Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

10. Характеристика підходів до інфологічного проектування баз даних.

Для усунення аномалiй і протирiч на зовнiшньому етапі проектування БД виконується iнфологiчне проектування. Iнфологiчна модель є засобом структуризацiї предметної областi й розумiння концепцiї семантики даних. Iнфологiчну модель можна розглядати в основному як засiб документування та структурованої форми подання iнформацiйних потреб, що забезпечує несуперечливе спiлкування користувачiв і розробникiв системи.

Iнфологiчний рiвень являє собою iнформацiйно-логiчну модель (IЛМ) предметної областi, в якiй виключено надлишковiсть даних i вiдобра­жено iнформацiйнi особливостi об’єкта управлiння без урахування особливостей i специфiки конкретної СУБД. Тобто інфологічне подання даних орiєнтоване переважно на людину, яка проектує чи використовує базу даних. Iснує два пiдходи до iнфологiчного проектування: аналiз об’єктiв i синтез атрибутiв. Пiдхiд, що базується на аналiзi об’єктiв, називається низхi­дним, а на синтезi атрибутiв –– висхiдним. Перший пiдхiд рекомендується використовувати при проектуваннi документальних БД, а другий –– при розробцi фактографiчних систем. У документальних системах об’єктом зберігання, пошуку та обробки є цiлий документ, у фактографiчних системах — окремi данi, якi характеризують певнi подiї, явища.

  1. Складові інфологічної моделі та їх характеристика.

Основними складовими елементами iнфологiчної моделi є такi: iнфо­рмацiйний об’єкт, атрибут, запит, запитальний зв’язок, структурний зв’язок.

Інформаційний об’єкт –– це деяка сутнiсть ПО, яку необхiдно вiдображувати в БД з точки зору прикладної програми чи користувача БД. Це може бути предмет, факт, дiя, явище чи поняття, що є предметом пiзнання людини чи результатом її дiяльностi i iнформацiю про якi потрiбно зберiгати в БД.

Кожний об’єкт описується його властивостями. Властивостi об’єктiв описують атрибути, що входять до їх складу. Атрибут –– це елементарна, логiчно неподiльна, поiменована одиниця iнформацiї. Поняттю «атрибут» синонiмiчними є поняття «реквiзит», «поле».

Отже, об’єкт –– це сутнiсть ПО, яку можна описати деякою логiчно взаємопов’язаною сукупнiстю атрибутiв.

Інформаційний запит (далi просто запит) –– це словесний опис iнформацiйної потреби користувача чи прикладної програми.

Запитувальний зв’язок будується на основi запиту. Вiн являє собою структурований опис iнформацiйного запиту, в якому вiдображено об’єкти, необхiднi для його реалiзацiї з урахуванням навiгацiї мiж ними. У цьому разі пiд навiгацiєю мають на увазі шлях iнформацiйного пошуку при виконаннi запиту. Можна дати ще таке визначення запитувального зв’язку. Запитувальний зв’язок –– це формалiзований опис iнформацiйного запиту, який вiдображує певну процедуру, що передбачає в алгоритмi процес переходу вiд екземплярiв одних об’єктiв, що називаються початковими, до екземплярiв кiнцевих об’єктiв.

Запитувальнi зв’язки застосовуються для визначення структурних зв’язкiв мiж об’єктами. Структурний зв’язок –– це асоцiацiї, що описують ієрархiчнi зв’язки мiж парами iнформацiйних об’єктiв, один з яких виступає як власник, а інший –– як пiдпорядкований об’єкт. Екземпляр структурного зв’язку являє собою екземпляр об’єкта власника та певну сукупнiсть зв’язаних з ним екземплярiв пiдпорядкованого об’єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]