Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать
  1. Відображення на реляційну модель бд

при вiдображеннi на реляцiйну модель перепро-ектовувати iнформацiйнi об’єкти, якщо не було допущено помилок на етапi iнфологiчного проектування, не потрiбно. Тобто iнформацiйнi об’єкти iнфологiчної моделi стають реляцiйними вiдношеннями. Необхiдно лише перевiрити виконання таких умов.

1. Усi атрибути вiдношень мають бути атомарними, тобто неподiль­ними.

2. Вiдношення не повинно мати дублюючих рядків i стовпчикiв.

3. Усi атрибути у вiдношеннi повиннi мати унiкальнi iмена.

При відображенні на реляційну модель слід ураховувати особливість конкретної реляційної СУБД. СУБД сім’ї dBASE не підтримують статичних зв’язків між реляційними відношеннями, тому для таких систем недоцільно будувати схему бази даних. У середовищі таких СУБД зв’язки між відношеннями носять не статичний, а динамічний характер, тобто встановлюються лише для розв’язування конкретної задачі та існують на період її розв’язування. Тому при відображенні інфологічної моделі на реляційну всі структурні зв’язки не описують у явному вигляді, а лише виконують перевірку на можливість установлення цих зв’язків. Обов’язковою умовою встановлення зв’язку між двома реляційними відношеннями є наявність у них хоча б одного спільного атрибута, що є ключем, за яким виконується зв’язок.

Якщо вибрана СУБД підтримує зв’язки, то при відображенні інфологічної моделі на датологічну потрібно визначити ті структурні зв’язки, які потрібно залишити в схемі реляційної бази даних. Підтримування схеми бази даних реляційними СУБД здійснюється для забезпечення механізму посилкової цілісності бази даних. Тому для побудови схеми реляційної бази даних потрібно визначити, які з реляційних відношень, є об’єктними, а які зв’язковими.

Об’єктними будуть ті відношення, що вміщують нормативно-довідкові дані й первинні ключі яких не можуть дублюватися. Ці відношення можуть бути віднесеними до умовно-постійних файлів.

З’язковими відношеннями будуть і відношення, що вміщують оперативні дані й ключі яких можуть дублюватися.

О’єктні відношення в схемі будуть головними. Тому при відображенні необхідно перевірити всі об’єкти-власники інфологічної моделі і залишити лише ті зв’язки, власниками яких є об’єктні відношення. Зв’язкові відношення в схемі реляційної бази даних виступають як підпорядковані. Отож, у структурних зв’язках, що залишились від попередньої ітерації, необхідно перевірити підпорядковані об’єкти і залишити лише ті зв’язки, підпорядкованими в яких є зв’язкові відношення.

Якщо в інфологічній моделі є об’єкти-зв’язки, то вони перетворюються в самостійні рівноправні реляційні відношення.

Отриманi реляцiйнi вiдношення мають вiдповiдати умовам нор-малiзацiї. Тому отриману в результатi вiдображення модель потрiбно ще раз перевiрити на вiдповiднiсть її вимогам 3НФ (4НФ).

  1. Особливості та характеристика субд Access.

Microsoft Access - це реляційна  СКБД корпорації Microsoft. Має широкий спектр функцій, зокрема пов’язування запитів, зв’язок із зовнішніми таблицями та базами даних.

СКБД Microsoft Access має потужні, зручні, гнучкі засоби візуального проектування об’єктів за допомогою Майстрів, що дозволяє користувачеві при мінімальній попередній підготовці та мінімальних знаннях інтерфейсу швидко створювати повноцінні інформаційні об'єкти (таблиці, запити, форми та звіти). У Access усі відомості, що стосуються певної предметної області, подаються у вигляді сукупності пов’язаних між собою таблиць і на фізичному рівні зберігаються в одному файлі з розширенням .MDB. У цьому самому файлі разом з таблицями зберігаються всі інструментальні засоби для роботи з ними (форми, запити, звіти, макроси та модулі). Отже, база даних у середовищі Access — це сукупність пов’язаних між собою таблиць, які належать до однієї теми чи предметної області, та інструментальних засобів для роботи з ними.

СУБД Access працює з вікнами. У СУБД є довідкова система, за допомогою якої можна отримати різну інформацію про поточну робочу ситуацію, що висвічується в довідковому рядку. При створенні таблиць у Access можна задавати не лише первинні, а й вторинні ключі. Вторинні ключі відрізняються від первинних тим, що дозволяється дублювання їх значень. У Access можна описувати відношення між таблицями. Опис відношень між таблицями бази даних називається схемою. Коли схему створено, ці відношення стають так би мовити статичними, і тоді Access має змогу використати засоби автоматизованої перевірки посилкової цілісності БД. Перевірка на цілісность полягає в тому, що СУБД перевіряє, щоб значенню вторинних відповідали значення первинних ключів.

СУБД також слідкує за забезпеченням узгодженості та цілісності даних при їх редагуванні. Якщо в підпорядковану таблицю заноситься новий запис, то він може бути збереженим лише в тому разі, якщо відповідний зв’язаний з ним по ключу запис присутній у головній таблиці. При редагуванні в головній таблиці можна вилучати записи лише тоді, коли певний запис не зв’язаний із записами підпорядкованих таблиць.

Access є сучасним додатком Windows, тому вона дає змогу використовувати всі можливості DDE –– динамічного обміну даними (Dynamic Data Exchance), а також виконувати зв’язок та включення OLE-об’єктів (Object Linking and Embedding)

До основних особливостей СКБД Microsoft Access можна віднести такі:

  • Проектування базових об'єктів – двовимірних таблиць з полями різних типів даних;

  • Створення зв'язків між таблицями з підтримкою цілісності даних, каскадного оновлення полів і каскадного видалення записів;

  • Введення, зберігання, перегляд, сортування, зміна і вибірка даних з таблиць з використанням різних засобів контролю інформації;

  • Створення, модифікація й використання похідних об'єктів (запитів, форм, звітів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]