Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

1.З чим пов’язана ступінь ліквідності грошей?

2.Чому виникла необхідність обчислення грошових агрегатів?

3.Чому депозитні гроші отримали назву «недосконалих грошей»?

4.Проаналізуйте фактори, що впливають на швидкість обігу грошей.

5.Як модна охарактеризувати загальний попит на гроші.

6.Назвіть основну детермінанту попиту на гроші з боку товарів та послуг. Який між ним тип зв’язку?

7.Коли встановлюється рівновага на грошовому ринку?

8.Поясніть суть політики дорогих грошей, коли її застосовують?

9. Чому монетарна політика є інструментом стабілізації економіки?

Теми рефератів

  1. «Створення» грошей банківськими структурами.

  2. Категорія «ціни» в системі ринкового механізму грошового ринку.

  3. Впив зовнішнього фактору (іноземна валюта) на грошову пропозицію.

  4. Банки, банківська діяльність на грошовому ринку.

  5. Монетарна політика і стабілізація економіки.

Тести

1.Відмінність між грошима і квазігрошима полягає в тому, що:

А) гроші, на відміну від квазігрошей, можна витратити безпосередньо;

Б) гроші обертаються швидше, ніж квазігроші;

В) квазігроші охоплюють депозити на банківських рахунках, тоді як гроші їх не охоплюють ;

Г) відмінності немає; Д) всі відповіді невірні.

2.Якщо національний банк продає велику кількість державних цінних паперів на відкритому ринку, то він переслідує мету:

А) зробити кредит більш доступним;

Б) знищити облікову ставку;

В) збільшити об’єм інвестицій;

Г) зменшити загальну масу грошей в обігу;

Д) вірні відповіді А) та Б).

Основна література:

  1. Башнянин Г. І., Лазур П. Ю., Медведєв В. С. Політична економія. – К.: Ніка-Центр-Ельга, 2000. С. 146-164.

2.Гроші, банки та кредит у схемах та коментаріях: Навч. посібн. – За ред. Б. Луціва. – Тернопіль: Карт-Бланш,2000. – С. 89-112...

3.Макконелл К., Брю С. Макроекономіка. – Львів: Просвіта, 1997. – С. 315-392.

4.Основи економічної теорії. Тести. Задачі. Кросворди /За ред. С. Мочерного, А. Устенка. – К.: Вц «Академія», 1998. С. 79-87.

5.Семюельсон П., Нордгауз В. Макроекономіка. – К.: Основи, 1995. – С. 233-296.

Допоміжна література:

  1. Гроші та кредит: курс лекцій з навч. дисципліни./За ред. С. Кручка. – К.: Дія, 2000. – С. 5-132.

  2. Лютий І. Грошово-кредитна політика в умовах перехідної економіки. – К.: Атіка, 1999. – С. 5-240.

  3. Савлук М. та ін. Гроші та кредит: Підручник /За ред. М. Савлука. – К.: КНЕУ, 2001. – С. 105-152.

  1. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика,- М.: Дело, 1995. – С. 473-511; 541-554.

Тема15. Фінанси та фінансова система.

Сутність фінансової політики ( 2 год.)

(Самостійна робота 4 год.)

Питання для обговорення:

1.Суть і функції фінансів.

2.Характеристика фінансових відносин. Форми фінансових відносин в економіці.

3.Суть і структура, доходи і видатки фінансової системи. Фінансова політика.

4. Податки і податкова система.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що фінанси, як наукове поняття асоціюється з тими процесами суспільного життя, які обов’язково супроводжуються рухом грошових засобів. Вони виражають реально існуючі в суспільстві виробничі відносини і виступають в якості економічної категорії. Фінанси – це економічні відносини, які опосередковують утворення, розділ і перерозділ грошових коштів у процесі розподілу і перерозподілу ВВП і національного доходу з метою задоволення суспільних потреб і інтересів. Це певні сум грошей і цінних паперів, які мають чітко виражені шляхи формування, розподілу і використання. Фінанси – це власні грошові фонди суб’єктів економічного життя. Розрізняють валові і чисті фінанси. Фінанси виконують ряд функцій, основними з яких є:відтворююча, розподільна, контрольна, стимулююча.

