Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikriz_spory (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

123.Склад та механізм створення ліквідаційної комісії. Взаємодія ліквідаційної комісії з банкрутом та кредиторами в процесі ліквідації підприємства.

1. Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником або уповноваженим ним органом. За їх рішенням ліквідація може проводитись самим підприємством в особі його органу управління. Власник, суд, арбітражний суд або орган, уповноважений створювати підприємства, який прийняв рішення про ліквідацію підприємства, встановлює порядок і строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторів, який не може бути менше двох місяців з моменту оголошення про ліквідацію. В разі визнання підприємства банкрутом порядок утворення і роботи ліквідаційної комісії, а також умови ліквідації підприємства визначаються Законом України "Про банкрутство".

2. Ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію підприємства, вміщує в офіційній пресі за місцезнаходженням підприємства публікацію про його ліквідацію і про порядок та строк заяви кредиторами претензій. Поряд з цією публікацією ліквідаційна комісія (орган, що проводить ліквідацію) зобов'язана провести роботу по стягненню дебіторської заборгованості підприємству і виявленню претензій кредиторів з повідомленням останніх про ліквідацію підприємства. Ліквідаційна комісія (орган, що проводить ліквідацію) оцінює наявне майно ліквідовуваного підприємства і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс і подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинна бути підтверджена аудитором (аудиторською фірмою), за винятком тих організацій, що повністю утримуються за рахунок бюджету і не займаються підприємницькою діяльністю.

59.Можливості ідентифікації кризи постачання, а також впливу на її подолання.

Щоб своєчасно ідентифікувати кризову ситуацію у сфері постачання, необхідно виконати аналітичне оцінювання як зовнішніх, так і внутрішніх факторів. Проаналізувати головні зовнішні причини появи кризи постачання можна за розглянутою далі схемою:

  • Ретельно дослідити ринок сировини, на якому фірма здійснює свою закупівлю, за такими напрямками: оцінка тенденцій «ринків сировини»; розподіл ринків сировини — «зони стратегічних ресурсів», відповідні тенденції, основні характеристики; кількість галузей (підприємств), що використовують аналогічні види ресурсів.

  • Проаналізувати інформацію ,що стосується постачальників сировини, за такими параметрами: кількість, концентрація і вплив підприємств-постачальників (оцінювання залежності підприємства від кожного постачальника); кількість під­приємств, що можуть поставляти товари-субститути; оцінювання організаційно-економічних проблем підприємства-постачальни­ків, оцінювання можливостей вертикальної інтеграції з постачальником за одним чи кількома видами сировини; можливість впливу на постачальника

  • Проаналізувати товар, що постачається, за такими характеристиками: якість сировини ;ціна і цінова еластичність; умо­ви і способи оплати; якість тари й упакування; вимоги щодо споживання; сумісність сировини й наявного устаткування з техно­логічним процесом, що використовується на підприємстві; особливі характеристики сировини; мож­ливість використання сировини-замінника.

Аналізуючи можливі внутрішні причини кризи постачання, особливу увагу потрібно приділити таким аспектам: плануванню обсягів і нормативів матеріально-технічного постачання; організації та здійсненню оперативно-заготівельної діяльності; організації кількісного і якісного приймання матеріально-техніч­них ресурсів, що надходять на підприємство; організації складського господарства; організації процесу постачання цехів; систематичним спостереженням і контролю стану виробничих запасів. Необхідно також провести аналітичне оцінювання ресурс­ного потенціалу підприємства, тобто системи наявних, взаємозв’язаних та певною мірою взаємозамінних ресурсів, що забезпечують виробництво конкурентоспроможної продукції.

Також можна використати такі методи, які використовуються для аналізу системи постачання на підприємстві, а саме: матриця «значущість-доступність ресурсу»; оцінювання постачальників; оцінювання контрактів; матриця обертальності запасів; схема процесу розподілу ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]