Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Landshaftoznavstvo.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
143.18 Кб
Скачать

59. Однорядний і дворядний підходи у районуванні.

Районування – це процес виділення й упорядкування територіально суміжних регіонів, подібних за встановленими критеріями, у регіони вищих рангів.

У ландшафтознавстві минулого сторіччя відбулася дискусія з приводу можливості та змісту різних варіантів районування однієї і тієї самої території. Позиція, яку можна назвати моноваріантною(однорядний підхід) та яку підтримувала більшість радянських вчених, ґрунтується на тезі, що існує лише один правильний варіант(схема) ландшафтознавчого районування(загальнонаукове або наукове).

Дворядний підхід. Інші ж можливі схеми районування(як от, агроландшафтознавче,ландшафтно-меліоративне, ландшафтно-рекреаційне та інші подібні) є похідними від загальнонаукового – вони спираються на його схему (контурну основу), але опис регіонів у легенді карти подають із відповідною тематичною правильністю.

60.Багаторядний підхід у районуванні; Охоплює всю систему підрозділів до ландшафту включно (країни, зони, підзони і т.д.). Зазвичайпредставлене районуванням у гірських країнах. Будь-яке гірське підняття являє собою самостійну азональні одиницю районування. Великі гірські території, складні за своїм орографічному і структурно-тектонічному будовою і зазвичай розташовуються на стику різних зон та секторів, внаслідок чого вони характеризуються декількома типами і секторних варіантами висотної поясності, розглядаються як самостійні фізико-географічні країни (Карпати, Урал, Кавказ). Частини гірських країн, чітко відокремлені Орографічно і тектонічно (наприклад Верхньо-Колимські нагір'я, хребет Черського, Юкагирськоє плоскогір'я в Північно-Східному Сибіру), а також аналогічні їм гірські хребти і масиви в межах рівнинних країн є фізико-географічні (ландшафтні) області. Нарешті, окремі невеликі "острівні" гірські підняття серед рівнин (інтрузивні масиви, невеликі антиклінальні хребти, древні залишкові низькогір'я, вулканічні конуси), як, наприклад, Хібіни, Великий і Малий Балхан, можуть бути виділені як самостійні округів і ландшафтів. Великі внутрігррние западини, співмірні з рівнинними ландшафтними областями також належать до рангу областей. Положення гірських країн і областей в зональному ряду, а також у системі секторів визначається характером висотно-поясного ряду. Частини гірських країн і областей із загальним типом поясності відносяться до однієї ландшафтної зоні. У зональному і секторному розподілі гір знаходить вираз зв'язок гірських та рівнинних ландшафтів. Суміжні гірські і рівнинні території в рамках однієї зони або підзони виявляють спряженість з різних "каналах" (вплив повітряної циркуляції над рівнинами на ландшафти гірських схилів, вплив гір на обводнення рівнин тощо). Чим вище ранг фізико-географічного регіону, тим він складніший і вищий рівень його різнорідності. Ступінь різноманітності і характер внутрішньої структури кожного регіону найкраще розкриваються через складові його ландшафти та їх типологічні об'єднання, тобто через його ландшафтну структуру.

61. Таксономічні одиниці ландшафтознавчого районування. Районування – процес виділення й упорядкування територіально суміжних регіонів, подібних подібних за встановленими критеріями, у регіони вищих рангів.Чинники регіональної диференціації призводять до формування різних за однорідністю ландшафтних регіонів: зональних та азональних.Зональний ряд: пояс-зона-підзона. Пояс –регіон найвищого таксономічного рангу. Пояси виділяються за тепловими адо циркуляційними поясами. Зона – основна зональна одиниця ландшафтознавчого районування. Зони виділяються за переважаючими л-ми одного типу. Підзона виділяється в межах зони за переважаючим підтипом л-ту. Азональний ряд: субконтинент-країна-провінція(край)-область.Субконтинет – це частина материка, яка відображає найзагальніші риси його форми та орографії і специфічний набір ландшафтних зон. Країна – регіон, що відповідає крупним геоструктурам, які відзначаються однорідним макрорельєфом і однорідністю загальної атмосферної циркуляції. Провінція – частина зони в межах ландшафтної країни, специфічна за низкою рис. Область – це група суміжних ландшафтів, подібних за походженням, геологічною будовою, мезорельєфом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]