Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дидактичне забезпечення курсу політичної економ....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
214.91 Кб
Скачать

Методичні рекомендації для підготовки і оформлення рефератів з курсу “Політична економія ” Положення про реферат

1. Реферат є одним з етапів науково-дослідної роботи, його основні завдання:

  1. Поглиблення теоретичних знань.

  2. Розвиток у студентів здібностей узагальнювати і аналізувати результати, уміння працювати із спеціальною літературою.

  3. Закріплення і розвиток практичних умінь і навичок творчого перенесення вивченої теорії для вирішення практичних завдань професійної діяльності.

  4. Оволодіння фундаментальними основами майбутньої професії.

2. Для керівництва роботою студентів призначається керівник з числа професорсько-викладацького складу.

  1. Керівник направляє пошукову діяльність студента при написанні реферату, допомагає визначити мету і завдання роботи, відібрати потрібні методи дослідження, рекомендує літературу, необхідну для початку дослідницької роботи.

  2. Спільно із студентом керівник визначає етапи виконання роботи.

  3. Зразкова тематика рефератів, склад наукових керівників і терміни написання, затверджені на засіданні кафедри, доводяться до відома студентів на перших заняттях.

3.Обов’язком студента при підготовці реферату є:

  1. Відвідування консультацій свого керівника.

  2. Самостійне вивчення рекомендованої літератури і закріплення навичок роботи з літературними джерелами.

  3. Оволодіння навичками аналізу і узагальнення зібраного літературного матеріалу.

  4. Оволодіння науковою логікою роботи, розуміння її мети, завдань, об’єкту і предмету дослідження, використовуваних методів і прийомів.

  5. Вдосконалення уміння грамотно, літературною мовою висловлювати результати і робити самостійні висновки.

  6. Оформлення роботи відповідно до вимог естетики, норм орфографії і загальних правил оформлення літератури.

  7. Регулярний звіт перед своїм науковим керівником про виконання запланованих етапів роботи, інформування про отримані проміжні результати.

  8. Суворе дотримання намічених термінів завершення етапів роботи, своєчасне представлення її керівнику і опонентам.

  9. Захист виконаної роботи перед своїм науковим керівником або спеціально створеною для цього комісією.

Вибір теми.

Студентам пропонується тематика рефератів, яка відповідає робочій програмі і враховує специфіку учбового закладу.

Разом з тим студенту надається право вибору іншої теми, яка є початковим етапом або продовженням його практичної наукової роботи, враховує його особисті інтереси і схильності, здібності, а також рівень теоретичних знань і професійної практичної підготовки і надає можливість творчо підійти до її розробки.

Самостійно вибираючи тему, студенту необхідно врахувати наступні обставини.

По-перше, тема роботи повинна бути актуальною. Значущою ознакою актуальності теми є її відношення до проблем, над якими в даний час активно працюють учені.

По-друге, тема роботи повинна мати вихід на рішення практичних задач професійної діяльності.

По-третє, тема роботи повинна мати ясно обкреслені межі – чітко виділені завдання і предмет дослідження. Надмірно величезна тема не дозволяє вивчати проблему поглиблено. Це часто призводить до великої кількості емпіричних даних, що випадково залучаються, і врешті решт до поверхневого освітлення досліджуваної проблеми.

Знання і розуміння названих положень допоможе правильно вибрати конкретну тему роботи, а також певною мірою зумовлює успішність її виконання.

Вибрана тема обов’язково затверджується керівником.

Збір і обробка учбового матеріалу.

Підготовка реферату починається з аналізу літературних джерел. Вивчення літератури немов “відкриває” завісу, за якою таяться мета, завдання, предмет дослідження та план роботи. Для того, щоб мати повне уявлення про вибрану тему, доцільно вивчити відповідний розділ (глави) підручника. Потім слід приступити до глибокого вчення літератури і нормативного матеріалу.

Науковий керівник порекомендує літературу, з якої слід розпочати вивчення проблеми, підкаже назви періодичних видань, де може бути необхідний матеріал.

Проте підготовка реферату передбачає також і самостійний пошук студентом літературних джерел по вибраній темі. Тому робота в бібліотечних каталогах, пошук потрібних статей в підшивках журналів, часописів і газет є найважливішим складовим елементом написання реферату. Результатом такого пошуку повинен стати список літератури по досліджуваній темі, що доповнює і розширяє основну літературу, рекомендовану науковим керівником.

При співбесіді або захисті реферату студент повинен показати знання не менше 5-10 літературних джерел коректно і обґрунтовано представлених у списку використаної літератури. Тут доречно нагадати відомий вислів англійського філософа Френсіса Бекона про те, що є книги, які треба лише “покуштувати ”, є книги, які краще всього “проковтнути”, і лише небагато книг слід “розжувати і переварити ”.

Слід пам’ятати, що читання, спеціальне вивчення літератури не можна перетворювати на механічне накопичення знань. Цілком неприпустимо, якщо читання супроводжується простим переписуванням підручника, посібника, брошур, монографій, або статей журналів, часописів. Одночасно з вивченням літератури слід підбирати приклади з практики для ілюстрації теоретичних положень.

Складання плану.

Після вибору теми і аналізу рекомендованих літературних джерел необхідно скласти зразковий план, тобто позначити основні напрями майбутньої діяльності. План роботи – це перелік розділів, параграфів або пунктів, складений в тій послідовності, в якій вони дані в рефераті. Намічений план роботи доцільно обговорити з науковим керівником. Це дозволить вибрати найбільш оптимальний шлях виконання роботи, надасть можливість зосередити зусилля на основних найбільш важливих її елементах, уникнути перевантаженості другорядним для вибраної теми матеріалом.

Структура роботи.

Структура реферату відповідає вимогам, що пред’являються до неї і включає низку обов’язкових елементів: титульний лист, зміст, введення або вступ, основна частина, висновок, список використаних джерел.