Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_ukr.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
223.96 Кб
Скачать

82. Утворення Галицької срр та її державний апарат.

Галицька Соціалістична Радянська Республіка була створена керівництвом РСФРР під час походу Червоної армії на Польщу як політична структура та плацдарм для подальшої комуністичної експансії в Центральну Європу. Галревком 15 липня 1920 року опублікував декларацію «До працюючих всього світу, до урядів Соціалістичних Радянських Республік і до урядів усіх капіталістичних держав», у якій проголосив про створення ГСРР.

Наприкінці липня Червона армія вступила на територію Галичини і 1 серпня Галревком перебрався в Тернопіль, де ухвалив декрет «Про встановлення радянської влади в Галичині».

Декретами Галревкому було ліквідовано приватну власність на засоби виробництва, встановлено 8-годинний робочий день, відокремлено церкву від держави та націоналізовано церковні маєтки, запроваджувалась єдина трудова школа із семирічним навчанням, націоналізовувалася земля.

У зв'язку з провалом походу Червоної армії на Варшаву 15 вересня 1920 року Галревком покинув Тернопіль, а 21 (23 ?) вересня 1920 року після відступу Червоної армії з території ГаличиниГСРР припинила своє існування.

[ред.]Склад і керуючий орган

До складу ГРСР увійшли:

БережанськийБорщівськийБродівськийБучацький, :ГусятинськийЗаліщицькийЗбаразькийЗборівськийЗолочівськийПідгаєцькийРогатинськийСкальськийТеребовлянський,СокальськийТернопільськийЧортківський і, частково, БібрськийКам'янко-СтрумилівськийПеремишлянськийРадехівський повіти (територія сучасної Тернопільської і частковоЛьвівської областей).

Найвищим керуючим органом республіки став Галицький революційний комітет (Галревком).

Детальніше: Галицький революційний комітет

Державна влада зосереджувалася в руках Галревкому та в його відділах — спочатку 12-ти, а згодом 18-ти, а також у Галицькій надзвичайній комісії для боротьби з контрреволюцією. На місцях створювалися сільські, містечкові і повітові ревкоми. Місцем перебування Галревкому став Тернопіль. До складу Галревкому входили В. Затонський (голова), М. Баран (заступник голови), М. ЛевицькийК. ЛитвиновичФедір Конар (Палащук)І. Немоловський та інші[1].

[ред.]Офіційні мови

Офіційними мовами були визнані польськаукраїнська та їдиш. Ревком прийняв декрет № 4 «Про ліквідацію державної мови». Всі мови, якими користується трудяще населення республіки, оголошувалися рівноправними: кожен громадянин мав право звертатися до всіх радянських установ з усіх питань усно або письмово своєю рідною мовою[2].

[ред.]Грошовий обіг

На території Галицької СРР в обігу були гроші різних валютних систем: царської Росії і Тимчасового уряду — рублі і «керенки», австро-угорські корони, німецькі марки та воєнні гроші «ост-рублі» і «ост-марки», польські марки, численні місцеві паперові гроші. Крім цих грошей, в обігу також були гроші країн Антанти — франки, фунти стерлінгів, долари.

83.Розпад Австро-Угорщини і проголошення зунр.

18 жовтня у Львові відбулись Збори усіх українських послів Австрійського парламенту, Галицького і Буковинського Сеймів і по 3 представники від усіх політичних партій, духовенства і студенства, на яких було обрано Українську національну раду на чолі з Євгеном Петрушевичем і проголошено, що Галичина, Північна Буковина і Закарпаття утворюють Українську державу, щоправда, ще у складі Австро-Угорської монархії. Рада створила свої виконавчі органи – комісії: Делегація Української національної ради виїхала до Відня для переговорів з австрійською владою.

Активно підготовлялись до захоплення влади у Галичині поляки, які вважали цей край своєю історичною територією. У Кракові 28 жовтня була створена Польська ліквідаційна комісія, яка планувала взяти владу в усій Галичині і оформити перехід краю до складу Польщі. На 1 листопада призначалось офіційне передання влади в усій Галичині полякам, проте у ніч на 1 листопада їх випередив Центральний військовий комітет, створений у вересні з офіцерів-українців австро-угорської арміїі, на чолі із сотником Дмитром Вітовським - близько 2 тис. вояків до ранку зайняли усі найважливіші стратегічні пункти міста. Вже наприкінці 1 листопада польські збройні сили у Львові розпочали військові дії.

1 листопада Українська національна рада видала відозви “До населення міста Львова” і “Український народе” про утворення Української держави з найвищою владою Української національної ради. На засіданні Української національної ради 9 листопада 1918 р. було визначено назву Української держави – Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), до складу якої увійшли Східна Галичина, Північна Буковина і українські повіти (комітати) Закарпаття; держава охопила територію близько 70 тис. км2 з населенням 6 млн. (71% українців, 14% поляків, 13% євреїв, 2% угорців, румунів тв ін.). Щоправда, невдовзі Північну Буковину захопила Румунія, а Закарпаття спершу відійшло до складу Угорщини, а у січні-квітні 1919 р. до Чехословаччини – зі згоди і санкції Антанти. Тож фактично ЗУНР охоплювала лише територію Східної Галичини з населенням 4 млн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]