Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Landshaftoznavstvo.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
143.18 Кб
Скачать

86. Поняття про культурний ландшафт.

Культурне л-во- науковий напрям, який досліджує л-т як природно-культурний феномен. Матеріальні і нематеріальні прояви культури вважаються невід’ємною від природної основи складовою культурного л-ту. Для підкреслення ролі культурної складової в ньому, О.Шлютером, К.Зауером було введене поняття культурного л-ту. Поняття культурного л-ту є головним у культурному л-ві. У загальному л-ві побутує декілька його тлумачень, у тому числі й ототожнення культурного л-ту з антропогенним,чи його розуміння як антропогенного л-ту, в якому людина зробила доцільні і для себе і для природи зміни. Сучасне л-во розглядає культ. л-т як простір, наповнений культурними значеннями й цінностями. Культурний л-т,крім своїх матеріальних елементів, включає також ідеальні сутності – вірування, культурні норми та правила, символічні значення, міфи, легенди, асоціації з певними історичними подіями й особами, важливими для культури групи. Ці елементи наповнюють л-т і він стає не тільки фізичним, а й культурним середовищем, де існує людина та людські спільноти. При цьому важливо,що культ. л-ті його природна складова, антропогенні матеріальні елементи, духовні цінності, значення та норми тісно пов’язані між собою. Культ. л-ти виникають у результаті пристосування господарства та ін. культурних практик суспільства до природних структур і динамічних особливостей л-ту.У таких л-тах їх природні і культурні складові органічно поєднані та становлять природно-культурну цілісність.

Визначальними загальними ознаками культ. л-ту є суб’єктність (л-т має свого суб’єкта, який є носієм певної культури), духовність (насиченість л-ту символічними та ін. культурними значеннями та цінностями), уречевленність (культ. л-т повинен мати речові вирази культурних практик), соціальна узгодженість (люди притримуються близьких поглядів на розуміння культурної сутності л-ту) і спадкоємність (культурні значення, символи л-ту та практики господарювання передаються в ньому нащадкам).

Культ. л-во має тісні зв’язки з гуманітарними науками: етнологією, історією, археологією.

88. Основні етапи експедиційних осліджень птк

Для польових досліджень формується ландшафтна експедиція у склад якої входять інженери і техніки ландшафтознавці (знімальними), техніки-картографи і робітники. В склад експедиції для прикладних досліджень можуть входити і фахівці з певних галузей. Польові дослідження умовно можна поділити на три етапи: підготовчий, польовий, і заключний або камеральний.Підготовчий період: Завдання цього періоду полягає у тому, щоб якнайкраще підготуватись до наступних польових робіт. Для цього треба визначити завдання польових досліджень і розробити програму і методику польових і камеральних робіт; продумати необхідні форми фіксації матеріалів.Наступним завданням підготовчого періоду є ґрунтовне ознайомлення з усіма доступними матеріалами по району майбутніх спостережень, досліджень: топографічними і спеціальними комплексами: (геологічними, геоморфологічними комплексами), опублікованими працями з геології, геоморфології, клімату, рослинності і тваринного світу тощо. Варто ознайомитись із фондовими матеріалами, які зберігаються у спеціальних фондах геологічних установ, інститутів, експедицій, організацій у вигляді звітів, проектів, пояснювальних записках тощо. Третє завдання підготовчого періоду полягає у підборі і підготовці необхідних картографічних і аерофотографічних матеріалів. Ці системи потрібні не лише для польових робіт, а й для роботи в підготовчому періоді. На їх підставі складають попередні до виїзду в поле, карти–гіпотези: карту–гіпотезу природних районів досліджуваної території і карти–гіпотези природних і виробничих територіальних комплексів. Карту–гіпотезу природних районів складають у тому разі, коли при ознайомленні з опублікованими матеріалами виявиться, що територія дослідження поширюється на кілька природних районів, кілька різних ландшафтів. Якщо ж територія дослідження не велика і вкладається в один природний район, в один ландшафт, то лише встановлюють, у якому саме природному районі знаходиться потрібна територія і приступають до складання карти–гіпотези ПТК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]