Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы №31, 44,47.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
124.45 Кб
Скачать

31.Стратегія вертикальної інтеграції.

Вертикальна інтеграція розширює конкурентний горизонт компанії в тій же галузі. Вона збільшує область діяльності компанії або назад, у бік джерел сировини та вихідних матеріалів, або вперед, у напрямку кінцевих споживачів готової продукції. Таким чином, якщо виробник приймає рішення про будівництво нового підприємства, яке буде виготовляти деякі з деталей,що раніше купувались на стороні, то він залишається в тій же галузі, де працював і раніше. Єдина зміна буде полягати в тому, що його виробництво тепер буде охоплювати дві ланки галузевого ланцюга витрат. Аналогічно, якщо виробник персональних комп'ютерів вирішить інтегруватися вперед шляхом відкриття 100 нових роздрібних магазинів для поширення своєї продукції серед її кінцевих споживачів, то він залишиться в галузі персональних комп'ютерів, хоча сфера його діяльності за галузевою ланцюга витрат розшириться вперед.

Стратегія вертикальної інтеграції може бути націлена на повну (участь у всіх ланках галузевої ланцюга витрат) або часткову інтеграцію (завоювання позицій в деяких ланках галузевої ланцюга витрат). Компанія може здійснити вертикальну інтеграцію шляхом створення власних виробничих потужностей, які будуть охоплювати інші ланки галузевої ланцюга витрат, або шляхом придбання вже існуючих підприємств.

Стратегічні переваги вертикальної інтеграції. Єдиною істотною причиною вкладення грошей у вертикальну інтеграцію є зміцнення конкурентної позиції компанії. До тих пір поки вертикальна інтеграція не створює достатньої економії витрат для погашення додаткових інвестицій або не призводить до конкурентної переваги, вона не виправдовує себе як з точки зору прибутку, так і з точки зору стратегії.

Інтеграція назад створює економію витрат тільки тоді, коли потрібно обсяг продукції, достатній, щоб отримати економію від масштабу, не меншу, ніж у інших постачальників, і коли може бути досягнута або перевищена ефективність виробництва постачальників. Інтеграція назад особливо вигідна, коли постачальники мають близькі коефіцієнти прибутку, коли поставляється продукція - головна стаття витрат і коли є в розпорядженні персонал, що володіє необхідною технологічною кваліфікацією. Вертикальна інтеграція назад може створити конкурентну перевагу на базі диференціації, коли компанія за допомогою тих своїх можливостей, які раніше не могли бути використані, запропонує на ринку продукцію або послуги більш високої якості, розширить обсяг послуг, що надаються споживачам, або будь-якими іншими шляхами поліпшить експлуатаційні характеристики свого кінцевого продукту. У певних випадках інтеграція на кілька етапів вздовж послідовності витрат може розширити можливості компанії з точки зору диференціації, оскільки така інтеграція допоможе отримати нові або розширити старі знання щодо головних виробничих процесів, краще використовувати основний кваліфікований персонал і стратегічно важливі технології, а також додати продукції такі властивості , які суттєво підсилили б її привабливість для споживача.

Інтеграція назад може також знизити невизначеність в роботі компанії, пов'язану із залежністю від постачальників головних комплектуючих виробів, і зменшити вразливість компанії у відносинах з великими постачальниками, які готові підвищити ціни при кожному зручному випадку. Створення запасів, укладення договорів з фіксованими цінами, залучення численних постачальників, встановлення довгострокової кооперації або використання резервних постачальників не завжди є привабливими способами зниження невизначеності в умовах поставок або полегшення взаємин з великими постачальниками. Компаніям, які знаходяться у постачальників в кінці пріоритетного списку, доводиться довго чекати поставок всякий раз, коли у постачальників виникають труднощі. Якщо це трапляється часто і вносить безлад у власне виробництво компанії і в її працюють із споживачами структури, то інтеграція назад може виявитися дуже корисним стратегічним рішенням.