор (див.).