Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_testi_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать

А

  1. "Природа є сукупністю всього того, що виникло саме собою і віддане власному зростанню. Протилежністю природі в цьому сенсі постає культура, як те, що або безпосередньо створене людиною, що діє відповідно до своїх цілей, яким вона надає цінності, або, якщо воно вже існувало раніше, ... свідомо виплекане нею заради цінності, яка з тим пов'язується... Природнича позиція є скоріше підпорядкованою історичній та культурологічній, оскільки остання постає значно ширшою за першу. Не лише природознавство постає продуктом культурного людства, але й сама "природа " в логічному смислі є ніщо інше, як теоретичне культурне благо, тобто значуще, цінне розуміння дійсності людським інтелектом... ".

  2. “Благородній людині” у розумінні Конфуція не притаманні:

  3. “Належати до буття” у розумінні М. Гайдегера означає:

  4. Сансара” у східному розумінні це: круговорот народження та смерті в світах, обмежених кармою, одне з основнихпонять в індійській філософії: душа, тоне в «океані сансари», прагне до звільнення (мокша) і позбавлення від результатів своїх минулих дій (карми), які єчастиною «мережі сансари ». Сансара - одне з центральних понять в індійських релігіях - індуїзмі, буддизмі,джайнізм і сикхизме.

  5. «Апейрон» можна перекласти як:  без`якісне матеріальне першоджерелобезкінечність у просторі і часі. Термін введений давньогрецьким філософом Анаксімандром, для позначення безкінечності матеріального першоджерела — aпейрон перебуває у вічному русі, виділяючи протилежності — тепле й холодне, в боротьбі яких виникають якісно визначені тіла.

  1. «Архе» означає  у досократівській давньогрецькій філософії першооснова, першопричина усього сущогопринцип. Саме слово архе означало першоматерію, праматерію, вихідний стан речей, стародавню форму в історичному значенні слова.

  2. «Колективне безсвідоме, яким ми знаємо його сьогодні, раніше ніколи не було психологічним. До християнської церкви існували античні містерії, а вони беруть початок у сивій давнині неоліту».- АРХЕТИП

  3. «У відповідності з матеріалістичним детермінізмом, ліберальна економіка породжує і ліберальну політику. Я ж, навпаки, вважаю, що і економіка і політика передбачають автономний стан свідомості, який передує їм, завдяки якому вони тільки і можливі. Стан свідомості, який сприяє лібералізму, у кінці історії стабілізується, якщо він забезпечується достатком».

  4. Античне осягнення історії характеризується:

  5. Апологети: Спочатку апологетами називали захисників християнського богослов'я і релігії; у переносному розумінні — беззастережні захисники і вихвалячі певних ідейних течій або систем.

  6. Бог у Аристотеля є: джерелом всякого руху вважав нерухоме, але рушійне початок - бога. БогАристотеля - «першодвигун» світу, вища мета всіх розвиваються за власними законами форм і утворень.

Б

  1. Бог у розумінні Б. Спінози: Бог, або субстанція, що складається з нескінченно багатьох атрибутів, з яких кожен виражає вічну і нескінченну сутність, необхідно існує.

  2. Буття за Аристотелем Арістотель вважає, що сутність буття речі — її форма. Форма — не якість, не кількість, не відношення, а те, що становить сутність речі, без чого її немає. Форму ніхто не творить і не виробляє. Форми існують самі по собі і, будучи внесеними в матерію, начебто творять речі. До того ж в матерію їх, у кінцевому підсумку, вносить Бог.

В

  1. В уривку Декарта з твору «Метафізичні роздуми», який з нижче перерахованих роздумів не належить до перших трьох роздумів:

  2. В філософії історії Гегеля мета історії полягає в:

  3. В чому небезпека історицистського підходу за К.Поппером?

  4. В чому полягає сутність поняття майя: в індуїзмі - философська категорія, яка постулює, що світ речей, феноменів і людей це лише морок,ілюзія. Майя є ілюзією не тому, що вона позбавлена буття, а тому що вона - нестала, тимчасова. У Ріґведі та Упанішадах майя мала магічне та культове значення.

