Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dengi_i_kredit_konspekt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать
  1. Суть грошового обігу

Грошовий обіг – рух грошей в готівковій і безготівковій формах, що обслуговує реалізацію товарів, нетоварні платежі і розрахунки в економіці.

Основою є товарне виробництво, при якому товарний світ ділиться на товар і гроші, породжує суперечності між ними.

Готівковий обіг обслуговується розмінною монетою і паперовими грошима (казначейськими білетами).

Безготівковий обіг це банківські депозити на рахунках клієнтів, використання яких здійснюється за допомогою чеків, кредитних карток, електронних переказів, векселів, сертифікатів, вимог і інших зобов'язань.

Між готівковим і безготівковим обігом існує тісна залежність: гроші постійно переходять з однієї сфери обігу в іншу, міняючи форму готівки на депозит в банку і навпаки.

Форми грошей в обігу

Гроші з моменту виникнення пройшли еволюцію від металевих грошей до паперових, кредитних і електронних.

Металеві гроші в більшості випадків є повноцінними, номінальна вартість яких визначається ваговим вмістом дорогоцінних металів.

Металеві гроші почали замінюватися на паперові, які спочатку були борговими розписками, залишеними на зберігання в торгових лавках або розписками, що свідчать про оплату податків.

Паперові гроші є знаками - представниками повноцінних грошей. Перехід від металевих грошей до паперових викликаний причинами:

  • стирання монет, внаслідок чого повноцінна монета перетворюється на знак вартості;

  • свідоме псування металевих монет державною владою, тобто зниження металевого вмісту монет з метою отримання додаткового доходу в казну;

  • випуск казначейством паперових грошей з примусовим курсом з метою отримання емісійного доходу.

Суть паперових грошей (казначейських білетів) полягає в тому, що це – грошові знаки, які випускаються для покриття бюджетного дефіциту, зазвичай не розмінні на метал, але наділені державою примусовим курсом.

Особливість паперових грошей - нестійкість і знецінення, викликане:

- надмірний випуск в обіг;

  • втрата довіри до уряду, який випустив гроші;

  • несприятливий платіжний баланс.

Кредитні гроші виникають не з обігу, як товар, а з виробництва і кругообігу капіталу. До кредитних грошей відносяться: вексель, чек, електронні гроші і кредитні картки.

Електронні гроші – це механізація і автоматизація банківських операцій, перехід до широкого використання ЕОМ.

З впровадженням ЕОМ виникла можливість заміни чеків кредитними картками. Це засіб розрахунків, що заміщає готівку і чеки, а також дозволяє власникові отримати в банку короткострокову позику.

Види кредитних карток:

  • банківські;

  • торгові;

  • картки для придбання бензину;

  • картки для оплати туризму і розважальних заходів і ін.

2. Поняття і принципи безготівкового обігу

Безготівкові розрахунки – це грошові розрахунки шляхом записів на банківських рахунках, коли гроші списуються з рахунку платника і зараховуються на рахунок одержувача.

Безготівкові розрахунки організовані за певною системою, під якою розуміється сукупність принципів організації безготівкових розрахунків, вимог, що пред'являються до їх організації, визначених конкретними рівнями господарювання, а також форм і способів розрахунків і пов'язаного з ними документообігу.

Принципи організації безготівкових розрахунків:

  1. Здійснення безготівкових розрахунків по банківським рахункам, які відкриваються клієнтам для зберігання і переказу коштів.

  2. Здійснення платежів з рахунків за розпорядженнями їх власника в порядку встановленої ними черговості платежів і в межах залишку коштів на рахунку.

  3. Свобода вибору суб'єктами ринку форм безготівкових розрахунків і закріплення їх в господарських договорах при невтручанні банків в договірні відносини.

  4. Терміновість платежу – здійснення розрахунків строго у терміни, передбачені в договорах або законодавством. Розрізняють:

  • терміновий платіж;

  • достроковий платіж;

  • відстрочений платіж;

  • прострочений платіж.

  1. Забезпеченість платежу – наявність у платника або його гаранта ліквідних засобів, які можуть бути використані для погашення зобов'язань перед одержувачем коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]