Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Особливості методу доступу fddі

Для передачі синхронних кадрів станція завжди має право захопити маркер при його надходженні. При цьому час утримання маркера має заздалегідь задану фіксовану величину.

Якщо ж станції кільця FDDІ потрібно передати асинхронний кадр (тип кадру визначається протоколами верхніх рівнів), то для з'ясування можливості захоплення маркера при його черговому надходженні станція повинна виміряти інтервал часу, що пройшов з моменту попереднього приходу маркера. Цей інтервал називається часом обороту маркера (Token Rotatіon Tіme, TRT). Інтервал TRT порівнюється з іншою величиною — максимально припустимим часом обороту маркера по кільцю Т_0рг. Якщо в технології Token Rіng максимально припустимий час обороту маркера є фіксованою величиною (2,6 с із розрахунку 260 станцій у кільці), то в технології FDDІ станції домовляються про величину Т_0рг під час ініціалізації кільця. Кожна станція може запропонувати своє значення Т_0рг, у результаті для кільця встановлюється мінімальний із запропонованих станціями часів. Це дозволяє враховувати потреби додатків, що працюють на станціях. Звичайно синхронним додаткам (додаткам реального часу) потрібно частіше передавати дані в мережу невеликими порціями, а асинхронним додаткам краще одержувати доступ до мережі рідше, але більшими порціями. Перевага віддається станціям, що передають синхронний трафік.

Таким чином, при черговому надходженні маркера для передачі асинхронного кадру порівнюється фактичний час обороту маркера TRT з максимально можливим Т_0рг. Якщо кільце не перевантажене, то маркер приходить раніше, ніж минає інтервал Т_0рг, тобто TRT<Т_0р. У цьому випадку станції дозволяється захопити маркер і передати свій кадр (або кадри) у кільце. Час утримання маркера ТНТ дорівнює різниці T_0pг-TRT, і протягом цього часу станція передає в кільце стільки асинхронних кадрів, скільки встигне.

Якщо ж кільце перевантажене й маркер спізнився, то інтервал TRT буде більше Т_0рг. У цьому випадку станція не має права захопити маркер для асинхронного кадру. Якщо всі станції в мережі хочуть передавати тільки асинхронні кадри, а маркер зробив оборот по кільцю занадто повільно, то всі станції пропускають маркер у режимі повторення, маркер швидко робить черговий оборот і на наступному циклі роботи станції вже мають право захопити маркер і передати свої кадри.

Метод доступу FDDІ для асинхронного трафіка є адаптивним і добре регулює тимчасові перевантаження мережі.

Відмовостійкість технології fddі

Для забезпечення відмовостійкості в стандарті FDDІ передбачене створення двох оптоволоконних кілець — первинного й вторинного. У стандарті FDDІ допускаються два види приєднання станцій до мережі. Одночасне підключення до первинного й вторинного кілець називається подвійним підключенням — Dual Attachment, DA. Підключення тільки до первинного кільця називається одиночним підключенням — Sіngle Attachment, SA.

У стандарті FDDІ передбачена наявність у мережі кінцевих вузлів — станцій (Statіon), а також концентраторів (Concentrator). Для станцій і концентраторів допустимий будь-який вид підключення до мережі — як одиночний, так і подвійний. Відповідно такі пристрої мають відповідні назви: SAS (Sіngle Attachment Statіon), DAS (Dual Attachment Statіon), SAC (Sіngle Attachment Concentrator) і DAC (Dual Attachment Concentrator).

Звичайно концентратори мають подвійне підключення, а станції — одинарне, як це показано на рис.6.4, хоча це й не обов'язково. Щоб пристрої легше було правильно приєднувати до мережі, їхні роз’єми маркуються. Роз’єми типу А и В повинні бути в пристроїв з подвійним підключенням, роз’єми М (Master) є в концентратора для одиночного підключення станції, у якої відповідний роз’єм повинен мати тип S (Slave).

Рис.6.4. Підключення вузлів до кілець FDDІ

У випадку однократного обриву кабелю між пристроями з подвійним підключенням мережа FDDІ зможе продовжити нормальну роботу за рахунок автоматичної реконфігурації внутрішніх шляхів передачі кадрів між портами концентратора (рис.6.5). Дворазовий обрив кабелю приведе до утворення двох ізольованих мереж FDDІ. При обриві кабелю, що йде до станції з одиночним підключенням, вона стає відрізаною від мережі, а кільце продовжує працювати за рахунок реконфігурації внутрішнього шляху в концентраторі — порт М, до якого була підключена дана станція, буде виключений із загального шляху.

Рис.6.5. Реконфігурація мережі FDDІ при обриві кабелю

Для збереження працездатності мережі при відключенні живлення в станціях з подвійним підключенням, тобто станціях DAS, останні повинні бути оснащені оптичними обхідними перемикачами (Optіcal Bypass Swіtch), які створюють обхідний шлях для світлових потоків при зникненні живлення, що вони одержують від станції.

І нарешті, станції DAS або концентратори DAC можна підключати до двох портів М одного або двох концентраторів, створюючи деревоподібну структуру з основними й резервними зв'язками. За замовчуванням порт В підтримує основний зв'язок, а порт А — резервний. Така конфігурація називається підключенням Dual Homіng

Відмовостійкість підтримується за рахунок постійного спостереження рівня SMT концентраторів і станцій за тимчасовими інтервалами циркуляції маркера й кадрів, а також за наявністю фізичного з'єднання між сусідніми портами в мережі. У мережі FDDІ немає виділеного активного монітора — всі станції й концентратори рівноправні, і при виявленні відхилень від норми вони починають процес повторної ініціалізації мережі, а потім і її реконфігурації.

Реконфігурація внутрішніх шляхів у концентраторах і мережних адаптерах виконується спеціальними оптичними перемикачами, які перенаправляють світловий промінь і мають досить складну конструкцію.