Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Landshaftoznavstvo.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
143.18 Кб
Скачать

96.Місце та значення ландшафтознавчого аналізу у містобудуванні

Задовольняючи загально цивілізаційні установки суспільства та естетичні смаки людей, ландшафтна архітектура орієнтується на задоволення конкретних господарських, природоохоронних та екологічних функцій території. В цьому випадку важливою виступає типологія територіальних об’єктів ландшафтно-територіальної діяльності. Тому з метою пришвидшення проектування проводиться ландшафтно-архітектурний аналіз який складається з 7 етапів: Етап1. Загальне ознайомлення із природно-містобудівною ситуацією(проектні матеріали, літературні дані тощо). Ретроспективний аналіз. Тенденції та проблеми..Основні цілі АЛА. Вибіркова параметризація цілей. Етап2.Визначення задач, аспектів, критеріїв та об’єктів(стратегія АЛА). Визначення меж, методів, масштабів, послідовності операцій(тактика АЛА).

Етап3.Орієнтовна оцінка ситуації( рекогносціювальне натурне обстеження, визначення топооснови тощо.). Попередні висновки. Етап 4. Розробка альтернативних варіантів розвитку міста, оптимальних за архітектурно-ландшафтними критеріями. Етап5. Порівняльний аналіз просторових варіантів(із врахуванням контрольних покказникіів і прогнозу впливів на навколишнє природне середовище)Етап6. Вивчення потенційних архітектурно-ландшафтних можливостей схваленого варіанту.

Етап7. (заключний). Детальна оцінка (відповідно до схваленого варіанту з урахуванням напрямків росту міста та розташування центрів, додаткові аспекти, більший масштаб тощо). Висновки та рекомендації з коригування схваленого варіанту. Оформелння.

97.Ландшафтний підхід у природокористуванні.

Охорона природи — це розробка і здійснення заходів щодо її раціонального використання, що включають захист від надлишкових техногенних навантажень і негативних наслідків втручання людини, активне регулювання природних процесів, відтворення і поліпшення природного потенціалу ландшафтів. Стратегічним напрямом природоохоронної діяльності повинні стати розробка і запровадження у виробництво маловідходних і безвідходних технологічних процесів, які дають змогу помітно скоротити чи повністю виключити забруднення природного середовища і забезпечити глибшу переробку первинної сировини. Важливою особливістю природоохоронних розробок з позицій л-знавства є врахування системної сукупності морфологічної структури л-ів. Природоохоронні заходи повинні враховувати ранг територіальних єдностей, на базі л-знавчого правила трансформації ПТК. Найкращий прогноз та план природоохорони можна скласти за допомогою л-их карт, що дає змогу дати комплексний просторовий аналіз та виявити можливі наслідки природокористування. Ідея комплексного л-ознавчого підходу до охорони й раціонального використання довкілля висвітлено у Законі України «Про охорону навколишнього середовища». Підвищення ефективності заходів у галузі охорони навколишнього середовища зачислено до найважливіших проблем сучасності.

98. Ландшафтний підхід у національному та міжнародному законодавстві.

Національне законодавство. Взаємодія людини з ландшафтом (охорона, планування, менеджмент, використання) опирається на відповідну правову систему.

  1. Норми екологічного та ландшафтного спрямування, закріплені в Конституції України. Закріплено найважливіші принципи та форми використання ландшафтів, визначено низку вимог щодо їх охорони.

  2. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» (25.06.1991). Визнає одною з цілей природоохоронного законодавства «збереження ..ландшафтів». Визначені принципи необхідності збереження просторової та видової різноманітності й цілісності природних об’єктів та комплексів. Обґрунтовано узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства; нормування впливу діяльності на довкілля; вирішення проблем охорони довкілля та використання природних ресурсів.

  3. Закон України «Про природно-заповідний фонд України» (16.06.1992). Визначена класифікація територій ПЗФ, встановлені правові управління природними комплексами, визначені обмеження на їх використання.

  4. Кодифікація природо ресурсного законодавства України – прийняття Земельного, Водного, Лісового кодексів України

  5. Закон України «про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про охорону культурної спадщини», «Про екологічну експертизу», «Про архітектурну діяльність»

Міжнародне законодавство. Україна приєдналась до конвенцій про:

  • охорону світової культурної та природної спадщини,

  • охорону дикої флори та фауниі природних середовищ існування у Європі

  • водно-болотні угіддя

Головним для Європи правовим документом є: Європейська ландшафтна конвенція (20.10.2000, Флоренція). У ній зазначається, що ландшафт відіграє важливу суспільну роль у культурній, екологічній, природоохоронній та соціальній сферах, є ресурсом, який сприяє економічній діяльності. Його охорона, регулювання та планування є дуже важливим. У конвенції затверджено основні терміни. Вона визначає низку заходів щодо вирішення якихось питань, що стосуються ландшафтів.Кожна сторона, що підписалась на конвенції зобов’язана ідентифікувати ландшафти на своїй території, аналізувати його, виявляти цінності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]