Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dengi_i_kredit_konspekt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

5. Баланси міжнародних розрахунків

  1. Платіжний баланс – це співвідношення сум платежів, здійснених даною країною за кордоном і надходжень з-за кордону за той же період.

  2. Розрахунковий баланс – характеризує стан заборгованості країни іншим країнам за певний період або на певну дату. Він охоплює вимоги і зобов'язання в грошовому виразі незалежно від того, коли наступають по ним платежі.

Одним з найважливіших макроекономічних показників є показник стану платіжного балансу країни. Він, як правило, знаходить відображення або в активному, або в пасивному сальдо. За наявності і зростання активного сальдо пропозиція іноземної валюти в країні підвищується. Це може бути наслідком збільшення її ввезення національними експортерами. Збільшення пропозиції іноземної валюти на внутрішньому ринку країни призводитиме до зменшення її курсу і підвищення курсу валюти країни зі зростаючим активним сальдо платіжного балансу. І навпаки, в умовах наявності і збільшення пасивного сальдо курс національної валюти падатиме.

6. Валютна система та її характеристика

Для України становлення й розвиток валютних відносин з іншими країнами набуває особливого значення. Воно пов'язане з новизною цих відносин для незалежної держави, з відкритістю нашої економіки, а також сильною залежністю нашої держави від поставок енергоносіїв із сусідніх країн.

Розвиток міжнародних економічних відносин, що виступає наслідком подальшого поглиблення міжнародного поділу праці і викликаної цим явищем інтернаціоналізації виробництва, спричиняє посилення і ускладнення міжнародних валютних відносин.

Міжнародна валютна система - це закріплена угодами організація міжнародних валютних відносин. Ця система формувалася історично, і метою її створення стало забезпечення розрахункових операцій між країнами та функціонування міжнародних валютних інструментів.

Організація міжнародної валютної системи базується на певних механізмах, які й забезпечують її функціонування. Серед цих механізмів системи слід назвати такі:

- установлення певних форм міжнародних засобів платежу (це може бути золото, національна валюта окремих країн, міжнародні валютні одиниці на зразок СДР, ЕКЮ або ЄВРО);

- формування механізму встановлення і підтримки валютних курсів;

- визначення правил розрахунків між суб'єктами міжнародних економічних відносин;

- розробка механізму балансування обсягів торгівлі, співвідношення експорту та імпорту;

- формування механізму балансування міжнародних платежів;

- утворення і функціонування міжнародних валютно-фінансових установ на зразок Міжнародного валютного фонду (МВФ) або Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

Валютна система – це державно-правова форма організації міжнародних відносин між державами. Розрізняють: світову, національну, регіональну валютну системи.

Світова валютна система є функціональною організацією валютних відносин на рівні міждержавних зв’язків. Її розвиток регулюється міждержавними угодами через створені на колективних засадах міждержавні валютно-фінансові та банківські установи й організації.

Національна валютна система – це складова грошових відносин окремої країни, функціонування якої регулюється національним законодавством з урахуванням норм міжнародного права.

Регіональна валютна система – договірно-правова форма організації валютних відносин між групами країн. Її елементи:

- регіональна міжнародна розрахункова одиниця;

- спеціальний режим регулювання валютних курсів;

- спільні валютні фонди;

- регіональні валютно-розрахункові установи.

Етапи становлення Європейської валютної системи:

1 етап.

- ратифікація 1994 р. усіма країнами-учасницями угоди, що визначила інституційні та правові засади фундації ЄВС;

- лібералізація в межах ЄС міграції капіталу;

- здійснення системи заходів, спрямованих на наближення темпів інфляції до рівня країн з найнижчими показниками;

- скорочення торговельних дефіцитів;

2 етап:

- створення основних органів і виконавських структур ЄВС;

- формування Європейської системи центральних банків – "Євросфер".

3 етап:

- створення Європейського центрального банку;

- введення єдиної валюти;

реальне зближення країн-учасниць за показниками рівня інфляції, розміром державного дефіциту (не більше 3% ВВП), рівнем процентних ставок за довгостроковими кредитами, коливанням обмінних курсів національних валют.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]