Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен по информатике.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
132.23 Кб
Скачать

33. Поняття обчислювальної комп’ютерної мережі: призначення, різновиди, особливості пз.

Комп'ютерна мережа (інформаційно – обчислювальна мережа (ІОМ)) два або більше комп'ютерів, з'єднаних за допомогою каналів передачі даних (ліній провідний або радіозв'язку, ліній оптичного зв'язку) з метою об'єднання ресурсів та обміну інформацією.

Обчислювальні мережі класифікують за різними ознаками:  а) по території

- Локальні обчислювальні мережі (ЛОМ) охоплюють невеликі території діаметром до 5-10 кмвсередині окремих контор (офісів), бірж, банків, установ, ВНЗ, науково-дослідних організацій і т.п. За допомогою загального каналу зв'язку ЛОМ може об'єднувати від десятків до сотень абонентських вузлів, включають персональні комп'ютери, зовнішні запам'ятовуючі пристрої, дисплеї та ін

- Регіональні та глобальні ІОМ утворюються шляхом об'єднання локальних ІОМ на окремих територіях або по всій планеті. Найбільшою глобальної комп'ютерної мережі є мережа INTERNET.

б) за способом управління

- Мережі з централізованим управлінням, в яких виділяється одна або кілька машин, які керують процесом обміну даних по мережі. Ці машини називаються серверами. Інші комп'ютери називаються робочими станціями. Робочі станції мають доступ до дисків сервера і спільно використовуваних принтерів, однак з робочої станції не можна працювати з дисками інших робочих станцій і для обміну даними користувачі змушені використовувати диски сервера.

- Децентралізовані (однорангові) мережі не містять у своєму складі виділених серверів. Функції управління мережею передаються по черзі від однієї робочої станції до іншої. Як правило, робочі станції мають доступ до дисків і принтерів інших робочих станцій.

в) за характером виконуваних функцій:

- Обчислювальні;

- Інформаційні.

г) за складом обчислювальних засобів:

- Однорідні – об'єднують однорідні обчислювальні засоби;

- Неоднорідні – об'єднують різні обчислювальні засоби.

д) за типом організації передачі даних:

- Комутація каналів;

- Комутація повідомлень;

- Комутація пакетів.

З'єднання комп'ютера через телефонну лінію здійснюється за допомогою модему. Телефонна лінія призначена для передачі тільки аналогових звукових сигналів. Щоб передати по ній цифрові імпульси, що їх потрібно промоделювати, тобто перетворити на коливання звукової частоти.

Локальною обчислювальною мережею (ЛОМ) називають спільне підключення декількох окремих комп'ютерів до єдиного каналу передачі даних. Поняття ЛОМ відноситься до географічно обмеженого (територіально або виробничо) аппаратно – програмним комплексам, в яких кілька комп'ютерних систем зв'язані між собою за допомогою відповідних засобів комунікацій.

Хоч найбільш важливою областю примінення локальних мереж у дійсний час являється передача цифрових даних, деякі методи мо­жуть бути розповсюджені на передачу мовної , текстової та відеоінформації, що, наприклад , дозволяє об'єднати різні форми учрежденського зв'язку у рамках однієї мережі. Локальні мережі по­чали використовуватися з середини 70-х років. У результаті зни­ження цін на електронні компоненти і розширення можливостей тер­мінальних пристроїв, які використовуються в обчислювальних систе­мах, кількість різноманітного обчислювального обладнання, який встановлений у закладах, школах, універсітетах, на заводах та т.д., збільшилось. Засоби обчислювальної техніки стали більш значними завдяки можливості взаїмодії цих засобів один з одним, доступа до спеціальних служб та пристроїв, одночасного розділен­ня обчислювальних ресурсів. Так, користувачі відносно дешевих "інтелектуальних" пристроїв, які зроблені на мікропроцесорах, по­чали пошуки таких же дешевих методів їх з'єднання між собою. Це стало можливим з появою локальних мереж, хоч частіше всього вони розроблялись для інших цілей. В результаті локальні мережі з ус­піхом стали застосовуватися для вирішення цих нових завдань.