Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

34.Характеристика засобів захисту бази даних в субд Access.

Access має в своєму арсеналі деякі засоби захисту інформації. У меню Access є спеціальна команда для відновлення БД. Якщо за допомогою цієї команди не вдалося відновити втрачених даних, то необхідно скористатися останньою страховою (резервною) копією. Відновити базу даних за допомогою спеціальної команди меню Access без резервної копії вдається в тих випадках, коли дані були пошкоджені в результаті незапланованої зупинки Access ( наприклад, у результаті «зависання» системи).

В Access є такий інструмент, як шифрування даних, який доцільно використовувати при транспортуванні бази даних по мережі. Шифрування даних захищає їх від інших програм і дозволяє їх переглядати лише в середовищі Access. Access розпізнає зашифровані дані й автоматично виконує їх дешифрування.

35. Характеристика засобів Access, які забезпечують безпомилкове введення даних.

СУБД слідкує за забезпеченням узгодженості та цілісності даних при їх редагуванні. Якщо в підпорядковану таблицю заноситься новий запис, то він може бути збереженим лише в тому разі, якщо відповідний зв’язаний з ним по ключу запис присутній у головній таблиці. При редагуванні в головній таблиці можна вилучати записи лише тоді, коли певний запис не зв’язаний із записами підпорядкованих таблиць. Також в Access є маска ввода, яка забезпечує безпомилкове введення даних і відповідні формати полів, які можна задати при конструюванні таблиць в розділі Формат поля і вказати формат поля та його місткість, забезпечивши собі цим самим безпомилкове введення даних. За помилками при введені даних слідкує також сама СКБД, адже в неї для цього вмонтований потужний інструментарій і видає вказівку на помилку, якщо користувач помилився при вводі інформації.

36. Стратегії розподілення даних в розподіленій базі даних.

Схарактеризуємо альтернативні теоретично можливi стратегiї розподiлення даних у РБД: централiзована; розподiлена без дублювання; розподiлена з дублюванням; мiшана, чи комбiнована.

Централiзована cтратегiя характеризується тим, що всi данi розміщуються в одному вузлi мережі та є система управлiння доступу рiзних користувачiв з інших вузлiв до даних.

Розподiлена (децентралiзована) стратегiя без дублювання. За такої стратегiї визначають данi, якi потрiбно зберiгати в кожному вузлi мережi. При цьому розподiлену базу даних проектують як неперетинні мiж собою пiдмножини даних, розподiленi по вузлах мережі.

Розподiлена (децентралiзована) стратегiя з дублюванням. Ця стратегiя полягає в тому, що база даних проектується як за централi­зованого пiдходу, але фiзично дублюється в кожному вузлi мережi.

Мішана стратегія розподілу даних поєднує два підходи, пов’язані з розподілом без дублювання та з дублюванням даних, з метою використання їх переваг. Ця стратегія поділяє базу даних на багато логічних фрагментів, як це зроблено в стратегії розподілу без дублювання.

37. Характеристика та призначення case-засобу AllFusion eRwin Data Modeler.

Основне призначення CASE-засобів це проектування чи інжиніринг або реінжиніринг БД й бізнес-процесів. CASE-засіб AllFusion ERwin Data Modeler це незалежний проектуючий засіб невмонтований в якусь існуючу СКБД. За допомогою AllFusion ERwin Data Modeler можна автоматизувати проектування БД та отримати генерації її на мові опису декількох СКБД. В середовищі ERwin Data Modeler можна автоматизувати проектування БД й СД. Проектування в ERwin Data Modeler виконується в 2 кроки: логічний й фізичний. На логічному рівні будується інфологічна модель ПО. При проектуванні на цьому рівні можна обєктам та атрибутам давати імена зрозумілі кінцевим користувачам, а також у відповідність цим іменам давати синонімічні імена, синтаксис яких буде побудований за правилом тієї СКБД в середовищі якої буде виконуватися інфологічне проектування.На фізичному рівні проектування БД в середовищі обраної СКБД відбувається повністю автоматизовано.Він вимагає від проектувальника лише вибір СКБД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]