  5. В чому Р.Декарт бачить критерій істини: в інтуїції

  6. В чому сутність діалектики Геракліта: матеріальні начала всього існуючого, Єдиним, матеріальним першоелементом світу Геракліт вважав вогонь, який лежить в основі всіх речей; сама природа є вічно живим вогнем, котрий ніколи не згасає.

  7. В чому сутність філософського світогляду:

  8. В якій концепції істини «істинне/хибне» інтерпретується як ефективність/неефективність. Істиною є те, що

  9. В якій праці І.Кант викладає свою теорію пізнання:

  10. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу

  11. В якому понятті Конфуцій виразив людинолюбство і гуманність: жень

  12. В якому творі головний герой викладає свою думку переказуючи слова (історію) обізнаної в багатьох речах жінки Діотими: праця Платона «ПІР»

  13. Виберіть варіант послідовності творів, що відповідає наведеній послідовності авторів: К.Поппер, Х.Ортега-і-Гасет, Ж.-П.Сартр, Г. Маркузе.

  14. Виберіть варіант послідовності творів, що відповідає наведеній послідовності авторів: К.Поппер, Р.Колінгвуд, Б.Кроче К.Ясперс.

  15. Виберіть варіант послідовності творів, що відповідає наведеній послідовності авторів: К.Поппер, Х.Ортега-і-Гасет, Ж.-П.Сартр, Г. Маркузе.

  16. Виберіть вірне судження. В роботі “Діалектика Просвіти” Т.Адорно та М. Горкгаймера досліджується:

  17. Виберіть вірне судження. Вчення Х. Ортегі-і-Гасета називається: раціональним віталізмом

  18. Виберіть вірне судження. Г.Маркузе вважає, що в розвинутому суспільстві революційна ініціатива переходить до: крайніх лівих або соціально незахищених ( робочий клас)

  19. Виберіть вірне судження. К.Поппер наголошував, що історицизм передбачає існування:

  20. Виберіть вірне судження. Представником мадридської школи є: Х.Ортега-і-Гассет 

  21. Виберіть помилкове судження. Ж.Марітен виділяв наступні принципи інтегрального гуманізму: утвердження особистісних цінностей; співіснування людей у прагненні до загального добра; християнсько-теїстична направленість гуманізму, що веде до екуменічного зближення вірників.

  22. Виберіть помилкове судження. П. Тейяр де Шарден виділяв наступні стадії еволюції:

  23. Виберіть правильне твердження: Деїзм – це онтологічне вчення, згідно з яким: визнається віра в Бога-творця світу, але невіра в його подальшу діяльність у цьому світі (тобто, в подальшому він не втручається — на противагу теїзму)

  24. Виберіть правильну відповідь. Теїзм – це: є релігійним або філософським переконанням існування найвищої, надсвітової істоти – Бога, яка створила світ, його підтримує та ним керує

  25. Існують різні напрями теїзму: монотеїзм: єдинобожжя, віра в одного Бога, політеїзм: багатобожжя, віра в багатьох богів, які, в основному, усвідомлюються в якості внутрішньо-світових сил, генотеїзм й монолатрія

  26. Виберіть риси середньовічної філософії. Теоцентризм, Геоцентризм; Переважання ідеалістичних напрямків у філософії; Слабкі паростки матеріалізму, Засилля в усіх сферах життя релігії, Схоластика як спосіб філософствування;

  27. Визначить, яка ознака, на думку А.Тойнбі, є основною для класифікації цивілізацій? релігія

  28. Визначить, яка цивілізація відсутня в концепції А.Тойнбі?

