Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Теми рефератів

1.Діяльність інтеграційних об’єднань у сучасному світі.

2.Європейський Союз та його перспективи.

3.Світова економічна система, її основні характеристики.

Тести

1.Вкажіть сутність економічної інтеграції:

А) створена на благо угода про режими торгівельних та фінансових операцій;

Б) комплексне співробітництво між країнами;

В)зближення та взаємопроникнення національних економік, проведення узгодженої економічної політики;

Г) співробітництво між країнами в галузі науки і техніки;

Д) Всі попередні відповіді невірні.

2.Вкажіть визначення суті світового господарства:

А) це сукупність економічних зв’язків між національними економіками;

Б) це кооперативні зв’язки між господарствами незалежних країн;

В) це сукупність національних господарств та економічних зв’язків між ними;

Г) це зв’язки по спеціалізації виробництва в економічних системах окремих країн;

Д) це сукупність економічних зв’язків між різними країнами.

Основна література:

1.Гіл Ч. Міжнародний бізнес. – К.: Основи, 2001.

2. Дэниелс Дж., Радеба Ли. Международный бизнес: Учебник. – М.: Дело, 1994.

3. Козак Ю. Г., Лук’яненко Д. Г., Макагон Ю. В. та ін. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. - Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 672с.

4. Міжнародна економіка: підручник для студ.вищ. навч. закл./За ред. Козака Ю. Г., Лук’яненка Д. Г., Макагона Ю. В. – Київ: Центр учбової літератури, 2009. – 560с.

5. Міжнародна економічні відносини. Система регулювання міжнародних економічних відносин /За ред. Філіпенка А. – К.: Либідь, 1997.

6. Солонієнко К. С. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. - Київ:Кондор, 2008. – 382с.

7. Світова економіка: Підручник /За ред. За ред. Філіпенка А. – К.: Либідь, 2000.

8. Шевчук В. Міжнародна економіка: Теорія і практика. – Навч. посібник. – Львів: Каменяр, 2003.

Допоміжна література:

1.Мировая экономика. Экономика зарубежных стран: Учебник /Под ред. Колесова В.П., Осьмовой М.Н. – М.: Флинта, 2000.

2. Глобальна торгова система: розвиток інститутів, правил, інструментів СОТ /Кер. авт. кол. і наук. ред. Циганкова Т. М. – К.: КНЕУ, 2003.

Тема17. Світовий ринок, його структура, основні тенденції розвитку ( 2 год.)

(Самостійна робота 4 год.)

Питання для обговорення

1.Світова торгівля. Теорія порівняльних переваг та її розвиток.

2.Основні тенденції розвитку світового ринку.

3.Структура світового ринку.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що світовий ринок в теперішніх умовах є доволі розвиненим явищем, однак він розвивається в умовах співіснування двох підходів до бачення вигідності світових торгівельних стосунків. Перший передбачає вільну торгівлю, здійснення її без обмежень, другий доказує необхідність державного втручання, щоб захистити національне виробництво. Перший підхід зараз переважає. Існує ряд теоретичних досліджень, де науково обґрунтовується необхідність здійснення вільної торгівлі. На початку ХІХ століття Д. Рікардо розробив теорію порівняльних переваг, де мова іде і про порівняльні витрати. Будь-яка країна має в своєму розпорядженні певні природні багатства, робочу силу, технологічні знання. Завдяки вільній торгівлі, що базується на принципі порівняльних витрат, світова економіка може досягти ефективнішого розміщення ресурсів і більш вищого життєвого рівня. Структура ресурсів та технологічні досягнення в кожній країні є різними. Отже, кожна країна може виробляти певні товари з різними реальними витратами. Кожна країна повинна виробляти ті товари, виробництво яких вимагає менших витрат, ніж в інших країнах. А потім вимінювати їх на ті товари, виробництво яких для неї неефективне. Якщо кожна країна чинитиме таким чином, то світ зможе в повній мірі використати переваги спеціалізації. Світ в цілому і кожна країна, що вільно торгує, може отримати більший реальний дохід від використання того обсяг ресурсів, які перебувають у їхньому розпорядженні.

