Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма практики наскрізна ХТП_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

16

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«Український державний хіміко-технологічний університет»

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Ректор_____________М.В. Бурмістр

« » ___________ 2012 р.

Н А С К Р І З Н А П Р О Г Р А М А

виробничої практики студентів

за спеціальністю – «хімічні технології

палива та вуглецевих матеріалів»

Дніпропетровськ

2012

Програма узгоджена

зав. кафедрою економіки промисловості

та організації виробництва, к.т.н., доцент

___________/Б.А. Кіор/

« » _______2012 р.

зав. кафедрою біотехнології та безпеки

життєдіяльності, д.б.н., професор

__________/Т.М. Сатарова/

« » _______2012 р.

Програма розглянута і схвалена на засіданні кафедри

хімічної технології палива, пр. № _ від «__» _______ 2012 р.

Зав. кафедри хімічної технології палива,

д.х.н., проф. _______________/Л.О. Сніжко/

« » _______2012 р.

З М І С Т

стор.

Вступ

3

1. Мета виробничої практики

3

2. Загальні вимоги до організації і проведення виробничої практики

4

3. Програми окремих видів практики

7

3.1 Технологічна

7

3.2 Переддипломна

12

4. Література

15

В С Т У П

Наскрізна програма практики є основним навчально-методичним документом, що визначає проведення практики за спеціальністю – хімічна технологія палива та вуглецевих матеріалів. Вона забезпечує комплексний підхід до організації виробничої практичної підготовки, системності, безперервності навчання студентів і включає два види практики:

  • переддипломна практика бакалавра – 8 семестр, 3 тижні;

  • переддипломна практика спеціаліста – 10 семестр, 4 тижні.

1. Мета виробничої практики

Підвищення ефективності і якості виробництва потребує раціонального поєднання теоретичних знань фахівців з умінням вирішувати практичні питання, підвищення рівня виробничої підготовки, вимагає необхідність розширення і укріплення зв’язків вищих навчальних закладів з відповідними галузями економіки.

Сучасний фахівець повинен досконало володіти своєю спеціальністю, мати широку наукову і практичну підготовку, бути умілим організатором, який здатний впроваджувати наукову організацію праці, уміти працювати з людьми.

Виробнича практика повинна сформувати у випускника вищого навчального закладу професійні вміння, навички приймати самостійні рішення на конкретній ділянці роботи у реальних виробничих умовах шляхом виконання в умовах виробництва різних обов’язків, які притаманні їхній майбутній професійній діяльності.

Поставлена мета реалізується шляхом самостійного вивчення виробництва і виконання кожним студентом в умовах підприємства (закладу) виробничих задач згідно цієї програми.

2. Загальні вимоги до організації і проведення виробничої практики

Критерієм ефективності роботи вищого навчального закладу у справі підготовки фахівців для економіки України є те, наскільки успішно випускники вищого навчального закладу вирішують у практичній роботі науково-технічні та соціально-економічні завдання, що постають перед ними; як швидко відбувається їх професійне становлення.

Виробнича практика, яка є одним із важливих видів навчальної роботи, покликана максимально підготувати майбутніх фахівців до практичної роботи, підвищити рівень їх професійної підготовки, забезпечити набуття навичок роботи у трудових колективах.

2.1 Планування робіт з практики

Для більш чіткої організації і проведення практики на факультетах, кафедрах і в навчальній частині вищого навчального закладу необхідно складати плани робіт, які повинні забезпечувати вирішення усіх питань з організації, проведення, методичного забезпечення, керівництва, контролю і звітності, а також рівномірне проведення цих робіт протягом усього навчального року. Одним із обов’язкових заходів з планування виробничої практики студентів повинно бути видання наказу по вищому навчальному закладу, у якому мають бути відображені усі організаційні питання її проведення у даному начальному році.

2.2 Закріплення підприємств за вузами у якості баз практики

Закріплення баз практики повинно сприяти встановленню і укріпленню довгострокових прямих контактів вищих навчальних закладів з підприємствами, а також розвитку взаємодії між ними у справі підготовки фахівців. Бази практики постійно оновлюються. Вибору баз практики передує робота, що постійно проводиться кафедрою по вивченню виробничих і економічних можливостей підприємств з точки зору придатності їх для проведення практики за спеціальністю. При цьому повинні враховуватися перспективи економічного і соціального розвитку відповідних галузей економіки, плани прийому студентів до вищого навчального закладу з даної спеціальності, а також шляхи постійного удосконалення спеціалістів у світлі вимог науково-технічного прогресу. Закріплення баз практики проводиться згідно встановленого порядку.

У випадку необхідності вищі навчальні заклади можуть заключати прямі договори з підприємствами про виділення місць для проходження практики студентами. Це мають бути кращі підприємства галузі, які відповідають таким вимогам:

- мають високий рівень техніки і технології, організації і культури праці;

- забезпечують можливість проходження практики групами студентів (як мінімум однією групою з кожного виду практики);

- мають науково-технічні зв’язки з вищим навчальним закладом;

- розташовані близько до вищого навчального закладу.