  29. Визнвчте, хто автором даного висловлювання: «Німецький дух є дух нового світу, мета якого полягає у здійсненні абсолютної істини як нескінченного самовизначення свободи, тієї свободи, змістом якої є сама її абсолютна форма. Призначення німецьких народів полягає в тому, щоб бути носіями християнського принципу.» Гегель

  30. Вихідним принципом екзистенціальної онтології є: буття людини

  31. Від жаху історії у християнстві людина здатна захиститися лише через: свободу, яка виходить від Бога і спирається на нього

  32. Від чого залежить хід людської історії за Поппером (виберіть одну правильну відповідь): від росту наукового знання

  33. Вкажіть автора праці "Людські якості": А. Печчеї

  34. Вкажіть автора рядків "Без жертв не можна збудувати ніякої влади, ніякої держави, а тим більше держави української. Але для жертви, крім моралі, необхідний порив діла, з цієї моралі випливаючий. Коли не повстала досі Українська Держава, то це головним чином тому, що за рідкими винятками будувати її брались люде аморальні і в наслідок цього без пориву для жертв во імя своєї моралі": Вячеслав Липинський

  35. Вкажіть автора твору " Сутність моральної особистості ": М. Шеллер

  36. Вкажіть автора твору "Бунт мас": Хосе Ортега-и-Гассет

  37. Вкажіть автора твору "Два образи віри": МАРТІНА БУБЕРА

  38. Вкажіть автора твору "Дегуманізація мистецтва": Хосе Ортега-і-Гасет

  39. Вкажіть автора твору "Дороговкази в майбутнє": Богдан Гаврилишин

  40. Вкажіть автора твору "Злиденність історицизму": К. Поппер

  41. Вкажіть автора твору "Інтегральний гуманізм": Жак Мартіен

  42. Вкажіть автора твору "Листи до братів-хліборобів": Липинський

  43. Вкажіть автора твору "Наглядати і карати": М. Фуко

  44. Вкажіть автора твору "Негативна діалектика": Т. Адорно

  45. Вкажіть автора твору "Одновимірна людина": Г. Маркузе

  46. Вкажіть автора твору "Розум і революція": Г. Маркузе

  47. Вкажіть автора твору "Становище людини у космосі": М. Шеллер

  48. Вкажіть автора твору "Структурні перетворення у сфері відкритості": Ю.Габермас

  49. Вкажіть автора твору "Третя хвиля": Е. Тоффлер

  50. Вкажіть автора твору "Феномен людини": П. Тейяр де Шарден

  51. Вкажіть автора твору "Філософ та теологія" Е. Жильсон

  52. Вкажіть автора твору "Футуршок": Тоффлер

  53. Вкажіть автора, який НЕ пов’язує вирішення соціально-політичних проблем розвитку з ростом технічного потенціалу суспільства:

  54. Вкажіть назву міжнародної організації, заснованої А. Печеї в році: Римський клуб у 1968

  55. Вкажіть хто з наведених авторів є представником філософської антропології? Макс Шеллер - засновник

  56. Вкажіть, автором якого твору є М.Фуко? «Слова і речі», «Історія божевілля в класичну епоху», «Народження клініки: Археологія лікарського погляду», «Наглядати і карати», «Археологія знання», «Історія сексуальності »

  57. Вкажіть, автором якої з робіт є Г.Маркузе? "Одновимірна людина", "Розум і революція", ««Ерос і цивілізація. Філософське дослідження фройдизму», «Геґелева онтолоґія та теорія історичности», «Розум і революція. Геґель і виникнення соціяльної теорії», «Заперечення. Нариси з критичної теорії», «Нарис про звільнення», «Контрреволюція і бунт», «Естетичний вимір».

  58. Вкажіть, до якого напрямку належать філософи, які вважають що соціальна філософія ніколи не була і не буде наукою?

