Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_testi_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать
  1. Щастя за Г. Сковородою: чуттєві задоволення, естетичні радощі, спокій Розуму

  2. Що вивчає аксіологія: філософське вчення про вартост//// проблеми буття

  3. Що включає в себе діалектичний метод Сократа:

  4. Що для Конфуція означало дотримуватися ритуалів? дотримуватися Ритуалу – універсальних правил і норм життя.м. У змістовному плані конфуціанський ритуал тримається на двох основах: синівська шанобливість і виправлення імен. Конфуцій зазначає: того, що не відповідає ритуалу, не можна ні споглядати, ні слухати, ні говорити, ні робити. Він доводить, що із доброї природи людини не випливає вини її природних якостей у недобрих вчинках. Із почуттів жалісливості випливає людинолюбство, із сорому й обурення – справедливість, увага та шанобливість – це основа ритуалу. При цьому почуття правди й неправди – є основою пізнання. Тобто елементи природної логіки відображають деякі принципи природного права.

  5. Що є предметом філософії: світ як ціле, місце людини у світі, її відношення до світу

  6. Що з нижче перерахованого не етичним принципом джайнізму?

  7. що має багато знань важко керувати: Важко керувати народом, коли у нього багато знань.

  8. Що називав Сковорода «сродною» працею: праця за природними нахилами та здібностями людини, дана від Бога

  9. Що означає поняття "карма" в давньоіндійській філософії: вчинки живої істоти, що визначають її нове народження, віддача за минулі дії

  10. Що означає принцип «Дао»: закон природи, суспільства і людей, який управляє світом

  11. Що означало поняття “жень” у конфуціанстві: гуманність, людяність, загальний принцип поведінки, конкретним втіленням якого є ритуал

  12. Що розумів Сковорода під мікрокосмом: ВНУТРІШНІЙ СВІТ ЛЮДИНИ

  13. Що таке “стоїцизм”? життєва позиція, яка полягає у збереженні внутрішнього спокою, гармонії духу та витримці у важких життєвих ситуаціях.

(гр., від портик в Афінах, де збиралися стоїки)

1. Одна з головних течій елліністичної і римської філософії, заснована в кінці 4 ст. до н. е. Найважливіше місце в С. посідала розробка міцної і розумної основи морального життя, яку стоїки вбачали у подоланні пристрастей, "силі духу", що виявляється в слідуванні своїй долі.

2. Стійкість, твердість у життєвих негодах.

філософська школа доби еллінінзму. Засновник Зенон.

345. Що таке патристика: вчення «Отців Церкви» 2-6ст.н.е., згідні з Святим Письмом та визнані церквою ///// вчення «Отців Церкви» 7-8ст., в яких розроблялось християнське вчення

період у розвитку середньовічної філософії, коли християнська релігія отримала легітимність і державну підтримку. Патристика пов’язала християнську ідеологію з філософією та сформувала екзегетичний метод філософування.

346.Що, на ваш погляд, принципово відрізняє філософію від міфології? Філософія як теоретична форма свідомості, раціонально обгрунтовує свої принципи, відрізняється від міфологічної та релігійної форм світогляду, які грунтуються на вірі і відображають дійсність у фантастичній формі.

- Я -