Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

21. Порядок приведення реляційних відношень до 3нф(4нф).

Вiдношення перебуває в 3 НФ, якщо воно перебуває в 2НФ i кожний неключовий атрибут нетранзитивно залежить вiд первинного ключа.

Наприклад, вiдношення ВИКЛАДАЧ (табельний N, прiзвище, по-сада, оклад, кафедра, телефон) перебуває в 2НФ, але вмiщує транзитивну залежнiсть:

В результатi зведення до 3НФ отримуємо два вiдношення: ВИКЛАДАЧ (табельний N, прiзвище, посада, оклад, кафедра) i КАФЕДРА (код кафедри, телефон кафедри).

Переваги 3НФ: вилучається надлишкове дублювання iнформацiї про телефон для викладачiв однiєї кафедри, спрощується процес внесення змiн, оскільки в разі змiни телефону будь-якої кафедри потрiбно внести змiни лише в один вiдповiдний запис, а не в кiлька (по всiх викладачах кафедри): крiм того, якщо викладач працюватиме на iншій кафедрі, необхiдно мiняти лише код кафедри i не потрiбно мiняти номера телефону, що довелося б робити, якби відношення зберiгалось у ненорма­лiзованому виглядi. Тому можна зробити ще такий висновок: вiдношення перебуває в 3НФ, якщо змiна значення будь-якого його атрибута (крiм тих, що входять до первинного ключа) не призведе до необхiдностi змiни iнших полiв.

. Вiдношення R перебуває в 4НФ, якщо в структурi багатозначної залежностi, визначеної на множинi атрибутiв, є лише тривiальнi чи/або такi нетривiальнi багатозначнi залежностi, що лiва частина будь-якої з них з ключем.

Отже, зводячи до 4НФ, у вiдношеннi потрiбно видiляти в окреме вiдношення нетривiальнi багатозначнi залежностi, в яких лiва частина не з ключем.

22. Порядок приведення реляційних відношень до нормальної форми Бойса-Кодда.

Iснує ще пiдсилена 3НФ — нормальна форма Бойса – Кодда (БКНФ).

БКНФ вивчає залежностi ключових атрибутiв вiд неключових; якщо такi залежностi iснують, то їх потрiбно вилучити.

Розглянемо приклад вiдношення АВТОМОБIЛЬ (модель автомобiля, кiлькiсть цилiндрiв у двигунi, країна-виготовлювач). У цьому вiдношеннi iснують такi залежностi:

Отож, ключовий атрибут «модель автомобiля» залежить вiд неключового атрибута «країна-виготовлювач». Тому при зведеннi до БКНФ початкове вiдношення буде розбито на такі вiдношення:

АВТОМОБIЛЬ (модель автомобiля, кiлькiсть цилiндрiв у двигунi);

ВИРОБНИК (країна-виготовлювач, модель автомобiля).

Вiдношення перебуває в БКНФ, якщо воно перебуває в 3НФ i в ньому вiдсутнi залежностi ключiв вiд неключових атрибутiв. Вiдношення, яке з перебуває в БКНФ, завжди є вiдношенням у 3НФ. Але, навпаки, вiдно­шення в 3НФ не завжди можна привести до нормальної форми Бойса – Кодда, не втративши залежності мiж його атрибутами.

23. Порядок приведення реляційних відношень до 5нф.

Вiдношення, яке вмiщує бiльш як три багатозначні залежності, потребує спецiальних прийомiв для забезпечення процесу зворотностi декомпозицiї. Для цього iснує 5НФ.

Порядок приведення реляційних відношень до 5НФ: Декомпозицiєю з 4НФ отримують такi проекцiї, щоб кожна з них вмiщувала шонайменше один можливий ключ i принаймні один неключовий атрибут початкового вiдношення. 5НФ усуває надлишковістю i водночас аномалiї поповнення БД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]