  59. Вкажіть, з якої наукової дисципліни О.Шпенглер запозичив поняття «псевдоморфози»: геологія

  60. Вкажіть, коли культура досягає етапу цивілізації це за Шпенглером є ознакою її: загибель, занепад

  61. Вкажіть, хто в античності змалював першу зафіксовану історичну теорію регресу? Аврелій Августин і Іохим Флорський

  62. Вкажіть, хто автор висловлювання: «Не помножуй сутності без необхідності» - коли явище можна пояснити більш простішою теорією, Оккама

  63. Вкажіть, хто був автором твору «Роботи та дні», в якому розвивалась теорія історичного регресу:

  64. Вкажіть, хто в античності змалював першу зафіксовану історичну теорію прогресу? Гесіод

  65. Вкажіть, хто є автором наступного визначення: «техніка – це вид розкриття потаємного» М.Гайдеггер

  66. Вкажіть, хто є автором роботи «Ніцше та християнство»? К. Яспер

  67. Вкажіть, хто є автором роботи «Початки громадянства»? М. Грушевський

  68. Вкажіть, хто є автором цього тексту: «Особливість видів нагляду полягає в тому, що вони намагаються визначити по відношенню до людської різноманітності таку тактику влади, яка відповідає трьом критеріям: по-перше, досягнути здійснення влади найнижчою ціною.., по-друге, максимально посилити й розширити наслідки цієї громадської влади без будь-яких інтервалів, по-третє, пов’язати “економічне” зростання влади з роботою апаратів (освітнього, військового, індустріального чи медичного), за допомогою яких вона здійснюється.” М. Фуко

  69. Вкажіть, хто з авторів не займався проблемою «кінця історії»? Займалися: Гегель, Маркс, Енгельс, О. Кожев, Ф. Фукуяма, В. Соловйов, Тейяр де Шарден, М. Бердяев, Л. Карсавін

  70. Вкажіть, хто з наведених філософів займався проблемами філософської віри? Займався К. Яспер

  71. Вкажіть, хто з перерахованих філософів піддавав критиці історицизм? К. Поппер

  72. Вкажіть, хто з представників німецької класичної філософії є автором цього тексту: «Досвід та історія вчать, що народи та уряди ніколи нічому не навчилися із історії та не діяли у відповідності із тими повчаннями, що їх можна було отримати із історії». Гегель

  73. Вкажіть, хто з українських дослідників вважав, що предметом історичного дослідження мають стати не видатні особи, не держава, а «народна маса», «нарід» як «національна індивідуальність»? М. Грушевський

  74. Вкажіть, хто з українських мислителів є автором цього тексту: "Поступ не тримається одного місця, а йде, мов буря, з одного краю до іншого, лишаючи по часах оживленого духу пустоту та занепад... В історії людства бачимо два великі факти, що дивують нас як... надзвичайно важливі для поступу, як. мабуть, жодні інші. Цими фактами є: винайдення письма і винайдення друку. Обидва ті факти стоять, як велетенські верстові стовпи на межах великих епох... Людство споконвіку прагне до однієї мети - до щастя. Того щастя вона досягне аж тоді, коли наука і праця зіллються для неї воєдино, коли всяка наука її буде корисною працею для суспільства, а всяка праця буде виявом її розвинутої думки, розуму, науки". І. Франко

  75. Вкажіть, хто з філософів наголошував, що перехід від одного типу суспільства до другогоу відбувається через соціальні революції:

  76. Вкажіть, хто і в якому творі вперше в Середньовічну добу розділяє історію на періоди? Августин Аврелій у творі «Град божий»

  77. Вкажіть, хто одним з перших вводить поняття «кінець історії» є: Гегель

  78. Вкажіть, хто одним із перших починає використовувати поняття «філософія історії»? Франсуа Вольтер

  79. Вкажіть, хто одним першим починає вживати поняття «філософія техніки»? Є.Капп

  80. Вкажіть, хто розробляє концепцію Мегамашини? Л. Мемфорд

  81. Вкажіть, чому історія, як "вчителька життя" втратила свої позиції у Середньовічну добу?

  82. Вкажіть, що, на думку А.Тойнбі, є основою християнського розуміння історії?

