Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antikriz_spory (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

37.Характеристика та варіанти побудови антикризової стратегії збуту

Стратегія стабілізації (підтримки) є однією з провідних загальнокорпоративних стратегій. Вона може здійснюватися за рахунок сукупності заходів (планів, проектів) спрямованих на:

-захист власної наявної частки ринку;

-модифікацію базової прод-ї підпр;

-збереження досягнутого рівня вир-го потенціалу

Обирати конкретний напрямок реалізації стратегії стабілізації доцільно з урахуванням наявних конкур переваг підпр чи його окр підсистем.

Проте, навіть при розробці продуктово-товарних стратегій на підпр існує можл потрапити в «криз зони», оск наявні: помилки в інтерпретації потреб споживачів; орієнтація на «не зовсім новий товар»; орієнтація підпр на «товар зі слабкими місцями»; неготовність ринку до сприйняття товару; наявність великої різниці між вир-м профілем та іміджем підпр у сприйняття спож тощо.

39.Антикризові компоненти підсистеми маркетингу та збуту, як забезпечення керованості (запобігання) кризи

Маркетингові інформація використо вується для формування комплексу стратегічних і тактичних заходів антикризового управління. Маркетингові заходи, спрямовані на стабілізацію ринк ситуації та виведення підприємства з кризи, є складовими стратегічних і тактичних планів в антикризовому управлінні, включаючи процедури виведення товарів на нові ринки, зміцнення на існуючих ринках, диверсифікації.

Види маркетингової діяльності

Види рішень

1. Аналіз і оцінка ринко­вих і маркетингових можливостей організації

1. Оцінка та ранжування факторів маркет го середовища, які гальмують функціоі організації, їх нейтралізація 2. Експертна оцінка ризику роботи на конкретних ринках, визначення межи ризику та умов невизначеності 3. Оцінка можливих переваг організації у функціонуванні на реальних ринках

2. Відбір цільових ринків

1. Оцінка попиту та ймовірності освоєння ринку 2. Формування попиту на продукт на нових сегментах ринку 3. Оцінка негативних і позитивних факторів, що впливають на формування цільових сегментів і умови їх освоєння

3. Розробка комплексу мар­кетингу

1. Вибір критеріїв інноваційних рішень по

профілюючій продукції 2. Вибір методів оцінки рівня цін 3. Вибір засобів і методів управління процесом виведення товарів на ринки та їх просування до споживача 4 Вибір засобів та методів упр-ня збутом продукції 5. Вибір засобів та методів надання фірмових послуг (сервісу) 5. Оцінка ефективності комунікації, засобів і методів рекламної кампанії

4. Розробка та реалізація маркетингових програм

Обгрунтування антикризових програм організації, стратегічних і тактичних планів, бізнес-плану

40.Симптоми, причини та механізм формування фінансової кризи підприємств України.

Загальні симптоми ФК: 1) зниження прибутковості та наявність збиткової діяльності; 2) зростання собівартості, зниження рентабельності окремих видів продукції та виробництва; 3) зростання критичного обсягу виробництва; 4) неякісна фінансова політика.

Специфічні симптоми ФК: 1) зростання заборгованості; 2) скорочення частки готівкових коштів в загальному обсязі обігових коштів п-ства; 3) зміни в структурі балансу; 4) зниження ліквідності п-ства; 5) зниження рівн платоспроможності; 6) скорочення частки покриття витрат п-ства.

Зовнішні причини: 1) спад кон’юнктури в економіці в цілому; 2) зменшення купівельної спроможності населення; 3) значний рівень інфляції; 4) загострення конкуренції в галузі; 5) нестабільність фін та валютного ринків, податкового законод.; 6) політична нестабільність тощо

Внутрішні причини: 1) операційні: неефект маркетинг; не ефект виробничий менедж; недостатньо диверсифік асортимент прод; 2) організаційні: недоскоч організ стр-ри; незадовільна робота служб контролінгу та моніторингу; 3) інноваційно-інвестиційні: брак інновацій; перевитата інвестиц ресурсів4 неефект інвестиц менедж; 4) фінансові: не ефект фінансова стратегія; низька ліквідність активів; зрост дебіт заборгов тощо.

Механізм формування ФК: 1) криза стратегії: зміни зовн середовища, технологічні зміни, зміни конкур-ті, інші внутр зміни. 2) криза прибутковості: втрата частки ринку, зменшення обороту, зменш доходу, низька завантаж потужностей. 3) криза ліквідності: недостатня ліквідність, перевищення боргів, банкрутство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]