Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен по информатике.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
132.23 Кб
Скачать

36. Задача пошуку даних та методи її розв’язку.

Постановка задачи поиска информации.

    При решении многих задач возникает необходимость определить, содержит ли некоторый набор данных определенную информацию или нет. Например, проверить, есть ли в списке студентов фамилия Петров.

    Задачи такого типа называются поиском в наборе данных. Набор данных может быть представлен в виде массива, списков, файлов, деревьев.

Например,

дано: A – массив

x – искомый элемент 

Найти k:  A[k]=x     

Аналогично задача поиска может быть поставлена на списках, на файле, на дереве и т.д.

Наиболее просто осуществлять поиск информации в упорядоченной структуре.

Для того чтобы привести структуру в отсортированный вид используются разнообразные методы сортировки.

37. Захист інформації: програмні та апаратні методи.

Сукупність методів і засобів захисту інформації включає програмні й апаратні засоби, захисні перетворення та організаційні заходи.

Апаратний, або схемний, захист полягає в тому, що в приладах ЕОМ та інших технічних засобах обробки інформації передбачається наявність спеціальних схем, що забезпечують захист і контроль інформації, наприклад, схеми контролю на чесність, які контролюють правильність передачі інформації між різними приладами ЕОМ, а також екрануючими приладами, що локалізують електромагнітні випромінювання.

Програмні методи захисту — це сукупність алгоритмів і програм, які забезпечують розмежування доступу та виключення несанкціонованого використання інформації.

Сутність методів захисних перетворень полягає в тому, що інформація, яка зберігається в системі та передається каналами зв'язку, подається в деякому коді, що виключає можливість її безпосереднього використання.

Організаційні заходи із захисту інформації містять сукупність дій з підбору та перевірки персоналу, який бере участь у підготовці й експлуатації програм та інформації, чітке регламентування процесу розробки та функціонування інформаційної системи.

Лише комплексне використання різних заходів може забезпечити надійний захист інформації, тому що кожний метод або захід має слабкі та сильні сторони.

38. Пам’ять еом: класифікація, носії, управління.

Комп'ю́терна па́м'ять — функціональна частина ЕОМ, призначена для прийому, зберігання та видачі даних.

Комп'ютерна пам'ять — частина ЕОМ, фізичний пристрій або середовище для зберігання даних протягом певного часу. В основі роботи запам'ятовуючих пристроїв може лежати будь-який фізичний ефект, що забезпечує приведення системи до двох або кількох стійких станів. У сучасній комп'ютерній техніці часто використовуються фізичні властивості напівпровідників, коли проходження струму через напівпровідник або його відсутність трактується як наявність логічних сигналів 0 або 1. Стійкі стани, що визначаються напрямком намагніченості, дозволяють використовувати для зберігання даних різноманітні магнітні матеріали. Наявність або відсутність заряду в конденсаторі також може бути покладена в основу системи зберігання інформації.

Найпоширеніші засоби машинного зберігання даних, використовувані в персональни комп'ютерах: — це модулі оперативної пам'яті, а також тверді диски (вінчестери), дискети (гнучкі магнітні диски), cd або DVDдиски, а також пристрої флеш-пам'яті.

Залежно від призначення і особливостей реалізації пристроїв комп'ютерної пам'яті, по-різному підходять і до питань їхньої класифікації.

Так, при розгляді віддаленості і доступності пам'яті для центрального процесорного пристрою розрізняють: первинну, вторинну або третинну пам'ять.

Здатність або нездатність до зберігання даних в умовах відключення зовнішніх джерел живлення визначають енергонезалежність або енергозалежність пристроїв зберігання даних.

Особливості механізмів читання-запису відрізняють пристрої пам'яті тільки для зчитування (ПЗП), доступні для разового запису і безлічі прочитувань (WORM) або придатні для повноцінного виконання операцій зчитування-запису. Порядок вибірки визначає пам'ять довільного або послідовного доступу з блоковою або файловою адресацією.

Втім, досить часто до питання класифікації підходять простіше, наприклад, розрізняючи пристрої залежно від використовуваного типу носія — напівпровідникова пам'ять, оптична пам'ять,магнітооптична пам'ять, магнітна пам'ять і тому подібне

Різні типи пам'яті мають різні переваги, через що в більшості сучасних комп'ютерів використовуються відразу декілька типів пристроїв зберігання даних.

Типи запам'ятовувальних пристроїв

Кеш пам'ять

Оперативна пам'ять

Напівпостійна пам'ять

Постійна пам'ять

Зовнішня пам'ять

напівпровідникова

Кеш-пам'ять

Пам'ять на лініях затримки

Магнітний барабан

Пам'ять на магнітних сердечниках

Core rope memory

Магнітна стрічка

Дискова пам'ять

Магнітооптична

Оптична

Магнітний диск