Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Допоміжна література:

1.Основи економічних знань: Навч. посібн. /А.С. Гальчинський, П.С. Єщенко, Ю.І Палькін. – К.: Вища школа, 2002. С. 216-229.

2.Самуельсон П. Економіка:Підручник. – Львів, Світ, 1993. Розд. 20,21,22.

3.Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика. – М.: «Дело ЛТД», 1993, Гл. 9-12,14.

Тема7. Конкурентна ринкова система: попит, пропозиція та ринкова рівновага( 2 год.) (Самостійна робота 4 год.) Питання для обговорення:

1. Попит, фактори формування попиту, закон попиту.

2. Нецінові фактори зміни попиту.

  1. Пропозиція, фактори формування пропозиції, закон пропозиції. Нецінові фактори зміни пропозиції.

4. Попит і пропозиція: ринкова рівновага. Зміна попиту і пропозиції та їх вплив на ціну і кількість продукції.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що попит показує кількість продукту, яку споживачі бажають і спроможні купити за кожну ціну із низки можливих цін за деякий проміжок часу. Графічне зображення схеми попиту називають кривою попиту. Закон попиту: на будь - якому ринку за незмінних всіх інших чинників зниження ціни збільшує величину попиту. Цей закон пояснюється наступним: по-перше, оскільки споживання підпадає під дію принципу спадної граничної корисності, за яким споживання наступних одиниць певного продукту приносить щораз менше задоволення, то споживачі купуватимуть додаткові одиниці продукту лише тоді, якщо ціна його зменшується; по-друге, ефект доходу вказує на те, що за нижчу ціну можна дозволити собі купити більше деякого продукту, не відмовляючись від інших товарів, і зниження ціни продукту збільшуватиме купівельну силу грошового доходу споживача, що дає йому змогу купувати більше певного продукту, ніж раніше; по-третє, ефект заміщення виражається у тому, що при нижчій ціні у споживача виникає стимул придбати дешевший товар замість аналогічних товарів, які дорожче. Отже, Основним фактором, який визначає величину попиту є ціна. Між ринковою ціною товару і величиною попиту на цей товар існує зворотна залежність: чим вище ціна товару, тим менша величина попиту, і навпаки.

Переходячи до другого питання, з’ясуємо, що крім ціни на купівлю продукту можуть впливати нецінові фактори зміни попиту, серед яких: смаки і уподобання споживачів, кількість споживачів на ринку, грошові доходи споживачів, ціни на суміжні товари, сподівання споживачів щодо майбутніх цін і доходів. Зміна попиту виражається переміщенням всієї кривої попиту або праворуч (збільшення попиту) або ліворуч (зменшення попиту).

Вивчаючи третє питання, зазначимо, що пропозиція – це кількість продукту, яку виробник бажає виробляти і постачати для продажу на ринку за кожну ціну із низки можливих цін за деякий проміжок часу. Між величиною пропозиції і ціною існує пряма залежність. Виробники вироблятимуть і пропонуватимуть для продажу більшу кількість свого продукту за високу ціну, ніж за низьку. Таку залежність називають законом пропозиції. Графічне зображення прямої залежності між величиною пропозиції і ціною називають кривою пропозиції. Пропозиція будь-якого продукту залежить від нецінових факторів: ціни на ресурси, технології виро виробництва, податків і субсидій, ціни інших товарів, сподівань зміни цін, кількості продуктів на ринку. Зміна будь-якого з цих факторів спричиняє зсув кривої пропозиції, її переміщення праворуч означає збільшення пропозиції, а переміщення ліворуч - зменшення пропозиції. «Зміну пропозиції» не можна плутати зі «зміною величини пропозиції». «Зміна пропозиції» відбувається внаслідок зміни нецінових факторів і виражається у переміщенні кривої пропозиції, а «зміна величини пропозиції» означає переміщення з однієї точки до іншої на постійній кривій пропозиції внаслідок зміни ціни на продукт.

Розглядаючи четверте питання, зазначимо, що на конкурентному ринку сили попиту і пропозиції вступають у взаємодію для встановлення рівноважної ціни, або ринкової рівноваги. Рівноважною є ціна, за якою величина попиту і величина пропозиції врівноважуються. За ціни, вищої від рівноважної, на ринку виникає надлишок товарів, оскільки виробники бажають постачати більшу кількість товарів, ніж покупці купувати. Це спричиняє падіння цін до рівноважної. Ціна, що нижча від рівноважної, призводить до дефіциту товарів. Ціна підвищується, доки не досягне рівноважної. Зміна будь якого нецінового фактора, що викликає зсув кривої попиту або пропозиції, призводить до зміни рівноважної ціни і рівноважної кількості на ринку.