Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

43. Особливості проектування розподілених баз даних.

Особливості проектування розподілених БД полягають у тому, що вони проектуються в розподілених СКБД. На ринку програмних засобів вже давно з’явились розподілені СКБД, які дають змогу підтримувати та обробляти базу даних у багатокориcтувацьких системах. Основною задачею розподіленої СУБД є забезпечення управління доступом до даних багатьох споживачів і цілісності й узгодженості даних в умовах використання мережі ЕОМ. Тобто основна функція таких СУБД –– це координування спільної роботи багатьох користувачів з розподіленою інформацією. Розв’язання проблеми автономності роботи користувачів розподіленої системи створює багато специфічних проблем в організації баз даних, оскільки різні користувачі можуть працювати паралельно з одними й тими самими даними, виконуючи з ними різні перетворення.

  1. Передумови розробки концепції сховищ даних.

Однією з основних передумов розробки концепції сховищ даних стала потреба у вирішенні аналітичних задач, внаслідок чого постало питання оперативного аналізу (OLAP). Вирішувати задачі класу OLAP на основі традиційної БД недоречно, бо це може призвести до конфліктів повязаних з одночасним доступом до БД задач класу OLAP і OLТP. Крім того, в БД зберігається деталізована інформація, а для OLAP-задач потрібна агрегована інформація. В БД зберігаються дані, що характеризують стан обєктівуправління, а для аналізу цього недостатньо. Потрібно використовувати архівні дані із зовнішніх джерел, а також результатів вирішення задач OLТP. Саме ці чинники і призвели до появи сховищ даних.

  1. Архітектура сховищ даних.

Сховище даних складається із чотирьох компонентів: джерела даних (як правило це оперативні системи), області перетворення, області презентації й засобу доступу до даних. Оперативні системи служать для щоденної підтримки бізнесу. До таких систем відносяться, наприклад, системи класу ERPM. Дані із джерел витягають в область перетворення, де вони приводяться до загального формату й потім потрапляють в область презентації, де вони стають доступними для бізнес користувачів за допомогою засобів доступу. Усі компоненти сховища можуть бути розділені логічно, адміністративно й фізично. Кожний компонент відповідає за виконання своїх завдань.

  1. Відмінності проектування сховищ даних від баз даних.

Враховуючи специфіку, cховище даних має такі особливості проектування та побудови:

-отримання інформації з різних джерел даних (у тому числі і з реляційних баз даних) у деталізованому та аґреґованому вигляді (зберігаються результати застосування функцій агрегації – суми, середнього значння, максимуму, мінімуму тощо); при проектуванні БД інформацію ми черпаємо як правило з єдиного джерела.

-багатовимірне подання інформації – ігноруються деякі вимоги нормалізації (дотримують максимум 3-ої нормальної форми), що значно підвищує швидкість опрацювання інформації, оскільки зменшує кількість операцій з’єднання; при проектуванні БД ми маємо одновимірне подання інформації

-наявність метаданих для опису джерел метаданих та структури самого сховища даних – у базах даних також використовують словники для опису структур даних, а у сховищах даних мета дані (словники, дані про дані) повинні будуватися за класифікаційною схемою Захмана. За цією схемою описую об'єкти ( що?), суб'єкти (хто?), місцезнаходження (де?), час (коли?), фактори впливу, чинники (чому?), способи (як?);

- наявність пакетного завантаження даних в сховище даних та вивантаження даних; при проектуванні БД пакетне завантаження відсутнє;

- наявність процедур аналізу даних та отримання нових даних; при проектуванні БД такі процедури відсутні.

- орієнтованість даних на аналітичне, а не на статичне опрацювання. При проектуванні БД дані орієнтовані на статичне опрацювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]