Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора бд-сд.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

26. Відображення на ієрархічну модель бд.

Вiдображення на iєрархiчну модель виконується в два етапи.

1. Загальне вiдображення на iєрархiчну модель без урахування обмежень iєрархiчної СУБД.

2. Модифiкацiя моделi з урахуванням обмежень, якi накладає вибрана iєрархiчна СУБД.

Роботи першого етапу виконують згiдно з основними правилами побудови iєрархiчних моделей. Розглянемо цi правила.

Iєрархiчнi моделi, збудовані на основi принципу пiдпорядкованостi мiж iнформацiйними об’єктами, являють собою деревоподiбну структуру, яка складається з вузлiв (сегментiв) i дуг (гiлок). Кожний вузол — це сукупнiсть логiчно взаємозв’язаних атрибутiв, що описують якусь сутнiсть ПО, неорiєнтованi дуги вказують на iнформацiйнi зв’язки мiж ними.

При вiдображеннi iнфологiчної моделi на iєрархiчну iнформацiйнi об’єкти потрібно трансформувати в сегменти, а структурнi зв’язки –– в неорiєнтованi дуги.

Другий варiант: якщо сегменти неможливо об’єднати через семантичну рiзнорiдність, то кожний iз цих об’єктiв оголошують коренем рiзних фiзичних баз даних, тобто будують кiлька деревоподiбних структур.

Другий етап вiдображення полягає в модифiкацiї отриманої моделi з урахуванням обмежень вибраної iєрархiчної СУБД.

  1. Відображення на мережеву модель бд.

Сiткова модель БД –– це орiєнтований граф з поiменованими дугами i вершинами. Вiдображення iнфологiчної моделi на сiткову є складним процесом, який має ряд альтернативних рiшень. При вiдображеннi iнфологiчної моделi на сiткову iнформацiйним об’єктам ставлять у вiдповiднiсть записи. Кожний запис вміщує деяку множину атрибутiв. Розрiзняють такi поняття, як «тип запису» i «екземпляр запису». Тип запису –– це абстрактнi характеристики, а «екземпляр запису» — їх конкретнi значення. Усерединi запису можуть видiлятись агрегати. Агрегат — це поiмено­вана сукупнiсть логiчно взаємозв’язаних атрибутiв усерединi типу запису: ними можуть бути вектори, групи i повторюючi групи. запис –– це агрегат, який не входить до складу iнших агрегатiв i є основною одиницею обробки БД (записи запам’ятовуються, вилучаються, поповнюються). Поняття запису в сiткових моделях традицiйне. Вiдображення iнфологiчної моделi на сiткову починається з аналiзу структурних зв’язкiв iнфологiчної моделi.

Перетворення 1. У сітковій моделі можна залишати лише зв’язки типу ВП, а зв’язки ПВ і ВПВ повинні бути перетворені. Це можливо об’єднанням об’єктів в один. При об’єданні власника і підпорядкованого об’єкта створюється новий тип запису, в якому підпорядкований об’єкт виступає як агрегат типу запису-власника. Отже, зв’язок ПВ ліквідується, а зв’язок ВПВ перетворюється на ВП. Це перетворення через злиття двох об’єктів в один можливе тоді, коли підпорядкований об’єкт не бере участі в інших наборах.

Перетворення 2. Згідно з правилами побудови сіткових моделей кожний набір не може мати більш як одного власника в одному й тому самому наборі. Тому наступним кроком відображення є усунення багатозначного володіння. Усі зв’язки типу «багато до багатьох» (Б:Б) не можуть бути реалізовані в явному вигляді. Їх моделюють так, як показано на рис. 3.8.

Рис. 3.8. Реалізація зв’язку Б:Б двома зв’язками 1:Б

На рис. 3.8 показано, як за допомогою двох зв’язкiв 1:Б реалiзовано взаємозв’язок Б:Б. Реалiзувати це однiєю дугою неможливо, оскільки одну i ту саму операцiю обробки можуть проходити рiзнi деталi, а це призводить до порушення правила унiкаль­ностi володiння, бо одна й та сама деталь має стати членом одночасно двох чи бiль­ше екземплярiв одного набору. Тому можна ввести два набори: МАРШРУТ буде вiдображати зв’язок ДЕТАЛЬ — верстат i вказуватиме, на яких верстатах пройшла обробку та чи iнша деталь: ОПЕРАЦIЯ вказуватиме, якi деталi проходять обробку на кожному верстаті.

У наборi даних ОПЕРАЦIЯ тип запису верстат виступає власником, а ДЕТАЛЬ –– членом набору, а в наборi МАРШРУТ, навпаки, верстат — член, а деталь –– власник набору.

Перетворення 3. Більшість сіткових СУБД не підтримують циклів. Тому необхідно проаналізувати інфологічну модель на присутність у ній циклів і усунити їх, увівши адресні посилання (вказівки).

Наприклад, зображений на рис. 3.9 фрагмент структури вміщує цикл, який буде усунено введенням до типу запису С адресного посилання на тип запису А.

Рис. 3.9. Усунення циклу за допомогою адресних посилань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]