Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikriz_spory (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

86.Симптоми, причіпні та механізм формування організаційної кризи підприємства.

Організаційна криза - час "сюрпризів" з боку зовнішнього та внутрішнього середовища, які (рормують систему кризових ситуацій, при яких відбувається руйнування пріоритетів у вищих цілях та стратегіях підприємства, котрі зумовлювали його існування у попередньому періоді і вимагають від власників і керівників підприємства специфічних заходів, суворих обмежень дія забезпечення виживання організації та збереження власності. Основними симптомами, що свідчать про наявність організаційної кризи, можуть бути: порушення організаційних процесів:невиконання планів:чбої комунікаційних процссів:загальне погіршення показників діяльності.погіршення організаційної культури тощо.Щодо причин виникнення організаційної кризи, то їх перелік є досить великим, але основними з них є: невідповідність розвитку окремих підсистсм;невідповідність чисельності і кваліфікації робітників організаційній структурі:помилки у визначенні пріоритєтів.невірнс делегування повноважень:відсутність планів в організації, програм розвитку:відсутність регламентів в роботі:перехід на нові управлінські технології;недостатня мотивація:несистемний характер розвитку

87.Класифікація та ознаки "організаційних криз" па різних стадіях ЖЦ підприємства, причіпні формування та типові методи подолання. Організаційна криза - це процес виникнення протиріч всередині і поза межами організації, які мають хронічний характер. Основними симптомами, що свідчать про наявність організаційної кризи, можуть бути: порушення організаційних процесів:невиконання планів:збої комунікаційних процесів:загальне погіршення показників діяльності.погіршення організаційної культури тощо. Щодо причин виникнення організаційної кризи, то їх перелік є досить великим, але основними з них є:невідповідність розвитку окремих підсистем:невідповідність чисельності і кваліфікації робітників організаційній структурі;помилки у визначенні пріоритстів:нсвірнс делегування повноважень.відсутність планів в організації, програм розвитку:відсутність регламентів в роботі, перехід на нові управлінські технології.недостатня мотивація:несистемний характер розвитку Типові орна. Кризи які виникають на різних етапах ЖЦ підпр.: криза відповідальності, криза стилю керівництва, адміністративна криза, бюрократична криза, та криза загальних цілей.

91.Організаційні структури управління (ОСУ), як джерела кризових ситуацій та криз.

Для подолання кризи необхідно включати організаційні заходи. Задача подолання організаційної кризи за допомогою організаційних заходів - вибір такої ОСУ. яка б у найбільшій мірі відповідала новим цілям та задачам підприємства ( а вони, в свою чергу, залежать від типу та глибини кризових явищ). а також зовнішнім та внутрішнім факторам. Зміни ОСУ пропонується проводити в два етапи, кожен з яких охоплює передбачає проведення певних дій (заходів): 1) формування організаційно-методичних передумов розробки та змін організаційної структури управління: 2) планування впровадження проекту змін в ОСУ. Помилки при змінах ОСУ при впровадженні антикризових заходів:невідповідність заходів специфіці та можливостям підприємства.нскомплексність впровадження заходів:недостатній рівень залучення персоналу до перстворень:низький рівень забезпечення всіх тих заходів, що розробляються для вдосконалення ОСУхлабкість або відсутність контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]