  83. Вкажіть, що, на думку О.Шпенглера є суттю кожної культури: особлива форма сприйняття простору і часу

  84. Вкажіть, що, на думку одного з нижченаведений філософів, відрізняє людину від іншого живого світу: «здатність розмірковувати, здатність заглиблюватись у себе, щоб досягнути злагоди з собою й зрозуміти, у що ж вона (людина) дійсно вірить, що вона справді, цінує і що ненавидить»? Хосе Ортега-і-Гасет

  85. Вкажіть, як називалась філософська школа, до якої належав філософ історії Г.Ріккерт: Баденська або Франкфутрська школа неокантіанства

  86. Вкажіть, яка з наведених робіт належить М. Буберу? «Я і ТИ»

  87. Вкажіть, яка позиція німецького філософа О. Шпенглера в питанні про співвідношення культури і цивілізації? У кожної культури є своя власна цивілізація

  88. Вкажіть, яке функцію в античній добі виконувала історія?

  89. Вкажіть, який етап не присутній в періодизації історії к.Ясперса?

  90. Вкажіть, яким є історичний час в добу християнства:

  91. Вкажіть, які автори не розробляли теорію культурно-історичниї типів? Розробляли : Данилевський, Тойнбі, Шпенглер

  92. Вкажіть, які функції не є характерними для соціальної філософії? Діагностична, Прогностична, Освітня , Проектна, найважливіша - пізнавальна

  93. Вкажіть, які цінності не є узагальненням власного емпіричного досвіду людини?

  94. Всесвітня історія за Г.Гегелем – це це історія суверенних дер­жав, прогрес у державних формуваннях.;  сходи вгору, по яким людина, звільнюючись, підіймається шляхом пізнання абсолютного духу

  95. Вчення про ідеї наголошує на їх:

Г

  1. Г.Сковорода в онтології виражає позицію дуалізму та матеріалізму

  2. Геліоцентрична теорія була створена і обґрунтована: Коперником

  3. Головна риса світоглядної позиції філософів епохи Відродження це орієнтація: на гуманізм, антропоцентризм, пантеїзм

  4. головних принципів діалектики: Насамперед матеріалістична діалектика спирається на принцип матеріалістичного монізму, тобто визнає, що світ, всі предмети і явища мають єдину матеріальну основу, що матерія первинна і вічна, а духвторинний. Наступний принцип — принцип єдності діалектики буття і діалектики мислення. Це означає, що матеріалістична діалектика визнає здатність мислення людини пізнати цей світ, адекватно відобразити його властивості. Ці принципи є вихідними не тільки для матеріалістичної діалектики, а і для сучасної матеріалістичної філософії в цілому. Принципами власне діалектики можна назвати принципи загального зв'язку і загального розвитку явищ у світі.

  5. Грецьке слово «діалектика» першопочатково означало: мистецтво сперечатись, міркувати

Д

  1. Дві протилежні позиції в схоластичній філософії виражені: в суперечці про универсалії - реалізм, номіналізм.

  2. Де вважали дао першоосновою і законом Всесвіту? Китайській філософії

  3. Де вперше починають викладати професійно філософію в Україні? Братських школах, Києво-Могилянській академії

  4. Де зародилась філософія як сукупність знань про природу? ? В античності

  5. Діалектика за Сократом це: уміння вести бесіду так, щоб розкрити протиріччя в судженнях супротивника і знайти таким шляхом істину

  6. Для епохи Середньовіччя характерним є: теологія, традиціоналізм, дидактизм (учительство, повчальність)

  7. Для міфологічного мислення характерні: ідеальне освоєння дійсності;  усвідомлення роду як колективної особи, переконаної у наявності спільного предка — тотема; міфологічний світогляд значною мірою обернений у минуле;  міфологічний світогляд антропоморфний

  8. Для релігійного світогляду характерне: ідеї креаціонізму,  монізму, фаталізму

  9. До елліністичної філософії належать представники: Сократ, Діоген, Антисфен, Піррон, Демокріт,Епікур

  10. До характеристик „Dasein” належать: розташування, розуміння і мова

  11. До якого історико-філософського періоду можна віднести вислів “Без математики не проникнути в основи метафізики”? Просвітництво

  12. До якої епохи належить суперечка номіналістів і реалістів? Відродження

З