Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikriz_spory (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

74.Методи формування антикризових виробничо-технологічних стратегій та оформлення їх у вигляді відповідних планових документів.

Подолання кризових явищ у виробничий системі під­приємства може бути оформлене у вигляді програми або проекту, що має містити такі підрозділи:

• цілі та завдання перетворень (вихід на альтернативні стра­тегії реструктуризації);

• заходи з відновлення (модернізації, реконструкції, техніч­ного переобладнання) виробництва;

• обгрунтування розмірів та заходи з досягнення оптималь­них розмірів виробничого потенціалу;

• оптимізація витрат на виробництво (співвідношення «ви­трати/результати»);

• напрямки вдосконалення виробничо-технологічних схем виробництва продукції;

• контроль якості виконання програми (проекту) відновлен­ня та функціонування виробничої системи.

Впровадження антикризових заходів (стратегії) є найбільш ефективним, якщо їх характер узгоджується з існуючою на під-риємстві організаційною структурою управління та системою цілей. В інших випадках у кризових ситуаціях за умов дефіциту часу управління виробничою підсистемою доводиться вносити ординальні зміни, що зазвичай негативно відбивається на діяль­ності персоналу та викликає його спротив.

Значну допомогу в упровадженні антикризових заходів може надати залучення фахівців зі сторони, якими можуть бути зовнішні консультанти, нові управляючі, що перейшли з інших підпри­ємств, менеджери компанії, ім'я яких не асоціюється з попере­дньою неефективною стратегією. При цьому варто пам'ятати, що антикризові заходи (стратегії) реалізуються значно легше, якщо вони не потребують зламу загальних уявлень персоналу підпри­ємства щодо засобів та інструментів конкуренції на ринку.

101. Основні підходи до подолання кризових явищ на підприємстві.

Антикризове управління – це управління, що найчастіше використовується на невеликих підприємствах, керівництво яких спеціально не моніторингу середовища, а також прогнозування.

Основні підходи подолання кризових явищ на підприємстві: «оперативні заходи планування та впровадження» – ідентифікація типу кризових явищ , первинний аналі, пректування та здійснення позачергових заходів із пом'якшення кризових явищ; «тактична стабілізація» - оцінювання результатів здійснення першочергових заходів, точний діагноз кризових явищ і виявлення причини кризи та пов’язаних із ними проблем, розробка й упровадження тактичних стабілізаційних заходів; «надійна стабілізація»-оцінювання результатів упровадження тактичних антикризових заходів щодо стабілізації досягнутого; розробка концепції подолання кризи; формування антикризового управління;введення ПАУ;конторль,олік,аналіз; підхід «стратегічний»-вибір стратегії зростанння, стабільного функціонування, переходу до зростання, скорочення,ліквідації.

102. Типи антикризової реакції та антикризового управління (реактивне,активне,планове).

Типи антикризового управління реактивне,активне,планове.

Реактивне-це управління спрямоване на визначення слабких сторін у діяльності підприємства,локалізацію та контроль за їх станом і є основою для впровадження коригуючих заходів.

Активне-орієнтоване на прогнозування кризових явищ,але передбачає розробку заходів не тільки щодо пристосування підпр.до середовища,але й середовища до їх вимог.

Планове-це управління дає можливість розробити,впровадити та закінчити відповідні антикризові заходи,ще до того як несприятливі події встигнуть нанести відчутну шкоду підприємству.

103. Характеристика основних етапів антикризового управління: діяльність по запобіганню кризи (вплив на збої та кризові ситуації), управління в умовах кризи (вплив на окремі локальні та системну кризу), діяльність по виводу підприємства з кризи (досягнення стабілізації та ліквідація наслідків кризи), перехід до зростання або ліквідація підприємства.

Існує 4 етапи робіт з подолання кризи: Крок 1 «Оперативне планування» включає ідентифікацію типу кризової роботи, її первинний аналіз, проектування та здійснення першочергових заходів по пом’якшенню кризових явищ. Крок 2 «Тактична стабілізація» - оцінка результатів здійснення першочергових заходів, точний діагноз кризових явищ та вивчення причин, розробка та впровадження тактичних стабілізаційних заходів, Крок 3 «Надійна стабілізація» - оцінка результ впровадження заходів, формування стратегії антикризового управління, введення підсистеми антикр упр, контроль, облік, аналіз антикр заходів. Крок 4 «Стратегічний» - вибір альтернативних стратегій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]