Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dengi_i_kredit_konspekt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

4. Активні операції

До них відносять:

  • надання кредитів банкам, юридичним і фізичним особам;

  • придбання права вимоги з постачання товарів і надання послуг, а також ухвалення ризику і виконання вимоги по інкасації (факторинг і форфейтинг)

  • надання посередницьких послуг

  • вкладення коштів в статутні фонди інших юридичних осіб.

Банківські активи складаються з – капітальних статей (земля; будівлі, що належать банку; основні засоби) і поточних активів (враховані векселі; грошова готівка; кредити і інвестиції). Існують наступні групи банківських активів з погляду ліквідності і прибутковості:

  • первинні резерви (самі ліквідні активи, які можуть бути використані для виплати внесків, що вилучаються, і задоволення заявок на кредити). Відносять: грошову готівку банку; чеки; кошти на кореспондентських рахунках інших комерційних банків).

  • Вторинні резерви (приносять дохід, але є високо ліквідними; можуть бути використані з мінімальною затримкою і незначним ризиком втрат.) До них відносять: векселі і короткострокові цінні папери; кредити до запитання; короткострокові кредити першокласним позичальникам.

  • Низько ліквідні активи (відносять капітальні статті активу, дебітори і інші активи). Доходи від активних операцій, відсотки і дивіденди від вкладень в цінні папери служать головним джерелом банківського прибутку. Але при формуванні банківських активів не можна виходити тільки від їх прибутковості. Головне завдання управління банківськими активами – це забезпечення банківської прибутковості і надійності банку для клієнтів.

Прибуток банк отримує тільки від активних операцій.

  1. Фондові операції. Інвестування в цінні папери

До фондових операцій банку відносять:

  1. Емісія і розміщення знов випущених паперів

  2. Кредитування під заставу цінних паперів і покупка цінних паперів банками за власний рахунок.

  3. Покупка і продаж цінних паперів за дорученням і за рахунок клієнта.

  4. Зберігання і управління цінними паперами клієнта

Залежно від виду фондових і довірчих операцій комерційні банки можуть виступати як емітент цінних паперів, фінансовий інвестор або посередник.

Інвестиції – це кошти, вкладені в цінні папери держави або підприємств на відносно тривалий період часу.

Відмінність інвестицій від кредитів:

  • кредити припускають використання коштів в перебігу невеликого періоду за умови повернення їх у встановлений термін з виплатою відсотка. Інвестиції припускають постійний приток коштів у вигляді дивідендів впродовж тривалого періоду.

  • При кредитуванні ініціатором операції виступає позичальник, а при інвестуванні – комерційний банк.

  • У кредитних операціях банк один з головних і небагатьох кредиторів, при інвестиціях – банк один з багатьох кредиторів.

З погляду отриманого доходу інвестиції – це друге джерело банківського прибутку після відсотків по кредиту.

  1. Факторингові послуги.

Факторинг – фінансова операція, при якій підприємство–продавець поступається банку або спеціалізованій факторинговій фірмі право отримання грошових коштів по платіжних документах за поставлену продукцію. При проведенні операції банк відшкодовує підприємству-продавцю основну частину боргу (70-90%) вилучаючи певну комісійну плату у вигляді відсотка до суми платежу (1-2,5%).

Факторингова операція дозволяє підприємству-продавцю в короткі терміни рефінансувати дебіторську заборгованість (перетворити її в грошові кошти).

Додаткові послуги з факторингу:

  1. постійне і разове консультування з питань вдосконалення організації розрахунків з постачальниками і покупцями, підвищення ефективного використання ресурсів і оздоровлення фінансового стану.

  2. юридичні послуги

  3. ведення за дорученням клієнта дебіторської заборгованості, а також облік реалізації продукції, для складання бухгалтерських звітів і оцінка платіжної дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]