Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Тема9. Змішана ринкова система: поняття, структура, типи і тенденції розвитку( 1 год.)

(Самостійна робота 4 год.)

Питання для обговорення:

1.Поняття і типи змішаної ринкової системи.

2.Структура змішаної ринкової системи.

3.Змішана економічна система і соціально-політична система суспільства.

4.Еволюція змішаної постсоціалістичної економічної системи України.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що змішаною вважається функціональний тип економічних систем, у якому приватні та державні рішення впливають на структуру виробництва, обміну та розподілу ресурсів, продуктів та доходів між суб’єктами економіки. Домінування адміністративного чи ринкового механізму регулювання зумовлює типологізацію змішаних економічних систем на ринково-державні та державно-ринкові. Визначальною рисою ринково-державних змішаних економічних систем є активне державне регулювання ринкових відносин, а для державно-ринкових властиве становлення ринкових відносин та поступове усунення централізованих.

Переходячи до другого питання, з’ясуємо, що структура змішаної економічної системи охоплює державний та приватний сектори. У державному секторі здійснюється виробництво суспільних і квазісуспільних благ і послуг, держава закуповує товари та послуги та проводить трансфертні платежі. Приватний сектор змішаної економічної системи складається з домогосподарств та підприємств. Домогосподарства забезпечують приватні фірми необхідними для виробництва економічними ресурсами, а підприємства, в свою чергу, пропонують домогосподарствам споживчі блага і послуги індивідуального порядку. Актом обміну у першому випадку виступає ринок ресурсів, а в другому - ринок продуктів.

Вивчаючи третє питання, зазначимо, що змішана економічна система є основою соціально-політичної системи суспільства. Поєднання існуючих інститутів власності на ресурси та механізмів регулювання дає можливості по-різному класифікувати такі соціально-політичні системи: змішаний капіталізм, соціальна ринкова економіка, ринковий соціалізм тощо. Загалом виділяють два типи змішаних економічних систем: капіталізм з елементами соціалізації (Франція, Швейцарія) та соціалізм з елементами капіталізації (країни СНД, зокрема Україна).

Розглядаючи четверте питання, зазначимо,що національну економічну систему України на сучасному етапі трансформації можна визначити як перехідну від адміністративної до змішаної державно-ринкової з послабленням імперативного планування і становлення натомість децентралізованих елементів індикативного планування, а також як перехідну від соціалістичної до так званої соціально орієнтованої ринкової капіталістичної економічної системи, заснованої на системі державного регулювання, яка приносить у ринкові стихійні сили спонукання до економічної активності, якості, системності, цілеспрямованості та гуманності.

Нові терміни та поняття

Державно-ринкова змішана економічна система – це змішана економічна система, яка формується внаслідок певної трансформації адміністративних економічних систем.

Змішана ринково-державна економічна система – це сукупність інститутів, механізмів функціонування, розвитку та регулювання практики господарювання, що характеризується поєднанням різних форм власності та державними і ринковими механізмами регулювання економічних процесів в національній економіці.

Змішаний капіталізм – переважає приватна власність, ринковий механізм виробництва і розподілу модифікований втручанням держави. Приклади охоплюють США, Японію, Канаду, а також більшість країн Західної Європи.

Ринковий та поза ринковий сектор економіки. У ринковому секторі економіки виробляються ті продукти, реалізація яких приносить дохід, що покриває всі видатки, включно з нормальним прибутком. Продукція ж, виробництво якої не приносить нормального прибутку, не виробляється. Позаринковий сектор економіки представлений державним сектором, що складається з суспільного та квазісуспільного під секторів, де виготовляються, реалізуються і споживаються суспільні та квазісуспільні блага і послуги, та може здійснюватися державна підприємницька діяльність.

Ринкове, цінове регулювання економічних процесів – це цінова координація економічної діяльності та управління, а саме: формування економічних пропорцій відбувається під впливом динаміки цін та конкуренції, а ціноутворення – під впливом попиту і пропозиції.

Ринково-державна змішана економічна система - це змішана економічна система, яка виникає на основі трансформації конкурентного ринку у напрямку його одержавлення.

Ринковий соціалізм – це форма організації господарювання, де засоби виробництва належать державі або трудовим колективам, а виробництво і розподіл регулюються ринковим механізмом. Прикладами слугують колишня Югославія та Угорщина другої половини 80-х р.р.

Соціально-ринкова економіка – це метод соціальної політики, який поєднує у собі принцип свободи на ринку з принципом соціального урівнювання.

Перехідні економічні системи – це такі національні економічні системи, які перебувають на перехідному етапі від одного якісного стану до іншого. За своїм характером, ці економічні системи слід трактувати як змішані, оскільки вони у своїй внутрішній структурі ще зберігають значний вміст механізмів та інституцій старої економічної системи, але поступово набирають рис та ознак тієї нової системи, до повної трансформації, у яку просувається перехідна економічна система. Перехідним на сьогодні можна вважати економіки країн СНД, Східної Європи, у тому числі Україну.

Централізований (адміністративний, державно-монополістичний) механізм регулювання економічних процесів – це наказова економіка, де втручання держави пряме і детальне, а її приписи – імперативні. Держава діє тоталітарно: визначає завдання економіки, засоби і строки їх виконання. Ринки існують нормально, розподіл регулюється державою.