Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен по информатике.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
132.23 Кб
Скачать

22. Структура pascal-программы. Понятие: метка, тип, константа, переменная; их разновидности. Статические и динамические объекты программы.

Програму, написану на мові програмування Turbo Pascal, можна умовно розділити на наступні основні частини:

  1. заголовок програми (не обов’язково);

  2. підключення бібліотек транслятора;

  3. розділ оголошень і угод (оголошення глобальних міток, глобальних констант, глобальних типів, глобальних змінних);

  4. розділ процедур і функцій (для кожної з них фіксується заголовок процедури (функції), виконується оголошення локальних міток, локальних констант, локальних типів, локальних змінних, записується основний блок процедури або функції);

  5. основний блок програми, обмежений операторними дужками begin і end.

Програма схематично може бути зображена в такий спосіб:

program ім’я_програми;

наприклад program main;

uses перелік бібліотек транслятора, що підключаються;

наприклад uses crt, dos, graph;

label перелік міток;

наприклад label m1, m2, … , mn;

const перелік імен констант та їх значень;

наприклад const c1=значення_1; c2=значення_2;

type перелік імен типів та їх опис;

наприклад type t1=опис_типу_1; t2=опис_типу_2;

Var перелік імен змінних та їх типів;

наприклад var v1: тип_1; v2: тип_2;

begin початок тіла основної програми

оператори програми;

end. кінець тіла основної програми

Тут m1, m2, … , mn - ідентифікатори міток; c1, c2, … - ідентифікатори констант; t1, t2, … - ідентифікатори типів; v1, v2, … - ідентифікатори змінних. Терміни ім’я та ідентифікатор є синонімами. Зауваження: Знак ; у мові Turbo Pascal використовується як закінчення речення, тобто закінчення оператора. Мітка в Турбо Паскалі - це довільний ідентифікатор, що дозволяє іменувати деякий оператор програми і таким чином посилатися на нього. З метою сумісності зі стандартною мовою Паскаль у мові Турбо Паскаль допускається як міток використання також цілих чисел без знака.

Константа - це ідентифікатор, що позначає деяку незмінну величину певного типу. Константи, як і змінні, повинні оголошуватися у відповідному розділі програми. У Турбо Паскаль застосовується кілька стандартних видів констант: Цілочисельні константи. Можуть бути визначені за допомогою чисел, записаних в десятковому або шістнадцятковому форматі даних. Це число не повинно містити десяткового дробу. Речові константи. Можуть бути визначені числами, записаними в десятковому форматі даних з використанням десяткового дробу. Символьні константи. Можуть бути визначені за допомогою деякого символу (укладеного в апострофи). Строкові константи. Можуть бути визначені послідовністю довільних символів (укладених в апострофи). Типізовані константи.

Будь-яка змінна для використання в програмі має бути описана і робиться це в розділі описів. Для опису (оголошення) змінних існує ключове слово VAR. Кожна змінна описується таким чином: спочатку пишеться її ім'я (ідентифікатор), потім ставиться двокрапка і далі вказується тип даних цієї змінної. var A: Integer; У даному прикладі ми оголосили змінну з ім'ям A і задали для неї тип даних Integer. Типів даних існує дуже багато, а програмістом можуть бути створені і свої власні типи. Для початку нам потрібні прості типи: Integer - ціле число; Real - речовий (дробове число); Boolean - логічне значення.