Переходячи до другого питання, з’ясуємо, що сучасний світовий ринок характеризується новими тенденціями: активізувалась діяльність валютних ринків, що обслуговують світову торгівлю; відбулося поглиблення процесу інтернаціоналізації виробництва та реалізації товарів; зросла залежність господарств від зовнішнього ринку; зростає вплив на світовий ринок ТНК; посилюється тенденція витіснення із світового ринку середніх та дрібних експортерів та імпортерів; зростає зустрічна торгівля, інтернаціоналізація. Загальний стан зовнішньоекономічних зв’язків будь-якої країни характеризує її платіжний баланс, в якому показано співвідношення всієї сукупності надходжень з-за кордону та платежів за кордон за певний період часу.

Вивчаючи третє питання, зазначимо, що світовий ринок є структурним елементом світового господарства і разом з тим має свою власну структуру. Він охоплює: ринок товарів; ринок капіталу; ринок робочої сили; ринок валюти; ринок цінних паперів, ринок інтелектуальної власності; ринок послуг. Світовий ринок в сучасних умовах характеризується функціонуванням міжнародних форм його регулювання, це стосується, зокрема Світової організації торгівлі (СОТ).

Нові терміни та поняття

Абсолютні переваги – вигоди, що пов’язані з різною величиною затрат на виробництво в країнах-учасницях зовнішньої торгівлі.

Вільна торгівля - відсутність штучних, введених урядом бар’єрів на шляху торгівлі між окремими особами і фірмами різних країн.

Відносини переваги - вигоди, що пов’язані з відносною різницею в затратах на виробництво в країнах-учасницях зовнішньої торгівлі.

Генеральна угода з мита і торгівлі (ГАТТ) - міжнародна угода досягнута в 1947 р. між 23 державами, згідно з якою кожна з них погодилася забезпечити іншим рівний і недискримінаційний режим торгівлі, скорочувати ставки мита на основі багатосторонніх домовленостей і з часом усунути імпортні квоти. Тепер кількість держав, що підписали цю угоду, значно зросла. Зараз ГАТТ є складовою СОТ.

Зона вільної торгівлі – преференційна торгівля, в межах якої підтримується вільна від митних і кількісних обмежень торгівлі товарами.

Зовнішній борг – заборгованість держави іноземним громадянам, фірмам та інституціям.

Зовнішньоторговельний дефіцит – сума, на яку імпорт товарів в країну перевищує їх експорт з країни.

Зовнішньоторговельна операція купівлі-продажу – дії громадян і юридичних осіб, котрі знаходяться в різних державах, направлені на встановлення, зміну чи зупинення господарських прав і обов’язків з купівлі-продажу товарів в зовнішній торгівлі.

Контракт зовнішньоторговельний – договір, що фіксує у письмовій формі умови операції і визначає права, обов’язки та відповідальність сторін.

Митний союз – спільна митна територія двох і більше країн з єдиним митним тарифом стосовно до третіх країн і повною відміною мита у взаємних відносинах.

Платіжний баланс країни - зведений баланс операцій, що відбувались між окремими особами, фірмами і урядом однієї країнами з тими ж представниками всіх інших країн протягом року.

Регулювання зовнішньої торгівлі – запровадження мита, експортних субсидій, імпортних квот та інших заходів, які країна може застосувати для зменшення імпорту і збільшення експорту.

Стратегічна зовнішньоторговельна політика - застосування торгівельних бар’єрів з метою зниження ризику розробки нового товару національними фірмами, зокрема продуктів, виготовлених завдяки використанню передових наукових технологій.

Світова організація торгівлі (СОТ) – організація, заснована у 1994 р. ГАТТ з метою нагляду за використанням Уругвайського раунду і розв’язання суперечностей, що виникають в ході його реалізації.

Торговельний блок – група країн, які знижують або скасовують торговельні бар’єри в торгівлі між собою. Наприклад, Європейський Союз, Північноамериканська угода про вільну торгівлю.

Уругвайський раунд – восьми раунд торговельних переговорів в межах ГАТТ, дав поштовх до створення СОТ.