Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dengi_i_kredit_konspekt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

4. Форми міжнародних розрахунків та валютні операції

Розрізняють:

  1. Акредитивна.

  2. Банківські перекази.

  3. Розрахунки у формі авансу.

  4. Вексельна форма.

  5. Чекова форма.

  6. Інкасова форма – банк за дорученням клієнта отримує платіж від імпортера за відвантажені в його адресу товари і надані послуги, зараховувавши ці засоби на рахунок експортера в банк.

  7. Розрахунки по відкритому рахунку – полягають в періодичних платежах імпортера експортерові після отримання товару. Після звірки розрахунків остаточне погашення заборгованості проводиться з використанням банківського переказу або чека.

На валютному ринку здійснюються операції купівлі-продажу валюти. Конкретні акти купівлі-продажу відрізняються один від одного не тільки суто індивідуальними ознаками (конкретний термін, обсяг тощо), але й певними типовими умовами їх здійснення. Виділяють два основні типи валютних операцій: операції СПОТ і форвардні операції.

Операція СПОТ являє собою касову операцію і здійснюється на короткостроковій основі. Термін реалізації такої угоди не перевищує 48 годин. Цей час необхідний суб'єктам угоди, щоб звірити документи і здійснити поставку валюти. Курс, за яким здійснюється ця операція, має назву СПОТ-курсу.

Форвардні операції належать до операцій строкових. За форвардними угодами її учасники домовляються про купівлю-продаж валюти на певну дату за курсом, визначеним у форвардній угоді. Ці угоди - обов'язкові для виконання. Курс валюти за форвардною угодою відрізнятиметься від СПОТ-курсу, який стає певною базою для укладання форвардної угоди. При цьому форвардний курс може бути як вищим від СПОТ-курсу (у цьому разі йдеться про продаж з премією), так і нижчим - тоді йдеться про продаж валюти з дисконтом.

Валютні операції супроводжуються певними ризиками. Валютний ризик - це втрати, що можуть мати місце тоді, коли курс валюти платежу зміниться на момент здійснення платежу. Цей ризик в умовах суттєвих і не завжди прогнозованих змін курсової вартості валют є дуже істотним і вимагає від суб'єктів валютного ринку відповідних дій.

Більш поширеним є страхування валютних ризиків, яке має більш оперативний характер і може здійснюватись у різних формах. Перш за все таке страхування можна здійснити за допомогою банків, котрим дозволено здійснювати операції зі страхування кредитного, відсоткового і валютного ризиків. Такою формою часто стають форвардні операції, коли валютний ризик для того, хто страхує валютну угоду, обмежується премією (як правило, у вигляді більш високого, ніж за СПОТ-угодами відсотка), яку він сплачує банку.

Поширеною формою страхування валютного ризику є укладання валютного опціону (право вибору). Згідно з цією угодою один з контрагентів (завдяки заздалегідь сплаченій премії) набуває особливих прав, які полягають у його можливості придбати (опціон на купівлю - «колл») або продати (опціон на продаж - «пут») одну валюту за іншу в будь-який термін до закінчення дії опціонного контракту і за попередньо визначеним курсом. Ця форма страхування дає можливість більш оперативно, а відтак, і з меншими втратами реагувати на зміну курсу валют.

Досить часто використовується і така форма страхування від валютного ризику, як валютний СВОП. Суть цієї форми страхування полягає в тому, що сторони домовляються про обмін еквівалентної суми.

В організації страхування валютного ризику застосовується і така форма, як надання валютної позики. Ії суть: експортер вивозить свою продукцію за кордон і ще до моменту її продажу отримує позику, яку він може повернути після реалізації своєї експортної продукції та отримання виторгу. Цю валютну позику надають за СПОТ-курсом, і її можна конвертувати в національну валюту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]