Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податкова система СРС реєст.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
458.75 Кб
Скачать

9.4 Практичні завдання:

Завдання 1. Підприємство - платник єдиного податку за ставкою 3% протягом звітного періоду здійснювало такі операції:

- повністю реалізовано товари, дохід від реалізації товарів склав 12200 грн., у т.ч. ПДВ. Оплата надійшла в повному обсязі.

- за договором комісії отримано товари на суму 2600 грн. в т.ч. ПДВ. Комісійний товар повністю реалізовано, комісійна винагорода за договором комісії складає 10% від доходу від реалізації і надійшла на розрахунковий рахунок. Визначити суму єдиного податку.

Розвязок

Відповідно до законодавства об’єктом обкладання єдиним податком є виручка від реалізації продукції, яка фактично надійшла на поточний рахунок за мінусом податку на додану вартість, акцизного податку, мита.

Кошти, що надходять на розрахунковий рахунок платників єдиного податку — юридичних осіб, які здійснюють комісійну торгівлю, є транзитними, тому такі суб’єкти не мають права власності на такі кошти. Отже, суб’єкти малого підприємництва — юридичні особи, які здійснюють комісійну торгівлю, до бази оподаткування єдиним податком повинні включати лише суми комісійної винагороди, отримані від здійснення таких видів діяльності.

Визначення бази оподаткування:

  1. виручка від реалізації товарів:

  1. комісійна винагорода:

Розмір єдиного податку розраховується як добуток бази оподаткування і ставки єдиного податку.

Величина єдиного податку, яку підприємство повинне сплатити складе:

Завдання 2. Виробничо-торгівельне підприємство - платник єдиного податку за ставкою 3% протягом звітного періоду здійснювало такі операції:

- протягом звітного періоду товар повністю реалізовано, вартість реалізованих товарів склала 34000 грн., у т.ч. ПДВ. Оплата надійшла в повному обсязі.

- за договором комісії отримано товари на суму 5600 грн. в т.ч. ПДВ. Комісійний товар повністю реалізовано, комісійна винагорода за договором комісії складає 12% і надійшла на розрахунковий рахунок. Визначити суму єдиного податку.

Завдання 2..Визначити суму сплати єдиного податку юридичної особи. Підприємство “В”, платник єдиного податку за ставкою 3%, придбало товар загальною сумою 2350 грн. (в т.ч. ПДВ) та реалізувало цей товар отримавши виручку від реалізації загальною сумою 2410 грн. (в т.ч. ПДВ) При цьому підприємство-платник єдиного податку сплатило ПДВ.

Завдання 3..Визначити суму до сплати єдиного податку юридичної особи.

Підприємство “Світязь” – платник єдиного податку за ставкою 5% одночасно, здійснило наступні витрати:

− придбало товар для подальшої реалізації загальною сумою 7890,00 грн.

− придбало бухгалтерські бланки на суму - 155,50 грн.

− нарахувало та виплатило заробітну плату (кількість найманих працівників – 2 чоловіка)– 3400,00 грн.

Отримало дохід від реалізації:

− товарів - 11180,00 грн.;

− послуг – 890,00 грн.

Список літератури

Основна література

1. Податковий Кодекс України від 02.12.2010 р. 2755-VI (з наступними змінами і доповненнями).

2. Бечко П.К., Захарук О.А. Основи оподаткування: Навчальний посібник для студ. вищих навч. закл. / П.К. Бечко, О.А. Захарук. – К.: Центр навчальної літератури, 2009. – 168 с.

3. Дєєва Н. М., Редіна Н. І., Дулік Т. О. та ін. Оподаткування в Україні: Навчальний посібник / За ред. Н.І. Редіної. — К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с.

4. Олійник О.В., Філон І.В. Податкова система: Навчальний посібник/ Олійник О.В., Філон І.В. – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 456 с.

5. Педь І.В. Податкові і соціальні збори в податковій системі України: Навчальний посібник / За ред. Ю.М. Лисенкова. – К.: Знання, 2008. – 366 с.