Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Тема 3. Виробнича система, її структура, типи виробничих систем (2 год.) (Самостійна робота 4 год.) Питання для обговорення:

1.Поняття і структура виробничої системи.

2. Економічні потреби та економічні блага.

3.Економічні ресурси.

4.Типи виробничих систем.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що виробнича система – це найбільш важлива підсистема економічної системи, що визначається як сукупність певних механізмів, способів і методів трансформації економічних ресурсів в економічні блага. Основою виробничої системи є процес виробництва, кінцевою метою якого є створення товарів та послуг для задоволення економічних потреб. Основними елементами виробничого процесу є продукт, що виробляється, економічні ресурси, які тісно взаємопов’язані та взаємодіють між собою у процесі виробництва, а також технологія.

Переходячи до вивчення другого питання, слід визначити, що економічні потреби – це бажання споживачів придбати і використати різні товари і послуги, які приносять їм корисність (тобто індивідуальна цінність, яку споживач надає певному товару або послузі). Економічні потреби людей безмежні, тобто повністю задовольнити їх неможливо. Товари і послуги класифікують: за способом використання (товари індивідуального вжитку – їжа, одяг, автомобілі, комп’ютери, та суспільні блага, які є неподільними); напрямом використання (предмети споживання, які безпосередньо задовольняють потреби споживачів – одяг, їжа, меблі, та інвестиційні, або капітальні блага, які використовуються у виробництві для отримання предметів споживання - інструменти, машини, обладнання); ступенем нагальності (продукти першої необхідності – їжа, одяг, медикаменти, та предмети розкоші – діаманти, золото); строком використання (продукти короткострокового та тривалого використання).

Розглядаючи третє питання, слід з’ясувати, що економічні ресурси – природні, людські і виготовлені людиною ресурси, використовуються для виробництва товарів і послуг, - поділяються на матеріальні (земля, капітал) і людські (праця, підприємницькі здібності). Їх спільною рисою є те, що вони рідкісні.

Переходячи до четвертого питання, слід звернути увагу на те, що виробничі системи змінюються в процесі історичного розвитку суспільства. Основні типи виробничих систем пов’язані з еволюцією трудової діяльності, вдосконалення знарядь праці і форм суспільної організації виробництва, змінами системи соціально-економічних відносин і цілей розвитку суспільства. Виробничі системи поділяються на до індустріальні, індустріальні, постіндустріальні.

Нові терміни та поняття

Виробнича система – це сукупність певних механізмів і методів трансформації економічних ресурсів в економічні блага.

Виробництво – це людська діяльність, спрямована на створення економічних благ.

Економічне благоце річ, яка здатна задовольнити будь-яку людську потребу і яка може бути у розпорядженні людини для цих цілей.

Економічні потреби – це бажання споживачів при- дбати і використати різні товари і послуги, які приносять їм корисність.

Економічні ресурси – це усі природні, людські і виготовлені людиною ресурси, які використовуються для виробництва товарів і послуг.

Земля – це усі дарові природні ресурси, які застосовуються у процесі виробництва у натуральному вигляді, без обробки.

Капітал – це усі створені людиною виробничі знаряддя, які використовуються у виробництві товарів і послуг та доставленні їх до кінцевого споживача.

Корисність – це суб’єктивна (індивідуальна) цінність, яку споживач надає певному товару або послузі.

Перший закон Х.Х. Госсена (закон насичення потреб) – величина корисності при споживання кожної додаткової одиниці товару зменшується доки не досягне нуля в точці певного насичення. За точкою насичення бажання спожити будь-що перетворюється у відразу.

Праця – це свідома діяльність людини, за допомогою якої вона веде боротьбу з обмеженістю і прагне збільшити кількість товарів, необхідних для задоволення власних потреб.