Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

18. Поняття об’єктних та зв’язкових відношень в реляційних бд та суть умови посилкової цілістності даних.

Реляцiйна БД — це набiр взаємозв’язаних вiдношень. Вiдношення можна подiлити на два класи: об’єктнi й зв’язковi.

Об’єктнi вiдношення зберiгають данi про iнформацiйнi об’єкти предметної областi. Зв’язкове вiдношення зберiгає ключi двох або бiльше об’єктних вiдношень, за якими встановлюються зв’язки мiж ними. Реляцiйна модель накладає на зовнiшнi ключi обмеження для забезпечення цiлісностi даних, яке називається посилковою цiлiснiстю. Це означає, що кожному зовнiшньому ключу має вiдповiдати рядок якогось об’єктного вiдношення. Без такого обмеження може статися, що зовнiшнiй ключ посилається на об’єкт, про який нiчого не вiдомо.

У реляцiйнiй БД накладається ще одне обмеження — вiдношення мають бути нормалiзованi.

19. Суть реляційного підходу до проектування баз даних

Iнодi на практицi не виконується етап iнфологiчного проекту-вання. Це спостерігається в тих випадках, коли бажають прискорити процес проектування i впровадження системи в експлуатацiю чи коли вже iснують локальнi файловi структури, якi треба органiзувати у виглядi БД, що перебуватиме пiд управлiнням СУБД. У такому разi доцільно використовувати реляцiйний пiдхід до проектування БД незалежно вiд того, яку СУБД буде вибрано — реляцiйного чи iншого типу.

Скориставшись реляцiйним підходом, можна спроектувати оптимальну логічну модель БД. Оптимальна логічна модель БД не має аномалій, пов’язаних з модифікацією БД, тобто проблем, що можуть виникнути внаслідок замін, вставок і вилучення даних із БД. Реляцiйна БД — це набiр взаємозв’язаних вiдношень. Вiдношення можна подiлити на два класи: об’єктнi й зв’язковi.

Об’єктнi вiдношення зберiгають данi про iнформацiйнi об’єкти предметної областi. Зв’язкове вiдношення зберiгає ключi двох або бiльше об’єктних вiдношень, за якими встановлюються зв’язки мiж ними.

20. Теорії нормалізації реляційних відношень та її використання при проектуванні бд.

Нормалiзацiя вiдношень –– це iтерацiйний зворотний процес деком­позицiї початкового вiдношення на кiлька простiших вiдношень меншої розмiрностi. Пiд зворотнiстю процесу розумiють те, що операцiя об’єд­нання вiдношень, отриманих в результатi декомпозицiї, має дати початкове вiдношення, тобто при виконаннi декомпозицiї повинна виконуватись умова об’єднання без втрат iнформацiї. Отриманий в результатi нормалiзацiї склад атрибутiв вiдношень БД повинен вiдповiдати таким вимогам: мiж атрибутами не має бути небажаних функцiональних залежностей, групування атрибутiв має забезпечувати мiнiмальне дублювання даних, їх обробку й поновлення без ускладнень і аномалiй.

Водночас отриманi в результатi декомпозицiї вiдношення не повиннi втратити функцiональних залежностей початкового вiдношення, бо це може призвести до спотворення семантики даного вiдношення.

Теорію нормалiзацiї відношень розробив Е. Ф. Кодд. Кожна нормальна форма обмежує тип допустимих залежностей мiж атрибутами. Кодд видiлив три нормальнi форми (скорочена назва — 1НФ, 2НФ i 3НФ). Найбільш досконала з них –– 3НФ. Зараз вже вiдомi й визначенi 4НФ, 5НФ. Щодо використання теорії нормалізації, то можна сказати, що проектування БД було б взагалі неможливим без нормалізації відношень, тому всі вiдношення мають бути нормалiзованi щоб спроектована БД не мала аномалій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]