Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

52. Визначення сховищ та вітрин (кіосків) даних їх призначення та застосування.

Сховище даних (англ. data warehouse) — предметно орієнтований, інтегрований, незмінний набір даних, що підтримує хронологію і здатний бути комплексним джерелом достовірної інформації для оперативного аналізу та прийняття рішень. В основі концепції сховища даних (СД) лежить розподіл інформації, що використовують в системах оперативної обробки даних (OLTP) і в системах підтримки прийняття рішень (СППР). Такий розподіл дозволяє оптимізувати як структури даних оперативного зберігання для виконання операцій введення, модифікації, знищення та пошуку, так і структури даних, що використовуються для аналізу. В СППР ці два типи даних називаються відповідно оперативними джерелами даних (ОДД) та сховищем даних.

Кіоски даних містять підмножину корпоративних даних та створюються для відділів чи підрозділів всередині організації. Кіоски даних часто створюються силами самого відділу та охоплюють конкретний аспект, що цікавить співробітників даного відділу. Кіоск даних може отримувати дані з корпоративного сховища (залежний кіоск) або, що більш розповсюджено, дані можуть отримуватись безпосередньо з оперативних джерел (незалежний кіоск).

53. Репозитарій метаданих та його призначення в сховищах даних.

Метадані – високорівневі засоби відображення інформаційної моделі. Метадані – опис даних, що зберігаються в репозитарії СД. Призначення репозитарію – зберігати метадані для потреб адміністраторів і кінцевих користувачів. Метадані містять таку інформацію: опис структури даних СД, структури даних, що імпортуються з різних джерел, відомості про періодичність імпортування, методах завантаження і узагальнення даних, засобах доступу і правилах представлення інформації, оцінки витрат часу на отримання відповіді на запит. СД без репозитарію не може існувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]