Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом-печать маселко 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
8.15 Mб
Скачать

Змiст

Змiст 1

СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ В ПРОЕКТУВАННІ ІНТЕР'ЄРІВ СТУДІЙ ЗВУКОЗАПИСИ 1

ОСНОВНІ ПРОЕКТНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЯКІ ЗАНИМАЮТЬСЯ ПРОЕКТУВАННЯМ ЦИХ ІНТЕР'ЄРІВ 7

ОБРАЗНЕ РІШЕННЯ 8

АРХІТЕКТУРНО - КОНСТРУКТИВНЕ РІШЕННЯ 10

АРХІТЕКТУРНО - ПЛАНУВАЛЬНЕ РІШЕННЯ 12

УСТАТКУВАННЯ СТУДІЇ 16

ОБРОБНІ І ДЕКОРОТИВНЫЕ МАТЕРІАЛИ 19

ОСВІТЛЕННЯ 22

КОЛІРНЕ РІШЕННЯ 24

НАЙЦІКАВІШІ ПРИКЛАДИ З ЛІТЕРАТУРИ 28

ПЕРЕЛIК ЛIТУРАТУРИ 35

ПЕРЕЛІК НОРМАТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ 35

Сучасний стан і тенденції в проектуванні інтер'єрів студій звукозаписи

Студія звукозапису — спеціальне приміщення, створене для запису і обробки звуку, також відоме під назвою звукозаписна студія, або аудіостудія.

Велику роль грає вибір відповідного приміщення і підготовка його до студійних робіт. Це - вирішення питань звукоізоляції, акустики, дизайну і екології. У будь-якому місті існує неймовірна кількість джерел шуму і вібрацій. Тому, величезне значення має якість вживаних звукоізоляційних матеріалів і технологій.

Будь-яка звукозаписна студія складається з трьох основних блоків або модулів : модуль отримання сигналу від джерела звуку(музичні інструменти, голос), модуль запису, обробки і відомості фонограми і модуль відтворення

Модуль - це набір апаратури, який створює певний вид зонування що в цьому випадку називається модулем.

Модуль 1 - звичайно це мікрофон і певні музичні інструменти, які використовуються для тієї або іншої композиції.

Модуль 2 - це апаратура для обробки звуку його мікшування і власне безпосередньо записи.

Модуль 3 - підсилювач і акустична система(колонки).

Тон-зал - кімната я живою акустикою.

У звичайній студії перший модуль розташований в так званій "акустичній кімнаті" - окремому приміщенні, в якому під час запису знаходяться музиканти. Основний елемент тут - мікрофон. Другий модуль - це " апаратна" або контрольна кімната, де розміщені пульт мікшера, багатоканальний магнітофон, апаратура обробки звуку і майстер-магнітофон. Третій модуль - модуль відтворення - знаходиться також в апаратній і складається з підсилювача потужності і акустичних систем(АС).

Існує декілька основних варіантів комплектації, відповідно до яких вибирають комп'ютер, програмне забезпечення і т. д.:

1. МИДИ-студія із зовнішніми звуковими модулями.

2. МИДИ-студія без зовнішніх звукових модулів(робота із звуками аудіокарти).

3. Студія цифрового звуко (запису з мікрофону і лінійного виходу клавішних і інших інструментів в комп'ютер для подальшої обробки і зведення фонограми).

При використанні як поглинаючі і розсіювальні звук матеріали і предмети інтер'єру є зведення засадничих правил.

1.У кімнаті повинні залишитися якомога менше рівних і жорстких поверхонь(наприклад - стін, обклеєних шпалерами).

2.У кімнаті має бути якомога більше м'яких і рельєфних поверхонь, об'єктів неправильної форми.

3.Ніяких скляних сервантів і поличок з посудом, намагайтеся також уникати підвісних стель і стін з гіпсокартону. Якщо вони є присутніми або плануються, слід заповнити порожнини між перекриттям/стіною і гіпсокартоном звукопоглинальним матеріалом: мінеральною ватою «Шуманет БМ» або аналогічним наповнювачем з щільною волокнистою структурою. Слід пам'ятати про санітарні норми(матеріал має бути дозволений для застосування в житлах, з цієї причини намагайтеся не застосовувати скловату або изовер у відкритому виді) і пожежну безпеку(матеріал має бути негорючим).

4.Надмірні басові звуки не можна ослабити або нівелювати легкими поглиначами малої площі зважаючи на саму природу поширення звукових хвиль низькочастотного діапазону. Тому якщо ви не плануєте будувати спеціальні басові пастки на одній із стін або на стелі, встановите в приміщенні якомога більше великих пуфів(особливо в кутах), розкладете великі диванні подушки на полу і в кутах, використайте м'який диван, важкі(бажано двошарові) штори з гобелену в максимально велику і часту складку, на підлогу покладете килим з щільним і великим ворсом. Також має сенс розвісити килими на стінах. Чим більше буде їх площа - тим краще(особливо це стосується невеликих кімнат). Ефективність стінних килимів значно зросте, якщо вони кріпитимуться тільки верхньою кромкою до дерев'яної балки, так щоб вони вільно висіли на відстані 5-10 см від стіни. В цьому випадку вони виступатимуть як енергопоглинаючий демпфер для низькочастотних хвиль. Якщо стіна позаду слухачів вільна від меблів і інших домашніх предметів, можна влаштувати саморобну басову пастку на ній: придбати 2-3 важкі килими(у ідеалі - за розміром стіни) і повісити їх один перед іншим з інтервалом 10-20 см Кріпити такі килими краще до стелі. Порожнині між килимами можна завісити гобеленом у велику складку. Для краси перед першим з боку кімнати килимом можна повісити гобелен, приховавши усю конструкцію від очей.

