Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать
  1. Характеристика об’єктів бази даних Access.

У Access є таке поняття, як «об’єкт». У базі даних основними об’єктами є таблиці, запити, форми, звіти, макроси та модулі.

Таблиця –– це поіменоване реляційне відношення, яке зберігає дані про певну сутність предметної області.

Запит –– це об’єкт, за допомогою якого можна отримати необхідні дані з однієї чи кількох таблиць. За допомогою запитів можна зробити вибірку, вилучення чи поповнення даних, а також створити нові таблиці на базі вже існуючих.

Форма –– це об’єкт, який використовується в основному для завантажування даних, відображення їх на екрані та управління роботою додатків. Форми також можна використовувати для запуска макросів чи процедур.

Звіт — це об’єкт, який вміщує результати обробки одгієї чи кількох таблиць і може бути виданий на друк чи підключений до документів інших додатків.

Макрос –– це об’єкт, що являє собою структурований опис однієї чи кількох дій, які необхідно виконати за певних умов. У вигляді макросів описуються певні дії, які досить часто повторюються.

Модуль –– це програми на Microsoft Access Basic, які можуть бути прив’язані до окремих форм чи звітів і виконувати деякі дії при виникненні в них певних змін. У Access виділяється таке поняття, як подія, що визначає будь-яку зміну стану об’єктів.

  1. Таблиці в Access та правила їх побудови.

Таблиця –– це основа бази даних, де зберігаються дані про один інформаційний об’єкт предметної області. Кожна таблиця ідентифікується унікальним ім’ям, довжина якого може досягати 64 символи. Таке саме обмеження накладається і на довжину полів. Обсяг бази даних в Access обмежений одним гігабайтом, тобто сумарний обсяг усіх таблиць та інстру­ментальних засобів для роботи з ними не повинен перевищувати цього значення. Крім того, накладається обмеження на кількість полів у одному запису. Вона не повинна перевищувати 255.

Для створення таблиці в Access необхідно виконати такі дії:

У вікні відкритої бази даних вибрати опцію Создать. Після цього висвітиться вікно, в якому буде надано дві альтернативи щодо створення таблиці: скористатися програмою майстра, натиснувши опцію Мастер, чи створити зовсім нову таблицю, натиснувши Новая таблица. Таблиці можна будувати за допомогою Майстра та Конструктора.

32. Характеристика основних типів запитів та способи їх створення в субд Access.

Запити забезпечують швидкий і ефективний доступ до даних, що зберігаються в таблицях. За допомогою запитів можна виконати необхідне сортування, обчислити будь-який вираз чи спільно обробити одразу кілька зв’язаних таблиць. В одному запиті можна використовувати до 32 таблиць. У запитах Access зберігаються лише інструкції про те, як повинні бути організовані дані в результаті виконання запиту.

Під час виконання запиту результатні дані відображуються у вигляді тимчасових таблиць. Ці таблиці не зберігаються і тому називаються динамічними наборами даних. Динамічний набір даних –– це тимчасова таблиця, яка створюється запитом. У цій таблиці розміщуються записи, які задовольняють вимоги певного запиту.

Запити можна використовувати приблизно так само, як і таблиці. Можна відкрити і переглянути відповідний динамічний набір даних. На базі запиту можна створити форму чи звіт. Крім того, в динамічні набори можна вносити зміни, які відобразяться в тих таблицях, із яких були вибрані ті чи інші дані.

Запити можна поділити на такі дві групи: запити-вибірки, запити-дії.

Запити-вибірки — це найбільш поширений тип запитів. За допомогою цих запитів не виконується жодних перетворень з даними, а лише пошук даних за певними умовами, які відображують поточні інформаційні потреби користувача. Наприклад, можна вибрати тих працівників, які мали лікарняний лист у поточному місяці, чи вибрати ті поставки готової продукції, за які ще не отримано гроші від споживачів і т. ін.

Запити-дії –– це запити, за допомогою яких можна добавляти, змінювати чи вилучати дані. В Access існує чотири типи запитів-дій:

запити-поповнення — дозволяють добавити вибрані дані в існуючу таблицю;

запити-вилучення — вилучають певні дані з однієї чи кількох таблиць;

запити-створення таблиць — створюють нові таблиці, заповнюючи їх даними з інших таблиць;

запити-оновлення — змінюють дані, які зберігаються в записах існуючої таблиці.

Запити в Access можна реалізувати за допомогою запитів за зразком QBE-запити та SQL-запитів.

SQL-запит неможливо створити за допомогою таблиці QBE. Цей запит формується на мові SQL у таких випадках:

запит-об’єднання — вибирає інформацію з кількох таблиць в одну, відображуючи результат, який неможливо буде змінити;

запит до сервера — надсилає на сервер інформацію, дає змогу працювати з таблицями, що відсутні в базі даних користувача;

запит-управління — може створювати чи вилучати таблицю, добавляти в таблицю нове поле, створювати чи вилучати індекс таблиці.

  1. Схема бази даних в СУБД Access її призначення та правила побудови.

Після того як створено структури файлів, перш ніж заповнювати їх конкретними даними, необхідно встановити зв’язки між таблицями, які потім при завантажуванні будуть виконувати перевірку щодо узгодженості даних і збереження посилкової цілісності. Тобто коли між таблицями бази даних встановлено зв’язки, Access автоматично перевірятиме та забезпечуватиме цілісність бази даних.

Для створення зв’язку необхідно, щоб в таблицях (головній та зв’язаній) були визначені первинні ключі. Встановлення первинного ключа для зв’язаної (підпорядкованої) таблиці не є обов’язковою умовою для встановлення зв’язку, але його наявність значно збільшує швидкість роботи Access.

Для підпорядкованої таблиці необхідно визначити поле вторинного ключа, тип даних і розмір якого повинні збігатися з полем первинного ключа головної таблиці. Вторинні ключі відрізняються від первинних тим, що для них допукається однакове дублювання ключів.

Після того як визначено ключі, можна встановлювати зв’язок. Для цього необхідно закрити вікна обох таблиць і з рядка меню вибрати опцію Схема данных з команди меню Правка. Таблиці для побудови схеми вибирають також у меню Правка за допомогою опції Добавить объект. Коли таблиці вибрано, то для побудови зв’язку необхідно, скажімо, поле Код виробу з таблиці Виріб за допомогою натискання кнопок мишки перетягти в поле з таким самим ім’ям таблиці Реалізіція. В результаті чого Access визначає таблицю Виріб головною, а таблицю Реалізація –– підпорядкованою.

Потім необхідно визначити тип зв’язку (1:1 чи 1:Б) і задати опцію Обеспечение целостности данных у діалоговому вікні Связи й натиснути кнопку Создать. Якщо при створенні відношень між таблицями використовується лічильник, то інше поле, яке з ним зв’язується, має бути числовим з форматом «довге ціле». Це основні правила й послідовність побудови Схеми даних. Призначення схеми даних – реалізація спроектованої БД, тобто датологічне проектування БД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]