Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Тема 2. Економічні системи: поняття, структура, типи (2 год.) (Самостійна робота 4 год.) Питання для обговорення:

1.Поняття та структура економічної системи.

2.Функціонально-історичні типи економічних систем.

3.Перехідні економічні системи.

4.Особливості формування перехідної економічної системи України.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що під економічною системою слід розуміти спосіб організації господарювання, або сукупність механізмів та інститутів становлення та регулювання практики господарювання. Кожна національна економічна системи має свою внутрішню функціональну структуру як організовану єдність підсистем: виробничої, ринкової, цінової, грошової, фінансової, фіскального регулювання, розподілу та споживання.

Переходячи до вивчення другого питання, слід визначити, що за способом організації господарювання виділяють такі історичні типи економічних систем: адміністративні, конкурентні, монополістичні, змішані, традиційні, перехідні тощо.

Переходячи до вивчення третього питання, слід з’ясувати, що перехідною вважають таку економічну систему, яка перебуває у стадії трансформації з одного якісного стану в інший. Має місце реорганізація кооперативів діяльності та інститутів власності, розподілу та регулювання ресурсів, продуктів та доходів.

Опановуючи четверте питання, слід звернути увагу на те, що національну економічну систему України можна визначити як перехідну, постсоціалістичну, індустріальну, пост адміністративну, квазіринкову. Головною метою державної зовнішньоекономічної політики є створення умов для формування довгострокових конкурентних переваг українських товаровиробників з метою забезпечення їхнього функціонування на економічній арені світу як конкурентоспроможних учасників галузевих і міжгалузевих банків. Важливим завданням розбудови державності та економіки України є її інтеграція до світового економічного простору.

Нові терміни та поняття

Адміністративна економічна система базується на державній, або так званій суспільній власності на засоби і результати виробництва, для неї притаманні виключно державні методи регулювання економіки.

Грошова економічна система – це конгломерат органів, установ, інституцій формування, руху і використання грошей і грошових потоків.

Фінансова економічна система – це сукупність механізмів, інститутів, установ по формуванню, руху і використанню грошових фондів суб’єктів економіки: держави, корпорацій, домогосподарств.

Економічна система - це сукупність організованих елементів, підсистем виробництва, обміну, споживання і регулювання та зв’язків між ними, об’єднаних спільною метою.

Змішана економічна система (ринково-державна або державно-ринкова) – базується на поєднанні державної і приватної власності, державних та ринкових механізмах регулювання.

Традиційна економічна система – характерна для слаборозвинених країн (Афганістан, Нікарагуа, Іран, Заїр, та інші). Заснована на звичаях. Тут техніка виробництва, обмін, розподіл доходів ґрунтується на давніх звичаях; спадковість і касти диктують економічні ролі індивідам, що зумовлює чітко виражений соціально-економічний застій; технічний прогрес і впровадження інновацій різко обмежені оскільки вони суперечать традиціям і загрожують стабільності суспільного ладу.

Перехідна економічна система – це різновид змішаної в період трансформації економічної системи з одного в інший функціональний чи функціонально - історичний тип.

Фіскальна економічна система - це сукупність механізмів стягнення державою податків у населення і приватного бізнесу, а також іноземних агентів національної економіки.

Цінова економічна система - це сукупність механізмів формування цін, основний вимірювальний економічний інструмент, основна форма функціонування національних мікро- та макроекономічних систем.