Інтер'єри звукозаписыющих студій частіше усього выполняються в сучасних стилях: поп-арт, хай-тек, техно, ...і класичному.

Поп-а́рт — напрям в образотворчому мистецтві 1950-1960-х років, що виникло як реакція на абстрактний експресіонізм, використовує образи продуктів споживання.

Відмітні ознаки стилю :

1.Використання яскравих контрастних фарб. Нерідкі кислотні, кричущі відтінки і змішення несумісних кольорів. Можливо і застосування окремої яскравої деталі на однотонній поверхні. Поп-арту властиве і монохромне оформлення в чорно-білому кольорі. Зразком стилю може служити кімната, в якій дві стіни пофарбовані в яскраві кольори, третя залишається світлою або білою, а четверта має глибокий чорний колір або ж обклеюється принтами і колажами.

2.Декорування за допомогою перенесення на предмети інтер'єру сюжетів з коміксів, зображень відомих людей, логотипів модних брендів і просто красивих картинок. Також цьому стилю властиво тиражування, повторення одного і того ж образу у рамках одного інтер'єру. Окрім цього, на стінах, поверхнях столів і шаф можлива демонстрація цілої історії в окремих логічно пов'язаних між собою зображеннях.

3.Використання неонового підсвічування, що надає обстановці деяку ефемерність і абстрактність. Лампи з яскравими глянсовими плафонами, світлодіоди і точкові світильники в стилі поп-арт здатні оточити приймальню ореолом надзвичайного світла.

4.Перетворення старих речей в нові з метою використання їх в іншому, неординарній якості. Консервні банки замість вази, стопка журналів замість стільця, фотопринт в якості картини, а скульптура в ролі вішалки. Звичайні побутові предмети в поп-арті займають положення витворів мистецтва.

5.Змішення різних стилів, використання колажів і фотомонтажу, з'єднання об'ємних композицій і двомірних плоских деталей.

6.Створення ілюзорного простору за допомогою оптичних і світлових ефектів, дзеркал і пластика.

7.Мінімалізм в меблях. Інтер'єр в стилі поп-арт припускає використання меблів незвичайних і округлих форм і забарвлень або ж перетворення традиційних класичних шаф і тумбочок під загальний стиль кімнати. Найчастіше необхідні шафи і стелажі вбудовуються в стіни, або ж для зберігання речей використовуються окремі вбиральні.

8.Глянець у фактурі і спрямованості. Інтер'єр в стилі піп арт зріднений з яскравим глянсовим журналом - ті ж кольорові соковиті картинки, еталони краси і моди. Тільки в цьому випадку, увесь об'єм поданий з сумішшю своєрідного гумору і сарказму.

Классици́зм (фр. classicisme, від латів. classicus — зразковий) — художній стиль і естетичний напрям в європейському мистецтві XVII — XIX вв.

Відмітні ознаки стилю :

1.Стіни в стилі класицизм: частенько вибираються тканинні шпалери, або інші імітації тканини. У разі фарбування стін, використайте м'які тони. Також в стилі класицизм використовується ліпнина, античні колони і півколони з прямими лініями. Для прикраси стіни підійде фреска античної тематики, або пейзажу або портрета у дусі 18 століття.

2.Стеля в стилі класицизм: В класичному інтер'єрі частіше білий або ніжно - кремовий, пастельний. Доповнюється образ класицизму ліпниною.

3.Пол в стилі класицизм: Переважно паркетний. Для інтер'єру в стилі класицизм більше підходить художній паркет з великою кількістю використаних порід дерев. У спальні і вітальні можна доповнити килимом.

4.Меблі в стилі класицизм. У інтер'єрі класицизму, використовуються меблі з масиву благородних порід дерева добротна і респектабельна, витончена, але не химерна. Як декоративне оформлення класичного інтер'єру використовується сама фактура і натуральний колір деревини цінних порід. Предмети меблів в стилі класицизму частенько оброблялися різьбленими вставками з цінних порід дерева. Стільці і крісла оббиваються тканинами з квітковим орнаментом. Кут стику ніжки і сидіння кубічний. Ніжки прямі, звужуються донизу з канелюрами. Кути спинки підкреслені. Популярне забарвлення стилю класицизм: червоне дерево плюс легка бронзова обробка.

5.Предмети декору в стилі класицизм: Досить стримані, але в той же час дорогі. Скульптурний декор, фрески, симетрично розташовані дзеркала в дорогих багетах. Обов'язковими елементами є карнизи, штори з ламбрекеном, складної форми портьєри, а також чохли для меблів.

6.Люстри і світильники з кришталевими підвісками і досить масивні у виконанні. У класичному інтер'єрі є присутнім фарфор, книги, картини, антикварні речі.