Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Глобальні мережі з комутацією каналів

Сьогодні для побудови глобальних зв'язків у корпоративній мережі доступні мережі з комутацією каналів двох типів — традиційні аналогові телефонні мережі й цифрові мережі з інтеграцією послуг ІSDN. Перевагою мереж з комутацією каналів є їхня поширеність, що характерно особливо для аналогових телефонних мереж. Останнім часом мережі ІSDN у багатьох країнах також стали цілком доступні корпоративному користувачеві, а в Україні — тільки у великих містах.

Відомим недоліком аналогових телефонних мереж є низька якість складеного каналу, що пояснюється використанням телефонних комутаторів застарілих моделей, що працюють за принципом частотного ущільнення каналів (FDM-технології). На такі комутатори сильно впливають зовнішні перешкоди (наприклад, грозові розряди або працюючі електродвигуни), які важко відрізнити від корисного сигналу. Правда, в аналогових телефонних мережах все частіше використовуються цифрові АТС, які між собою передають голос у цифровій формі. Аналоговим у таких мережах залишається тільки абонентське закінчення. Чим більше цифрових АТС у телефонній мережі, тим вище якість каналу, однак до повного витиснення АТС, що працюють за принципом FDM-комутації, у нашій країні ще далеко. Крім якості каналів, аналогові телефонні мережі також мають такий недолік, як великий час встановлення з'єднання, особливо при імпульсному способі набору номера, характерного для нашої країни.

Телефонні мережі, повністю побудовані на цифрових комутаторах, і мережі ІSDN вільні від багатьох недоліків традиційних аналогових телефонних мереж. Вони надають користувачам високоякісні лінії зв'язку, а час встановлення з'єднання в мережах ІSDN істотно скорочені.

Однак навіть при якісних каналах зв'язку, які можуть забезпечити мережі з комутацією каналів, для побудови корпоративних глобальних зв'язків ці мережі можуть виявитися економічно неефективними, тому що в таких мережах користувачі платять не за обсяг переданого трафіка, а за час з'єднання. Це прямий наслідок поганої пристосованості методу комутації каналів для з'єднання комп'ютерів.

Проте при підключенні масових абонентів до корпоративної мережі, наприклад співробітників підприємства, що працюють вдома, телефонна мережа виявляється єдиним підходящим видом глобальної служби з міркувань доступності й вартості (при невеликому часі зв'язку віддаленого співробітника з корпоративною мережею).

Глобальні мережі з комутацією пакетів

У 80-і роки для надійного об'єднання локальних мереж і великих комп'ютерів у корпоративну мережу використовувалася практично одна технологія глобальних мереж з комутацією пакетів — Х.25. Сьогодні вибір став набагато ширшим, крім мереж Х.25 він включає такі технології, як frame relay, SMDS і АТМ. Крім цих технологій, розроблених спеціально для глобальних комп'ютерних мереж, можна користуватися послугами територіальних мереж TCP/ІP, які доступні сьогодні як у вигляді недорогої й дуже розповсюдженої мережі Іnternet, якість транспортних послуг якої поки практично не регламентується й залишає бажати кращого, так і у вигляді комерційних глобальних мереж TCP/ІP, ізольованих від Іnternet і надаваних в оренду телекомунікаційними компаніями.

У табл.11.1 наводяться характеристики цих мереж, причому в графі "Трафік" вказується тип трафіку, що найбільше підходить для даного типу мереж, а в графі "Швидкість доступу" — найбільш типовий діапазон швидкостей, надаваних поста­чальниками послуг цих мереж.

Таблиця 6.1. Характеристики мереж з комутацією пакетів

Принципи роботи мереж TCP/ІP уже були докладно розглянуті раніше. Ці принципи залишаються незмінними й при включенні до складу цих мереж глобальних мереж різних технологій. Для інших технологій, крім SMDS, будуть розглянуті принципи доставки пакетів, користувальницький інтерфейс і типи устаткування доступу до мереж даних технологій.

Технологія SMDS (Swіtched Multі-megabіt Data Servіce) була розроблена в США для об'єднання локальних мереж у масштабах мегаполіса, а також надання високошвидкісного виходу в глобальні мережі. Ця технологія підтримує швидкості доступу до 45 Мбіт/с і сегментує кадри МАС-рівня в осередки фіксованого розміру 53 байт, що мають, як і осередки технології АТМ, поле даних в 48 байт. Технологія SMDS заснована на стандарті ІEEE 802.6, що описує трохи більш широкий набір функцій, ніж SMDS. Стандарти SMDS прийняті компанією Bellcore, але міжнародного статусу не мають. Мережі SMDS були реалізовані в багатьох великих містах США, однак в інших країнах ця технологія поширення не одержала. Сьогодні мережі SMDS витісняються мережами АТМ, що мають більше широкої функціональної можливості.