Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Розробка плану курсової роботи.

В результаті самостійного вивчення літератури і інших інформаційних джерел студент за допомогою наукового керівника повинен сформулювати план курсової роботи, що розкриває її структуру і логіку, і приступити до її написання.

Написання і оформлення курсової роботи.

У курсовій роботі необхідно розкрити зміст однієї з актуальних проблем світової економіки, чітко викласти існуючі підходи до її дослідження і точки зору по суті проблеми, а також на основі вивченої літератури і інших інформаційних джерел сформулювати самостійні виводи.

Курсова робота по політичній економії має структуру, обов'язкову для будь-якого виду наукової письмової роботи. Вона включає введення, основну частину і висновок.

У введенні автор повинен дати обґрунтування вибору теми, тобто охарактеризувати актуальність проблеми. Необхідно також сформулювати мету курсової роботи і розкрити її основні завдання, а також способи, які автор використовує для їх досягнення.

В основній частині студент розкриває зміст роботи; вона повинна мати чітко позначену структуру, в ній повинні бути виділені розділи і параграфи.

В висновку автор підводить підсумок виконаної роботи і формулює свої власні виводи, до яких він прийшов в результаті поглибленого вивчення вибраної теми.

Курсова робота повинна містити наступні розділи:

  • титульний лист

  • зміст

  • вступ

  • основна частина

  • висновок

  • список використаної літератури

  • додатки

На титульному листі необхідно вказати назву роботи, прізвище, ім'я, по батькові автора, а також прізвище, ім'я, по батькові наукового керівника і його вчене звання. Титульний лист є першою сторінкою курсової роботи, проте, номер на першій сторінці не ставиться. (Див. Додаток 2).

У змісті необхідно відобразити план роботи з вказівкою заголовків розділів, параграфів і так далі і сторінок.

Оформлення бібліографічного списку повинне відповідати прийнятим вимогам. Для монографій і підручників указується автор, назва, місце і рік видання, а також видавництво, наприклад:

Кругман п.Р., Обстфельд М. Міжнародна економіка. Теорія і політика: Підручник для вузів. Ц М.: Економічний факультет МГУ, ЮНІТІ, 1997.

Для наукових статей необхідно вказати автора, назву статті, назву журналу (або збірки), рік видання і номер, наприклад:

Воїнів Ю. Росія-Польща: на користь взаємної вигоди //Зовнішня торгівля. 1996. N10.

Для ресурсів ІНТЕРНЕТ необхідно указувати назва джерела і його адреса.

Список використаних джерел включає дослідження вітчизняних і зарубіжних авторів по вибраній темі курсової роботи, які розташовані в алфавітному порядку і пронумеровані

Оформлення виносок. Посилання на друкарські і електронні джерела, вказані в бібліографічному списку, необхідно оформляти у вигляді звичайних виносок внизу сторінки, указуючи автора, назву джерела, а також сторінку.

Курсова робота може містити Додаток, де розміщуються таблиці і інші допоміжні матеріали. Кожне застосування починається з нової сторінки  (рахунок сторінок продовжується після списку літератури) і кожному застосуванню привласнюється порядковий номер. Об'єм додатків не обмежений і не включається в обов'язкову кількість сторінок курсової роботи.

  У завершенні слід привести важливе правило по підготовці курсової роботи: введення до наукової роботи, як і висновок, рекомендується писати після завершення основної частини. До того як буде створена основна частина роботи, неможливо написати хороше введення, оскільки автор ще не цілком оволодів матеріалами по темі дослідження.

  В кінці курсова робота  підписується студентом на останній сторінці списку використаних джерел і ставиться дата її закінчення.

 Оформлення курсової роботи проводиться у відповідності з державним стандартом України ДСТУ 3008-95, який гармонізується з міжнародним стандартом 150 5966:1982. .

Роботу оформляють на аркушах формату А4 (210x297 мм), шрифт Times New Roman, (14 кегль), інтервал 1,5.

Текст роботи слід писати або друкувати, додержуючись таких розмі­рів берегів: верхній і нижній — 20 мм, лівий — 30 мм, правий — 10 мм. Під час виконання роботи необхідно дотримуватись рівномірної щільнос­ті, контрастності й чіткості зображення впродовж усієї роботи. У роботі мають бути чіткі, не розпливчасті лінії, літери цифри та ін. знаки. Всі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути однакового кольору впродовж усієї роботи.

Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти під­чищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці від руки. Виправлене повинно бути одного кольору з текстом.

Прізвища, назви установ, організацій, фірм та ін власні назви у робо­ті наводять мовою оригіналу. Допускається транслітерувати власні назви . і наводити назви організацій у перекладі на мову роботи, додаючи (при першій згадці) оригінальну назву.

Скорочення слів і словосполучень у роботі допускається тільки відпо­відно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Рекомендований обсяг курсової роботи становить 25-30сторінок.

Курсова робота  здається на кафедру, де піддається перевірці і рецензуванню. Наявні зауваження за змістом указуються на полях. Якщо робота може бути допущена до захисту, то дана резолюція пишеться керівником на титульному листі.

При отриманні перевіреної і допущеної до захисту курсової роботи студент уважно знайомиться із зауваженнями, і виправляє те або інше питання з урахуванням зроблених зауважень. Якщо робота до захисту не допущена, то вона виконується студентом повторно.

При підготовці до захисту курсових робіт студенти знайомляться із змістом роботи, з'ясовують характер зроблених зауважень, вносять доповнення і уточнення до неї і готують на них відповіді.

Захист курсових робіт проводиться в призначений керівником час. Студенти стисло розповідають основний зміст і роблять виводи за наслідками роботи, обґрунтовують пропозиції і свою точку зору по висловлюваних питаннях, зупиняються на зауваженнях і відповідають на питання членів комісії.

Після захисту курсова робота отримує остаточну оцінку, яка проставляється у відомість і в залікову книжку. Незадовільна оцінка записується тільки у відомість.

Курсова робота після захисту зберігається на кафедрі протягом встановленого терміну.