Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

47. Характеристика багатовимірної моделі представлення сховищ даних.

В основу цієї моделі покладено представлення даних у вигляді багатовимірного куба, в комірках якого зберігаються показники (змінні) , що підлягають аналізу, а виміри (грані) характеризують ознаки за якими виконується аналіз. Ускладнена багатовимірна модель може бути такими характеристиками:

-збільшення числа вимірів (n);

- збільшення вмісту комірки (декілька показників n);

- також в такого роду сд можуть зберігатися формули обрахунку. Основними поняттями багатовимірної моделі є показник та вимір;

Показник – це поле, значення якого однозначно визначається певним набором вимірів, характеризує певний факт чи подію.

Вимір – множина однотипних даних, які утворюють одну з граней куба і характеризують якусь одну ознаку, за якою виконується аналіз. Виміри бувають колективні й приватні. Колективний вимір – вимір, що виконується в декількох кубах. Приватний вимір використовується лише в одному кубі. Всередині виміру можуть бути певні відношення, як правило 1:Б. Багатовимірні моделі поділяються на гіперкубічні й полікубічні. Гіперкубічна модель – модель, показники якої визначаються однаковими вимірами. Полікубічна модель – підтримує декілька гіперкубів з різними розмірностями й для неї характерні операції перетину, розгортання, згортання,обєднання й обертання.

48. Характеристика реляційної моделі представлення сховищ даних.

В реляційних сховищах даних дані представлені у вигляді таких двох видів таблиць: таблиці фактів і таблиці вимірювань. Є два різновиди побудови СД на основі реляційної моделі: зірка й сніжинка. Зірка – ненормалізована реляційна модель СД,а сніжинка нормалізована реляційна модель СД. Реляційні СД зберігають детальні й оперативні дані.

49. Характеристика гібридної моделі представлення сховищ даних.

Гібридна модель представлення сховищ даних поєднує особливості реляційної та багатовимірної моделей. За такої архітектури передбачається подвійне проектування схеми сховища, спочатку як багатовимірної моделі, а потім як реляційної. Тобто за такої концепції кожен елемент багатовимірної моделі має реляційну структуру. Це дуже складна модель СД.

50. Складові сховищ даних та їх характеристика.

Сховище даних (англ. data warehouse) — предметно орієнтований, інтегрований, незмінний набір даних, що підтримує хронологію і здатний бути комплексним джерелом достовірної інформації для оперативного аналізу та прийняття рішень. Складові СД: учасники СД(кінцеві користувачі, група розвитку й група підтримки), параметри, запити, програмне забезпечення.

51. Сутність медодики вимірного моделювання сховищ даних.

Вимірне моделювання СД означає, що СД проектується по вимірам. Вимір – множина однотипних даних, які утворюють одну з граней куба і характеризують якусь одну ознаку, за якою виконується аналіз. Всі інші дані впливають на ті, які розміщені вздовж виміру. Виміри бувають колективні й приватні. Колективний вимір – вимір, що виконується в декількох кубах. Приватний вимір використовується лише в одному кубі. Всередині виміру можуть бути певні відношення, як правило 1:Б. Багатовимірні моделі поділяються на гіперкубічні й полікубічні. Гіперкубічна модель – модель, показники якої визначаються однаковими вимірами. Полікубічна модель – підтримує декілька гіперкубів з різними розмірностями й для неї характерні операції перетину, розгортання, згортання,обєднання й обертання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]