Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_testi_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать

401. Який з нижченаведених принципів є центральною ідеєю філософії

402. Який закон діалектики (за Геґелем) пояснює джерело змін? Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін

403. Який закон діалектики (за Геґелем) пояснює механізм розвитку? Закон єдності і боротьби протилежностей

404. Який закон діалектики (за Геґелем) пояснює напрям розвитку? акон запаерченнязаперечення

405. Який метод використовував Сократ у своїх бесідах: Головним предметом бесід Сократа були питання етики — питання про те, як треба жити. Метод питань та відповідей (діалектичний діалог), який пізніше дістав назву “сократичної бесіди”.

406. Який напрямок соціальної філософії хх ст. Став офіційною доктриною католицької церкви:

407. Який принцип обстоювала філософія стоїцизму? Стоїки вважали логіку, фізику і етику частинами філософії. Відоме їх порівняння філософії з фруктовим садом, де логіка – садова огорожа, фізика – фруктове (фруктові) дерево(а), а етика – плоди дерева, тобто результат, що базується на певних (зумовлено-визначених) принципах і обмежений певними рамками. Стоїки дотримувалися поглядів епікурейців . Вони уявляли Космос як першооснову усього живого на світі. Вони вважали, що якщо їх увага не буде спрямована на богів, то вони самі зможуть наблизитися до них і в певному значенні самі ними стати

408. Який спосіб пізнання істини сповідує конфуціанство? через шанування традицій в (конфуціанстві), істина розуміється як слово Учителя, що вказує вірний шлях до спасіння

  1. Який філософ відкрив взаємозв’язок числа і звуку: Піфагором

  2. Який філософ давнього Сходу розробляє концепцію ідеальної людини, благородного мужа не за походженням, а завдяки вихованню: Конфуцій

  3. Який філософський напрям розвивався у поглядах Локка: сенсуалізм

  4. Який філософський напрям розвивався у поглядах Сенеки: Стоїци́зм

  5. Яким поняттям Платон позначив вічне, єдине, незмінне і осяжне розумом: ідея

  6. Які прагнуть до високої мудрості й правильного стилю життя:

  7. Які дві сили на думку Емпедокла діють у світі: любов і ворожнеча (ненависть)

  8. Які духовно-культурні джерела давньокитайської філософії? соціально-політична та етична проблематика у мислителів.

  9. Які елементи включає філософська система Ґ. Геґеля? Аналіз , синтез. Закони діалектики:теза антитеза, синтетеза.Філософська система включає: логіку, філосов природи, філ.духу, що повязані із філ. Права, історії, релігії, історія філософії. Система Гегеля – панраціональна. Вваж. Що діалектика – теорія розвитку абсолютного духу.

  10. Які з видів енергії виділяв П. Тейяр де Шарден: тангенціальну енергію й енергію радіальної:

  11. Які періоди розвитку античної філософії? Перший етап охоплює період з VII до V століть до н.е Мілетська школа, Геракліт Ефеський, Елейський школа, Піфагор і піфагорійці, Емпедокл і Анаксагор, давньогрецькі атомістів - Левкіп і Демокріт.

Другий етап охоплює період приблизно з половини V і до кінця IV століть до н.е. Він зазвичай характеризується як класичний. Сократа, Платона і Аристотеля.

Третій етап у розвитку античної філософії - кінець IV-II століття до н.е. зазвичай позначається як елліністичний. Теофраст і Епікур.

Четвертий етап - Римська філософія-у розвитку античної філософії I століття до н.е. - V-VI століть. три філософських напрямки: стоїцизм (Сенека, Епіктет, Марк Аврелій), епікуреізм (Тіт Лукрецій Кар), скептицизм (Секст Емпірика). У III-V століттях н.е. в римській філософії виникає і розвивається неоплатонізм,

420. Які праці написані Аристотелем? Логіка (Органон) 1. Логічні праці: "Категорії", "Про тлумачення", "Аналітики" перша і друга, "Топіка", "Про софістичні спростування". 2. Філософія природи: "Фізика" у 8-ми книгах, "Про небо" у 4-х книгах, "Про виникнення і знищення" у 2-х книгах," "Про небесні явища" у 4-х книгах. 3. Психологія: "Про душу" у 3-х книгах, а також "Малі праці з природознавства", що включають трактати: "Про сприйняття і сприймане", "Про пам'ять і спогад", "Про сон", "Про безсоння", "Про натхнення в сні", "Про тривалість і стислість життя", "Про життя і смерть", "Про подих". 4. Біологічні праці: "Про частини тварин", "Про рух тварин", "Про пересування тварин", "Про походження тварин". Також є ряд трактатів, написаних у школі Аристотеля, автори яких не встановлені. Найважливіший з них - "Проблеми", де розглядаються питання фізіології і медицини, а також математики, оптики, музики. 5. Перша філософія: твір у 14-ти книгах, що одержала назву "Метафізика". 6. Етика: "Никомахова етика" у 10-ти книгах, "Велика етика" у 2-х книгах, "Евдемова етика", з якої друкуються окремі книги. 7. Політика й економіка: "Політика" у 8-ми книгах, " Економіка" у 3-х книгах. У школі Аристотеля був описаний державний устрій 158 грецьких міст-держав. У 1890р. був знайдений папірус з текстом "Афінської політики" Аристотеля.