Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Тема10. Державний сектор змішаної

Ринкової економіки ( 2 год.)

(Самостійна робота 4 год.)

Питання для обговорення:

1.Економічні функції держави у змішаних економічних системах.

2.Державний перерозподіл доходів у змішаних економічних системах.

3.Державний перерозподіл ресурсів у змішаних економічних системах.

  1. Проблема державного перерозподілу у змішаній економічній системі України.

Методичні поради. Розглядаючи перше питання, слід звернути увагу на те, що структура змішаної економічної системи містить державний і приватний сектори. Держава активно втручається в економічне життя, зокрема здійснює захисну, модифікуючу стимулюючу та стабілізуючу функції. Державі належить провідна роль у процесах демонополізації економіки.

Переходячи до другого питання, з’ясуємо, що у змішаних економічних системах держава здійснює перерозподіл ресурсів та доходів. Перерозподіл доходів відбувається через податкову систему, цінову систему та через трансфертні платежі. Завданням української держави є перерозподіл доходів із кримінального у суспільний та приватний сектори економіки.

Вивчаючи третє питання, зазначимо, що держава регулює перерозподіл ресурсів між галузями приватного сектора економіки з позицій загальнонаціональних інтересів. Уряд перерозподіляє протоки ресурсів між приватним та суспільним секторами національної економічної системи, а також слідкує за переливанням ресурсів із галузей з їх надлишковим використанням у галузі з їх недостатнім використанням.

Розглядаючи четверте питання, зазначимо,що у змішаній економічній системі України для рівномірних потоків ресурсів у різні галузі національного господарства життєво важливим є становлення сфери дрібного і середнього підприємництва, реформування фінансової та податкової системи та декриміналізація та де бюрократизація економіки, а також наявність інвестицій.

Нові терміни та поняття

Державне регулювання економіки – це система державних заходів, спрямованих на забезпечення нормального процесу суспільного відтворення, сприятливих умов для функціонування народного господарства.

Інструменти державного регулювання – регулювання податкових ставок, процентних ставок по кредитах комерційних банків, інвестицій у виробничу і соціальну інфраструктуру, державні закупівлі, регулювання грошової маси, державне програмування економіки, державне регулювання інтеграційних процесів.

Захисна функція держави – сукупність правових та адміністративних заходів держави з метою недопущення переродження конкурентного ринку в монополістичний.

Модифікуюча і стимулююча функція держави – фіксація урядом верхньої межі ринкових цін з метою підвищити доходи окремих груп населення.

Стабілізуюча функція держави – діяльність з метою забезпечення повної зайнятості та стабільного рівня цін.

Трансфертні платежі – передача державою грошових сум з одних рук в інші з метою вирівнювання грошових доходів тих груп громадян, що суттєво відрізняються за майновим статусом та рівнем доходів.

Витрати переливань – частина економічних витрат виробництва, яку виробники певної галузі не самі здійснюють, а перекладають на третіх осіб – інших виробників, або на суспільство загалом.

Вигоди переливання – вигода, яка не відображається грошовим попитом споживачів і не акумулюються в грошовому доході виробника.