Переходячи до другого питання, з’ясуємо, що фінансові відносини охоплюють суттєві сторони повсякденного економічного житися суспільства. Вони є однією з важливих форм прояву виробничих відносин. Фінанси не пасивно констатують зміни у виробничих відносинах і системі господарських зв’язків, а активно впливають на них. Від удосконалення фінансових відносин значною мірою залежить ріст ефективності суспільного виробництва.

фінансові відносини, які виникають між: 1) державою і підприємством, - характеризують концентрацію в руках держави грошових фондів, необхідних для виконання нею соціально-економічних, оборонних, політичних та інших функцій; 2) між державою і населенням, - відображають з одного боку, виконання державою її соціальних функцій, а з іншого – концентрацію грошових коштів в державних фінансових інституціях; 3) між державним органами різних рівнів управління, - характеризуються перерозподілом коштів з одних каналів бюджету в інші; 4) між підприємствами, - визначають рух фінансових потоків між підприємствами; 5) між населенням – між окремими групами населення, громадянами.

Сферою виникнення фінансових відносин є процес розподілу і перерозподілу вартості ВВП у всіх структурних підрозділах економіки. Розподіл і перерозподіл вартості ВВП за допомогою фінансів обов’язково супроводжуються рухом грошових засобів, які приймають специфічну форму фінансових ресурсів. Вони формуються за рахунок різних видів грошових доходів, відрахувань і поступлень, а використовуються на розширене відтворення, матеріальне стимулювання працівників, задоволення соціальних та інших потреб суспільства. Вивчаючи третє питання, зазначимо, що фінанси виступають основою фінансової системи, складовими ланками якої є фінанси домогосподарств (населення), підприємств та держави. Матеріальною основою доходів цих економічних суб’єктів економіки є національний дохід. Господарюючі суб’єкти формують і витрачають грошові фонди, складаючи свій бюджет. Державний бюджет – основа фінансової політики держави, яка визначає методи і джерела фінансування бюджету та його використання. Бюджет поповнюється в основному за рахунок податкових надходжень і витрачається на державні потреби. Бюджет може бути збалансованим, профіцит ним і дефіцитним. Дефіцит бюджету не є небезпечним для економіки в цілому, якщо він знаходиться на рівні 1-3%; ВВП. Якщо він перевищує цей рівень, то це негативно відбивається на функціонуванні грошової та кредитної системи і всієї економіки в цілому. Політика держави стосовно до фінансової системи проявляється в тому, що вона є одним із регуляторів розвитку національної економіки. Фінансова політика –це заходи держави з мобілізації фінансових ресурсів, їх розподілу і використанню на основі фінансового законодавства. Розглядаючи четверте питання, зазначимо,що податки – це обов’язкові платежі, які здійснюють фізичні та юридичні особи до державного бюджету. За економічним змістом податки – це фінансові відносини між державою та платниками податків, в результаті яки створюється загальнодержавний централізований фонд грошових коштів, необхідних для виконання державою її функцій. За механізмом формування податки поділяються на прямі та непрямі. Чим більш розвинена країна, тим більша частка надходжень припадає на прямі податки. І навпаки, чим бідніша, тим більше вона накладається на непрямі податки. У системі оподаткування велике значення мають податкові ставки і податкові пільги. Високі податкові ставки знижують стимул до праці і заощадження інвестиціями. На цій основі було розроблено теорію пропозиції, яка передбачає необхідність встановлення оптимальної податкової ставки. Така ставка має стимулювати господарюючі суб’єкти, збільшувати доходи і податкові відрахування у бюджет.