Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать
  1. Поняття та основні вимоги до даталогічного проектування.

На етапi даталогiчного проектування здiйснюється перехiд вiд iнфо­логiчної моделi ПО до логiчної (даталогiчної) моделi, яка підтримується засобами конкретної СУБД. Процес переходу вiд iнфологiчної до датало­гiчної моделi називається вiдображенням.

Даталогiчна модель являє собою базу даних, структуровану на логiчному рiвнi й орiєнтовану на конкретну СУБД. Перш нiж виконати даталогiчне проектування, необхiдно вибрати СУБД. Основні вимоги до датологічного проектування: правильний й обґрунтований вибір СКБД, висока кваліфікація спеціаліста і доскональне знання ним всіх тонкощів проектування в обраній СКБД, бо все ще не знайдено формалiзованих методiв, якi б давали змогу однозначно виконати даталогiчне проектування. Тому його результат багато в чому залежить вiд умiння та рiвня квалiфiкацiї спецiалiстiв, якi здійснюють проектнi розробки. В результатi даталогiчного проектування можна отримати кiлька варiантiв побудови логiчної моделi даних. Тому важливим моментом є оцiнка отриманих моделей і вибiр найбiльш оптимального варiанта.

Отриманий результат передусім потрібно оцiнити з точки зору вiдпо­вiдностi наявним машинним ресурсам. У разі невiдповiдностi цим обмеженням потрiбно здійснити перепроектування БД. Крiм того, на отриманiй моделi необхiдно перевiрити умови виконання всіх запитiв користувачiв i вимог прикладних програм, тобто умову адекватностi логiчної моделi iнформацiйнiй моделi предметної областi.

  1. Критерії вибору субд.

Вибiр СУБД — це складна задача, яка передує датало­гiчному проектуванню i при розв’язаннi якої потрiбно оцiнити дуже багато факторiв . СУБД можна вибирати на пiдставi їх аналiзу за такими параметрами.

1. Загальні характеристики. До цих характеристик належать тип ЕОМ, операцiйне середовище, тип логiчної моделi бази даних, кiлькiснi обмеження СУБД (максимальне число записiв у файлi та його максимальний обсяг, максимальне число iндексiв на один файл БД тощо), наявнiсть русифiкованої версiї, фiрма-виробник, обсяг оперативної пам’ятi для системи, необхiднiсть використання постiйної пам’ятi, тип системи (вiдкрита, закрита), мова системи (власна, СІ, Паскаль та iн.), кiлькiсть версiй, що свiдчить про попит на систему i спроби виробника вдосконалити систему, наявнiсть версiї, що пiдтримує розподiлену базу даних.

2. Управління даними. До цих факторів належать:

можливість підтримувати записи змінної довжини, багатозначні атрибути і двонапрямлені зв’язки;

наявність засобів автоматизації проектування;

підтримка та автоматизоване ведення словника даних;

автоматизоване протоколювання роботи системи (фіксація часу, паролів користувачів і стану системи при вході в БД і виході з неї, статистика роботи системи тощо);

наявність засобів контролю з боку системи за внесенням змін з точки зору збереження посилкової цілісності;

наявність засобів автоматизованого відновлення й захисту інформації (криптографування, шифрування даних тощо).

  1. Засоби підтримки прикладного програмного забезпечення. До цих параметрiв належать:

наявнiсть мови запитiв на базi SQL чи iншої мови;

наявнiсть генератора програм і генератора звiтiв;

можливiсть захисту програмного продукту;

наявнiсть власного редактора;

можливiсть пiдтримувати вiконний iнтерфейс.

4. Засоби підтримки роботи в мережі. Параметрами, які визначають можливість роботи в мережі, є такі:

можливiсть роботи в глобальнiй мережi;

можливiсть роботи в локальнiй мережi;

наявнiсть автоматизованих засобiв стеження за узгодженiстю та цiлiс­нiстю даних мережi при колективному використаннi даних (фото-графуван­ня стану даних чи iншi засоби). Дiю цього механiзму можна пояснити так. На початку виконання запиту роблять копiї «фотографiї» всіх файлiв, якi беруть участь у його реалiзацiї. Таким чином можна виконувати запити будь-якої складностi, тому що всi коректури, внесенi iншими користувачами в файли БД протягом виконання запиту, не впливають на його результат;

наявнiсть механiзму встановлення замкiв чи виконання захватiв при паралельному внесеннi змiн у файли БД. Замок чи захват встановлюється на файл БД на перiод внесення змiн одним користувачем. Замок захищає лише вiд паралельного внесення змiн; файл доступний для проведення всіх iнших операцiй;

механiзм стеження за часом виконання транзакцiй. Цей механiзм необ­хiдний для попередження зависання системи при колективному викори­станнi даних. Якщо лiмiт допустимого часу для виконання тразакцiї вичерпано, то її вiдмiнюють, i БД повертається в початковий стан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]