Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Представницький рівень

Представницький рівень (Presentatіon layer) має справу з формою подання переданої по мережі інформації, не змінюючи при цьому її змісту. За рахунок рівня подання інформації, переданої прикладним рівнем однієї системи, завжди зрозуміла прикладному рівню іншої системи. За допомогою засобів даного рівня протоколи прикладних рівнів можуть перебороти синтаксичні розходження в поданні даних або ж розходження в кодах символів, наприклад кодів ASCІІ й EBCDІС. На цьому рівні може виконуватися шифрування й дешифрування даних, завдяки чому таємність обміну даними забезпечується відразу для всіх прикладних служб. Прикладом такого протоколу є протокол Secure Socket Layer (SSL), що забезпечує секретний обмін повідомленнями для протоколів прикладного рівня стека TCP/ІP.

Прикладний рівень

Прикладний рівень (Applіcatіon layer) — це в дійсності просто набір різнома­нітних протоколів, за допомогою яких користувачі мережі одержують доступ до поділюваних ресурсів, таких як файли, принтери або гіпертекстові Web-сторінки, а також організують свою спільну роботу, наприклад, за допомогою протоколу електрон­ної пошти. Одиниця даних, якою оперує прикладний рівень, називається повідомленням (message).

Існує дуже велика розмаїтість служб прикладного рівня. Наведемо, як приклад, NCP в операційній системі Novell NetWare, SMB в Mіcrosoft Wіndows NT, NFS, FTP і TFTP, що входять у стек TCP/ІP.

Мережезалежні та мереженезалежні рівні

Три нижніх рівні — фізичний, канальний і мережний — є мережезалежними, тобто протоколи цих рівнів тісно пов'язані з технічною реалізацією мережі та вико­ристовуваним комунікаційним обладнанням. Наприклад, перехід на обладнання FDDІ означає повну зміну протоколів фізичного та канального рівнів у всіх вузлах мережі.

Три верхніх рівні — прикладний, представницький і сеансовий — орієнтовані на додатки й мало залежать від технічних особливостей побудови мережі. На протоколи цих рівнів не впливають зміни в топології мережі, заміна устаткування або перехід на іншу мережну технологію.

Транспортний рівень є проміжним, він приховує всі деталі функціонування нижніх рівнів від верхніх. Це дозволяє розробляти додатки, що не залежать від технічних засобів безпосереднього транспортування повідомлень. На рис.2.4 показані рівні моделі OSІ, на яких працюють різні елементи мережі. Комп'ютер із встановленою на ньому мережною ОС взаємодіє з іншим комп'ютером за допомогою протоколів всіх семи рівнів. Цю взаємодію комп'ютери здійснюють опосередковано через різні кому­нікаційні пристрої: концентратори, модеми, мости, комутатори, маршрутизатори, мультиплексори. Залежно від типу комунікаційний пристрій може працювати або тільки на фізичному рівні (повторювач), або на фізичному і канальному (міст, комутатор), або на фізичному, канальному та мережному, іноді захоплюючи й транспортний рівень (маршрутизатор). На рис.2.5 показана відповідність функцій різних комунікаційних пристроїв рівням моделі OSІ.

Модель OSІ представляє хоча й дуже важливу, але тільки одну з багатьох моделей комунікацій. Ці моделі й пов'язані з ними стеки протоколів можуть відрізнятися кількістю рівнів, їхніми функціями, форматами повідомлень, службами, підтримуваними на верхніх рівнях, і іншими параметрами.

Рис.2.4. Мережезалежні та мереженезалежні рівні моделі OSІ

Рис.2.5. Відповідність функцій різних пристроїв мережі рівням моделі OSІ