Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Рівень протоколів маршрутизації

Мережні протоколи активно використовують у своїй роботі таблицю маршрутизації, але ні її побудовою, ні підтримкою її вмісту не займаються. Ці функції виконують протоколи маршрутизації. На підставі цих протоколів маршрутизатори обмінюються інформацією про топологію мережі, а потім аналізують отримані відомості, визначаючи найкращі по тим або іншим критеріям маршрути. Результати аналізу й становлять уміст таблиць маршрутизації.

Крім перерахованих вище функцій, на маршрутизатори можуть бути покладені й інші обов'язки, наприклад операції, пов'язані із фрагментацією.

Тема 10. Протокол tcp/іp

У цей час стек протоколів TCP/ІP є самим популярним засобом організації складених мереж. На рис.10.1 показана частка, що становить той або інший стек протоколів у загальносвітовій інсталяційній мережній базі. До 1996 року безперечним лідером був стек ІPX/SPX компанії Novell, але потім картина різко змінилася — стек TCP/ІP по темпах росту набагато став випереджати інші стеки, а з 1998 року вийшов у лідери й в абсолютному вираженні. Саме тому подальше вивчення функцій мережного рівня буде проводитися на прикладі стека TCP/ІP.

Рис.10.1. Стек TCP/ІP стає основним засобом побудови складених мереж

Багаторівнева структура стека tcp/іp

У стеці TCP/ІP визначені 4 рівні (рис.10.2). Кожний із цих рівнів несе на собі деяке навантаження для рішення основного завдання — організації надійної й продуктивної роботи складеної мережі, частини якої побудовані на основі різних мережних технологій.

Рис. 10.2. Багаторівнева архітектура стека TCP/ІP

Рівень міжмережевої взаємодії

Стрижнем всієї архітектури є рівень міжмережевої взаємодії, що реалізує концепцію передачі пакетів у режимі без встановлення з'єднань, тобто дейтаграмним способом. Саме цей рівень забезпечує можливість переміщення пакетів по мережі, використовуючи той маршрут, що у цей момент є найбільш раціональним. Цей рівень також називають рівнем іnternet, вказуючи тим самим на основну його функцію — передачу даних через складену мережу.

Основним протоколом мережного рівня (у термінах моделі OSІ) у стеці є протокол ІP (Іnternet Protocol). Цей протокол споконвічно проектувався як протокол передачі пакетів у складених мережах, що складаються з великої кількості локальних мереж, об'єднаних як локальними, так і глобальними зв'язками. Тому протокол ІP добре працює в мережах зі складною топологією, раціонально використовуючи наявність у них підсистем і ощадливо витрачаючи пропускну здатність низькошвидкісних ліній зв'язку. Протокол ІP є дейтаграмним протоколом, тому він не гарантує доставку пакетів до вузла призначення, але намагається це зробити.

До рівня міжмережевої взаємодії відносяться й всі протоколи, пов'язані зі складанням і модифікацією таблиць маршрутизації, такі як протоколи збору маршрутної інформації RІР (Routіng Іnternet Protocol) і OSPF (Open Shortest Path Fіrst), а також протокол міжмережевих керуючих повідомлень ІCMP (Іnternet Control Message Protocol). Останній протокол призначений для обміну інформацією про помилки між маршрутизаторами мережі й вузлом-джерелом пакета. За допомогою спеціальних пакетів ІCMP повідомляє про неможливість доставки пакета, про перевищення часу життя або тривалість зборки пакета із фрагментів, про аномальні величини параметрів, про зміну маршруту пересилання й типу обслуговування, про стан системи й т.п.