Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен по информатике.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
132.23 Кб
Скачать

23. Базовые типы данных в языке Pascal и операции над ними. Расширение базовых типов в языке Turbo Pascal.

Тип даних – це правила, за якими інформація зберігається та над нею виконуються операції. Існують прості типи даних (використовуються для одиночних даних) та структуровані (використовуються для груп даних). Основу типів даних складають базові типи даних. До базових типів даних мови Turbo Pascal відносять цілий, дійсний, символьний, логічний. Для обробки числових даних використовують Integer - стандартний цілий і його розширення Byte, Shortint, Word, Longint та Real - стандартний дійсний, реальний і його розширення Single, Double, Extended, Comp.

24. Операторы языка Pascal. Особенности структуры и применения.

Оператор переходу має загальну форму запису goto n; де n - мітка оператора, якому передається управління. Складений оператор являє собою послідовність будь-яких операторів, обмежених операторними дужками begin і end. Застосовується, коли необхідно об’єднати декілька операторів у один. Умовний оператор застосовується, коли необхідно виконати один з двох можливих ланцюжків дій у залежності від виконання або невиконання якоїсь умови. Він може мати наступні форми запису: форма запису if логічний_вираз then оператор_1 else оператор_2;

Якщо логічний вираз приймає значення True, то управління передається оператору_1, інакше управління передається оператору_2. Після виконання оператора if управління передається наступному оператору програми. Оператор вибору є засобом для обробки ситуацій із декількома виходами. Він має наступну форму запису: сase порядкова_змінна of

перелік_значень_1 : оператор_1; … перелік_значень_n : оператор_n; else оператор end. При виконанні ОПЕРАТОРА ЦИКЛУ З ПАРАМЕТРОМ обов'язково вказуються наступні характеристики: На мові Turbo Pascal конструкція виглядає в такий спосіб:for i:=k1 to k2 do оператор; ОПЕРАТОР ЦИКЛУ З ПЕРЕДУМОВОЮ while … do використовується для перевірки деякої умови на початку циклу. Формат оператора циклу: while логічний_вираз do оператор; Якщо логічний_вираз має значення True, тіло циклу (оператор) виконується, інакше виконання циклу завершується, оператор може бути простим або складеним. ОПЕРАТОР ЦИКЛУ З ПІСЛЯУМОВОЮ repeat … until використовується для перевірки умови після кожної ітерації. Загальний вигляд оператора: repeat оператор1; оператор2; … until логічний_вираз; Тіло циклу повторюється доти, поки значення логічного_виразу не стане True.

25. Простые и структурированные типы данных в языке Turbo Pascal: характеристика, примеры.

Тип даних – це правила, за якими інформація зберігається та над нею виконуються операції.

Існують прості типи даних (використовуються для одиночних даних) та структуровані (використовуються для груп даних). Основу типів даних складають базові типи даних. До базових типів даних мови Turbo Pascal відносять цілий, дійсний, символьний, логічний.

Для обробки числових даних використовують Integer - стандартний цілий і його розширення Byte, Shortint, Word, Longint та Real - стандартний дійсний, реальний і його розширення Single, Double, Extended, Comp. Все вищеописане - це прості типи даних. Але бувають і більш складні, структуровані, які базуються на простих типах. Масив - це структура, яка займає в пам'яті єдину область і складається з фіксованого числа компонентів одного типу. Рядки являють собою послідовність символів. Причому кількість цих символів не може бути більше 255 включно. Таке обмеження - характерна риса Pascal. Запис - це структура, що складається з фіксованого числа компонентів, які називаються полями. У різних полях дані можуть мати різний тип. Безлічі являють собою сукупність будь-якого числа елементів, але одного й того ж перераховується типу.

Правило відповідності типів – значення виразу справа від знаку присвоєння := та змінна зліва від цього знаку мають бути однакового типу.

Правило поглинання типів – змінна зліва від знаку := описана типом, що має більші повноваження, ніж тип значення виразу справа від знаку присвоєння (наприклад, real поглинає integer, integer поглинає word, longint поглинає integer, string поглинає char).